Hokejový šampionát klope na dvere: Takto si môžete Petrohrad vychutnať aj vy

2016-05-03 12:00:00 |   |    | 

Najväčší hokejový sviatok je tu, a to je ideálna príležitosť navštíviť Petrohrad. Najsevernejšia metropola Ruska vám toho okrem športových zážitkov ponúkne oveľa viac. Pripravili sme informácie, ako si cestu za hokejom môžete užiť aj vy.



 

HOKEJ

Dlhých 16 rokov trvalo, kým sa naši hokejisti vrátili na miesto svojho prvého veľkého úspechu. V roku 2000 tu vybojovali striebro a všetci veríme, že sa im rovnako bude dariť aj tento rok.

Bojovať však budú na inom ľade. Prvý cenný kov sme získali v aréne Ledovyj Dvorec, tento rok odohráme zápasy základnej skupiny (a prípadné štvrťfinálové stretnutie) v športovom paláci Jubilejnij s kapacitou 7000 miest.

Takto môžete jeden z nich zažiť aj vy.

 

DOPRAVA

Ceny dopravy a ubytovania sa v Petrohrade počas šampionátu rôznia v závislosti na konkrétnych termínoch. My sme ako vzorový vybrali zápas s Kanadou, ktorý slovenský tím odohrá 14.5. o 19:15 hod.

Petrohrad je od stredu Slovenska vzdialený asi 1700 km. Autom vám bude cesta trvať necelých 24 hodín, autobusom či vlakom dokonca dva dni. Najlepšou voľbou je teda letecká doprava. Priama linka lieta do Petrohradu z Viedne aj Budapešti. My sme našli spiatočnú letenku zo Schwechatu so spoločnosťou Aeroflot za necelých 250 eur (14.5. tam, 15.5. späť).

Pulkovo letisko, kde pristanete, je od mesta vzdialené 17 kilometrov. Hoci sa v meste najlepšie prepravíte metrom, na letisko nepremáva. Využiť preto treba jeden z autobusov alebo taxík. Prvá možnosť vás bude stáť len pol eura (30 – 40 rubľov), miestni však upozorňujú, že by ste si bez znalosti ruštiny mali radšej vybrať druhú alternatívu. Odporúčame využiť oficiálnu taxislužbu, ktorej stánok nájdete v príletovej hale. Tam môžete dokonca zaplatiť kreditnou kartou, taxikár už vezme len hotovosť. A cena? Z letiska do mestskej časti Petrogradskij District, kde sa nachádza štadión, zaplatíte 1000 rubľov, teda asi 13 eur.

Cíger sa snaží skrotiť uleteného Daňa: Samé nadávky a šarvátky... Takto to ďalej nepôjde!

Viac o atmosfére v našom tíme--->

 

UBYTOVANIE

Ako každá metropola, aj Petrohrad ponúka široký výber ubytovania v rôznej kvalite aj cene. My sme našli trojhviezdičkové hotely v blízkosti arény, kde za dvojposteľovú izbu zaplatíte od 55 eur na noc. Niektoré z nich ponúkajú za poplatok dopravu z letiska.

 

VSTUPENKY

Vstupenky na jednotlivé zápasy sú stále v predaji, lístok na zápas s Kanadou môžete kúpiť aj v zľave za 45 eur.

 

ZÁJAZDY

Ak uprednostňujete organizované výlety, letecký zájazd pre jednu osobu s ubytovaním na 2 noci zakúpite od 499 eur. Autobusový zájazd  vás vyjde o sto eur lacnejšie, treba však samozrejme rátať s dlhším presunom.

 

 

TURISTICKÉ ATRAKCIE

Druhé najväčšie mesto Ruska je považované za Benátky severu a bolo by hriechom vynechať jeho prehliadku.

Mesto na rieke Neve založil v roku 1703 ruský cár Peter. Pre impérium bolo podstatné získať prístup k moru. Panovník preto rozhodol o tom, že uprostred močariska pri pobreží Baltu nechá vystavať novú ruskú metropolu, ktorú pomenoval podľa apoštola Petra Sankt Peterburg.

V roku 1914 vyvrcholil odpor k nemecky znejúcemu názvu a mesto premenovali na Petrohrad. Už po desiatich rokoch však zjazd sovietov ZSSR schválil nový názov Leningrad, pod ktorým sme metropolu severu dlho poznali aj my.  V referende v júni 1991 rozhodlo 54 % obyvateľov o návrate k historickému názvu mesta.

S krátkou prestávkou bol Petrohrad až do roku 1918 hlavným mestom, potom presunuli ústredné orgány do Moskvy. Najslávnejšiu éru dodnes pripomína množstvo vzácnych pamiatok. Historické centrum je zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Niet divu, v oblasti nájdete až  36 historických architektonických komplexov a ďalších 4000 významných diel architektúry, histórie a kultúry. Tá má v tomto meste naozaj pôsobivé zastúpenie – 221 múzeí, 2000 knižníc, viac ako 80 divadiel, 6 kín a 45 galérií, to sú skutočne pôsobivé čísla.

V Petrohrade sa nachádza aj jedno z najvýznamnejších múzeí na svete – slávna Ermitáž, ktorej základom sa stala súkromná zbierka cisárovnej Kataríny II. Dnes v nej nájdete približne 3 milióny objektov, ktoré sú umiestnené vo viac ako 400 miestnostiach. Sekcia s prehistorickým umením prezentuje umenie, ktoré vznikalo už v paleolite, orientálne umenie zastupuje 180 tisíc exponátov zo starého Egypta či Mezopotámie a z obdobia antiky tu nájdete 106 tisícov predmetov. Najpôsobivejšia je však zbierka západného umenia - tá je vystavená v 120-ich miestnostiach a pokrýva obdobie od skorého stredoveku až po moderné umenie. Medzi najvzácnejšie kúsky tu patria Madonny Leonarda da Vinciho a Rafaela, aj maľby a sochy Michelangela. Ak chcete slávnu galériu len „prebehnúť“, budete na to vraj potrebovať minimálne štyri hodiny.

(Viac informácií o Ermitáži tu).

Súčasťou komplexu Ermitáže je i Zimný palác, kolos na brehu Nevy, v ktorom bývalo v tisícke izieb viac než 6 tisíc ľudí. Práve odtiaľ viedli ruskí cárovia celé impérium a útokom na budovu začala októbrová revolúcia. Milovníci tejto časti ruských dejín nevynechajú ani návštevu krížnika Aurora,  Smolny Inštitút, odkiaľ Lenin a Trockij riadili revolúciu a Petropavlovskú pevnosť. Najstaršia budova v meste (okrem drevenej chatky, v ktorej žil Peter veľký počas jej stavby) slúžila aj ako väzenie, sedeli tu aj politickí väzni ako Alexej (syn Petra Veľkého), Dostojevskij, Gorkij, Trockij, a Leninov starší brat Alexander.

Pri prehliadke Petrohradu nevynechajte ani kláštor Alexandra Nevského, katedrálu Premenenia Pána a Dvortsovaju Ploščať – jedno z najkrajších námestí na svete.

(Viac o Petrohrade tu)

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock,TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa