Atrakcia snov, Slovinsko plánuje turistickú novinku: Prekvapenie pre mužov!

2016-04-19 08:00:00 |   |    | 

Ľudská vynaliezavosť nepozná hraníc a pokiaľ ide o turizmus, pre spopularizovanie svojej lokality alebo obce dokážu urobiť ich čelní predstavitelia čokoľvek. Práve vďaka tomu prišli so zaujímavým nápadom zástupcovia slovinského Žalecu, ktorí prišli s myšlienkou vytvoriť pánsku atrakciu snov. Namiesto vody, bude v ich fontáne tiecť prúdom lahodné pivo.



 

Kraj preslávený pestovaním chmeľu

 

Okolie Žalecu je už roky známe pestovaním chmeľu. Vďaka tunajším prírodným podmienkam získava jedinečné vlastnosti vylepšujúce chuť ich piva. Práve preto prišli zástupcovia Žalecu s nápadom ako spropagovať celý región. Kľúč k úspechu má viesť cez ich zlatistý mok, ktorý má pritiahnuť davy turistov. Tí následne investujú peniaze aj do ďalších atrakcií, čo v konečnom dôsledku prinesie lepšie život domácim. Preto bola pivná fontána skvelým nápadom, ktorý ihneď prezentovali médiám. Turisti sa dozvedeli len prvé informácie a ešte pred výstavbou netradičnej atrakcie začali navštevovať dovtedy neznámy slovinský región vo vyššej frekvencii.

 

Čapovanie nebude zadarmo

 

Koncept pivnej fontány je vymyslený tak, aby ponúkol turistom ochutnávku nielen z tunajšieho regiónu, ale z celého Slovinska. Obsahovať bude niekoľko píp, z ktorých si každý záujemca bude môcť načapovať. Po vstupe ku atrakcii dostane špeciálny 3 decový pamiatkový pohár. Následne si ho môže podľa vlastnej chuti trikrát po sebe naplniť takým pivom, aké bude chcieť. Môže to byť jeden, ale aj viacero druhov. Aktuálne plánujú stanoviť cenu za jeden vstup na 6 eur, pričom turistom zostane pohár.

 

Peniaze nie sú, ale...

 

Každý nápad niečo stojí a nakoniec prišlo na finančnú otázku aj pri výstavbe fontány. Starosta mesta Janko Kos prezradil, že výsledná cena by mala byť 170 000 eur. Toľko peňazí pochopiteľne v rozpočte nemajú, ale spoliehajú sa na príspevky sponzorov, pivovarov, ktoré by takto mohli spropagovať a časť by chceli pokryť z európskych projektov na rozvoj turizmu. Všetky náklady by sa mali podľa zúčastnených vrátiť čoskoro späť. Krajina vraj potrebuje silný impulz pre turistov, pretože boj s Chorvátskom a Srbskom o ich priazeň je ťažký. Pokiaľ dokážu vymyslieť niečo podobne výnimočné, môžu sa tešiť väčšiemu záujmu turistov.

 

Stavať sa má už tento mesiac

 

Zástupcovia mesta plánujú začiatok výstavby fontány už v apríli. Dovtedy by mali zohnať potrebné zdroje, ktoré im pokryjú všetky náklady. Pokiaľ nebudú mať na účte celú sumu, do odvážneho projektu sa nepustia. Nech je už úspešnosť ich plánov akákoľvek, dôležitý je najmä mediálny rozruch, ktorý týmto výmyslom spôsobili. Už teraz sa im podarilo zapísať Žalec do pamäte turistov ako mesto pivárov, takže ich cieľ je istotne splnený.

 

Múzeum pivovarníctva

 

Už aj bez novej atrakcie sa môžu milovníci piva tešiť na pár zaujímavostí zameraných na ich obľúbený nápoj. V Žaleci sa nachádza pivné múzeum, ktoré mapuje dejiny výroby a najmä pestovania chmeľu, ktorý je pre región tak príznačný. Práve vďaka nemu získal prezývku „údolie zeleného zlata“. Výstava sa zameriava hlavne na pivo Kukec, ktoré má v Žaleci veľkú históriu. S jeho výrobou začali ešte v 19. storočí a odvtedy nesie názov jeho zakladateľa. Patrí k najlepším v Slovinsku a vy sa o tom môžete presvedčiť na konci prehliadky, keď dostanete v cene lístka aj pohár chutného čerstvého piva.

 

Pekelná jaskyňa a iné atrakcie

 

Nie všetky atrakcie sa však točia iba okolo piva. V meste sa nachádza napríklad múzeum kultúry s bohatým zastúpením folklórneho umenia a nájdete  v ňom aj zmienku o hudobných dejinách. Zaujímavou časťou je Pekelná jaskyňa. Takýmto pomenovaním kedysi volali všetky jaskyne v Slovinsku. Keďže vchod do tej v Žaleci vyzerá ako skutočná diera do podsvetia, rozhodli sa nechať jej meno nezmenené. Pri meste sa nachádza veľký archeologický park, v ktorom v minulosti našlo množstvo cenných vykopávok. Na niektoré predmety sa môžete pozrieť priamo v múzeu. Nezabudnite navštíviť aj pozostatky rímskeho sídla, ktoré v Slovinsku zostali ešte z čias osídlenia Rimanmi.

 

Zdroj/autor: euparky.eu, bbc.com, zoover.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa