Prekonajte sami seba a obnovte svoju duševnú silu

2016-04-09 07:00:00 |   |    | 

Mnoho veriacich túži navštíviť niektoré z významných miest ich viery. Ak chcú dovolenku povýšiť na niečo iné, vyberú sa tam na púť. V tom prípade je nutné, aby minimálne časť cesty absolvovali pešo, meditovali o svojom živote a najmä o viere a svojich životných hodnotách, ktoré by jej mali prispôsobiť. Takúto púť môžete absolvovať buď v oficiálne dátumy, keď sa tam vyberú vždy tisíce veriacich a cesta má vtedy inú atmosféru alebo pôjdete sami kedykoľvek počas roka a spojíte to následne aspoň s krátkou dovolenkou v kraji. Aké sú teda tie najzaujímavejšie púte kresťanského sveta?



 

Svätojakubská púť, Španielsko

 

Ide o jednu z najtradičnejších pútí. Jej začiatok môže byť v podstate kdekoľvek a cesty vás majú priviesť až do španielskeho Santiago de Compostela, kde veriaci nájdu hrob s pozostatkami apoštola Jakuba. Pôvodná cesta vedie z Francúzska a je naplánovaná tak, že postupne prechádza rôznymi miestami spätými so jeho životom. Cieľom je nielen spoznanie Jakuba, ale najmä rozjímanie nad zmyslom vášho života. Pútnici dnes začínajú svoju cestu priamo doma a postupne sa pridávajú na oficiálne úseky. Trasu zvládnu aj starší ľudia, no často si ju rozdeľujú do viacerých úsekov, ktoré prechádzajú v rozmedzí niekoľkých rokov. Ďalšou možnosťou je prepraviť sa priamo do Španielska a odtiaľ prejsť postupne až do tohto uchvacujúceho mestečka. Na výber máte niekoľko trás rôznych dĺžok a náročností, kde vždy nájdete vhodnú infraštruktúru, aby sa vám putovalo čo najpohodlnejšie.

 

Lurdy, Francúzsko

 

Po prvýkrát sa oficiálna púť do Lúrd konala koncom 19. storočia. Zväčša ide iba o kratšiu procesiu, ktorá sa začína v blízkosti mesta. Počas nej sa veriaci modlia ruženec a vzdávajú úctu Panne Márii. Súčasťou púte je aj vzatie si svätej vody, pretože má mať zázračné liečivé účinky. Počas roka sa koná niekoľko oficiálnych pútí. Tie sa organizujú väčšinou od jari do neskorej jesene a tá hlavná sa koná v októbri. Ak máte chuť, môžete sa pridať k pár odvážlivcom, ktorí ju absolvujú až z Paríža. Ich trasa začína pri Notre Dame a končí až priamo pri mieste zjavenia.

 

Fátima, Portugalsko

 

Posvätným miestom sa stala na začiatku 20. storočia, keď sa tam Panna Mária zjavila trom malým deťom. Následne tam portugalskí biskupi začali pravidelne organizovať púte a vybudovali posvätné miesto, ktorému dominuje malá kaplnka. Počas roka sa tam koná niekoľko menších púti a hlavná má pohyblivý dátum.

 

Notre Dame, Chartres, Francúzsko

 

Popri Lurdách ide o menej známe francúzske pútnické miesto. Chartres vás však na prvý pohľad osloví svojou krásou. Ak chcete dodať svojej púti na hodnote, môžete sa tam vydať pešo z centra Paríža. Tunajšia gotická katedrála patrí k najväčším v Európe a podľa mnohých nesie v sebe zvláštnu energiu. Odborníci sa domnievajú, že to má na svedomí zvláštne magnetické vyžarovanie na mieste, kde bola vystavaná. Istú moc môžu mať aj liečivé pramene, ktoré sa nachádzajú priamo pod jej základmi.

 

Medžugorie, Bosna a Hercegovina

 

Ku tunajším zjaveniam došlo v období komunizmu. Preto sa tento fakt v krajine dlho zamlčoval a na púte chodilo len niekoľko verných kresťanov. Keď došlo k odhaleniu tajomstva a prezradeniu všetkých proroctiev, ľudia  vytvorili ďalšie z významných pútnických miest. Na vrchole pri svätom kríži sa pravidelne organizujú omše a veriaci sa modlia k Panne Márii. Hlavná púť je vždy 25. júna, teda v deň výročia zjavenia božej matky na tomto nádhernom mieste.

 

Mariánska hora, Levoča

 

I na Slovensku nájdete mnoho významných pútnických miest. Jedno z najstarších sa nachádza pri Levoči na Mariánskej hore. Podľa dokumentácie sa tam kresťania stretávali už od 13. storočia. Najprv vybudovali malú kaplnku a až potom postavili väčší kostolík, ktorí slúži obyvateľom až dodnes. Tá najväčšia púť sa tam koná pravidelne v prvú júlovú nedeľu. Pamätný je najmä rok 1995, keď tam omšu celebroval vtedajší pápež Ján Pavol II. Veriaci zo Slovenska sa často púšťajú na pešiu púť priamo zo svojich domovov. Hlavná časť však na Mariánsku horu kráča len od Levoče.

Zdroj/autor: tackk.com, rkc.levoca.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa