Slnečné lúče, lahodné víno a zem nasiaknutá históriou: Navštívte tento rok Toskánsko

2016-01-18 12:00:41 |   |    | 

Či sa nám to páči alebo nie, zima je v plnom prúde. Okrem zimných radovánok má pre nás pripravené i nepríjemné počasie, aby sme vám tieto chvíle nepohody spríjemnili, pozývame vás do Toskánska. To je plné slnka a pekného počasia počas celého roka.



 

Toskánsko po taliansky Toscana, je región v strede Talianska, hraničiaci s Tyrrhenským morom na západe. Okrem azúrového mora a bielych pláži je známe svojou delikátnou gastronómiou, vynikajúcim vínom, vidieckym rázom a dobrosrdečnými ľuďmi, ktorých môžete stretnúť na každom kroku. V minulosti sa práve tu zrodila renesancia v architektúre, maliarstve a sochárstve. Tie najväčšie diela tohto obdobia môžete nájsť vo Florencii. Ďalšie miesta, ktoré nemôžete obísť pri návšteve tohto regiónu sú Pisa, Lucca, Marema, Crete Senesi a Siena.

 

Návšteva regiónu bude pre vás neopakovateľným zážitkom, ak sa ubytujete priamo u miestnych farmárov. Tí, sa rozhodli spropagovať svoj región formou agroturistiky, čo sa im úspešne darí. Vďaka tomu spoznáte nielen súčasnosť, ale aj minulosť Toskánska. Domáci obyvatelia radi ponúkajú svojich návštevníkov domácimi špecialitami ako sú Tonno e fagioli (tuniakový a fazuľový šalát), Fettunta (opečený chlieb s olivovým olejom), Lasagne al Forno (toskánske lasagne), Zuppa di cipolle (cibuľová polievka), Frittata di Carciofi (omeleta s artičokami).

Ak aj nepatríte medzi milovníkov vína, pri návšteve Toskánska by ste to miestne zaručene nemali vynechať. Vína z tejto časti sveta patria medzi oceňované a veľmi vyhľadávané. Pri prechádzke po vinohradoch neuniknú vašej pozornosti odrody hrozna ako Sangiovese či Cabernet Sauvignon. Z bielych miestni radi pestujú Malvasiu a Moscatello.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Okrem skvelého vínka tu nájdete aj jedny z najkrajších pamiatok Talianska. Klenotnica Talianska i Európy je Florencia, mesto presiaknuté slávnou minulosťou. Medzi kultúrnohistorické pamiatky, ktoré musíte zaručene navštíviť patrí Baptistérium. Zároveň je aj jednou z najstarších budov v meste a nájdete v ňom sochy Andreu Pisana či Lorenza Bruneleschiho. Ak chcete vidieť, miesto kde našli svoj pokoj Michelangelo či Galileo Galilei navštívte Basilicu di Santa Croce. Netypickou je aj Campanile, gotická veža majúca až 414 schodov a ponúkajúca neopakovateľný výhľad na centrum Florencie. Ponte Vecchio je najstarší a zároveň najužší most ponad rieku Arno a aj on patrí medzi dominanty mesta. Jednou z hlavných udalostí slávneho mesta je „Brindellone“. Slávi sa každú Veľkonočnú sobotu pred florentským dómom (Duomo). Obyvatelia mesta naplnia vozík delobuchmi a inou pyrotechnikou a neskôr ho nechajú vybuchnúť, slávia tak vzkriesenie Ježiša Krista počas Veľkej noci.

 

Oslavou staviteľstva je aj Šikmá veža, nachádza sa v ďalšom toskánskom meste, v Pise. Z architektonického hľadiska patrí medzi jedinečnú pamiatku, preto je zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jej domovom je Dómske námestie (Piazza del Duomo) a dopĺňa ju Dóm Santa Maria Assunta. Samotná veža je zvonicou tvoriacou komplex s Baptistériom a  jej autorom je Niccoló Pisano.

 

Príjemnú a historicky naladenú atmosféru regiónu dotvára aj mesto Lucca. Leží uprostred rozľahlých polí a obklopené je hradbami. Ak milujete maličké talianske uličky, kde nájdete vždy niečo zaujímavé, tak ste na správnej adrese. Mesto má množstvo galérií, múzeí či kostolov. Za návštevu stoja Kostol San Michele in Foro, rodný dom skladateľa Giacoma Pucciniho a botanická záhrada Giardino Botanico. Práve odtiaľto pochádza aj rodina Bertollo, známa výrobou vysokokvalitných olivových olejov.

 

Veríme, že sme vám týmto článkom priniesli slnko do duše počas chladných a neprívetivých zimných dní. V prípade, ak ešte neviete kam ísť na letnú dovolenku, ponúkame vám ako jednu z alternatív spomínané Toskánsko.

Zdroje/autor: dromedar.sk, promozione-toscana.com, wikipedia.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa