Turisti rozhodli: Najlepšie európske destinácie 2016 máme na skok

2016-05-13 00:00:01 |   |    | 

Takmer 300 000 cestovateľov vyberalo počas troch týždňov najlepšiu európsku destináciu na rok 2016. Víťazom je chorvátsky Zadar, vašu pozornosť si však rozhodne zaslúžia aj ostatné miesta.



 

1. Zadar, Chorvátsko

Zadar je príjemné prímorské mesto, ktoré sa vyznačuje priateľskou a pokojnou dovolenkovou atmosférou. Prejdite sa popri mori a pozorujte jeden z najkrajších západov slnka na svete, aspoň podľa Alfreda Hitchcocka. Zvuky morského organu, jedinečného hudobného nástroja, ktorý vydáva čarovné melódie podľa pohybov morských vĺn, vám z tejto chvíle spravia nezabudnuteľný zážitok.

TIP: Vyberte si dovolenku v obľúbenom a cenovo dostupnom Zadare.

 

2. Atény, Grécko

Hlavné mesto Grécka, to nie je len kultová Akropola. 3500-ročné Atény sú síce v centre nasiaknuté mytológiou a históriou, no dnes sú aj modernou pulzujúcou metropolou, ktorá vás ľahko pohltí. Atmosféra je tu príjemná, ozvláštnená rušnými kaviarňami, umeleckými galériami a chodníkmi, ktoré vedú pomedzi nekonečné pamiatky.

 

3. Plovdiv, Bulharsko

Jedno z najkrajších miest na Balkáne sa môže pochváliť takmer 8-tisíc ročnou históriou. Práve tá je najsilnejším magnetom pre turistov a dôvodom, že Plovdiv je obľúbenou cestovateľskou destináciou. Prejdite sa popri domoch s jedinečnou starobylou architektúrou, navštívte obchodíky s tradičným ručne vyrábaným tovarom a na kávu sa môžete zastaviť v romantických kaviarňach.

 

4. Nantes, Francúzsko

Kedysi rušný prístav v ústí rieky Loira sa dnes môže pochváliť jedinečným architektonickým dedičstvom (napríklad jednou z najvyšších katedrál v krajine). Za posledných 20 rokov sa však Nantes zmenilo viac ako akékoľvek iné francúzske mesto. Dnes nie je len pulzujúcou metropolou, ale aj príkladom, ako možno umenie začleniť doslova do všetkých kútov mesta.

 

5. Azory, Portugalsko

Súostrovie je autonómnym regiónom Portugalska, ktoré sa nachádza v Atlantickom oceáne medzi Európou a Amerikou. Aj keď majú jednotlivé ostrovy veľa spoločného, každý z nich má svoju jedinečnú identitu vytvorenú vlastnou kuchyňou, architektúrou či tradíciami. Neexistujú slová, ktoré by opísali nádheru týchto deviatich ostrovov.

TIP: Azorské ostrovy sú čoraz viac obľúbenejšou dovolenkovou destináciou.

 

6. Paríž, Francúzsko

Paríž rozhodne predstavovať netreba. Za všetko vraví skutočnosť, že je stále najnavštevovanejším mestom na svete. Rozhodne však nespí na vavrínoch. Paríž sa neustále snaží o zlepšovanie, aby mohol návštevníkom vždy ponúknuť niečo nové. Na pamäti pritom má zvyšovanie kvality aj ochranu životného prostredia. Paríž je miestom snov ako pre Francúzov, tak pre zahraničných turistov.

 

7. Nový Sad, Srbsko

Vďaka svojej polohe sa stal Nový Sad dôležitým obchodným aj dopravným uzlom. Aj preto sa dnes môže pýšiť zaujímavejšími pamiatkami ako hociktoré iné mesto v krajine - od impozantnej pevnosti, cez kostoly rôznych vierovyznaní až po príjemnú pešiu zónu. Vďaka početnej menšine Slovákov sa vám tu možno podarí dohovoriť sa rodnou rečou.

 

8. Brusel, Belgicko

Hlavné mesto Belgicka je najjagavejším drahokamom severskej kultúry. Čím sa odlišuje? Morskými špecialitami v tých najlepších reštauráciách, vôňou horúcich waflí počas zimných dní, vždy otvorenými pubmi a kozmopolitnou, no zároveň domáckou atmosférou.

 

9. Kotor, Čierna Hora

Nádherné mesto na pobreží Jadranského mora sa môže pochváliť bohatým kultúrnym aj prírodným dedičstvom. Ak radi objavujete krásy prírody, no lákajú vás aj historické pamiatky, v Kotore ste správne. Mesto je od roku 1979 zapísané na zozname UNESCO a to je dôkaz toho, že tu okrem nádherného mora a majestátnych hôr nájdete aj vzácne stredoveké pamiatky.

 

10. Miláno, Taliansko

Historické mesto plné pamiatok, múzeí a starobylých uličiek očarí všetkých nadšencov európskej kultúry. Do rytmu módy v jej rodisku tancuje každá žena. Calcio (tal. futbal), to je slovo, ktoré zvyšuje tlak mužskej populácii. Nakoniec sa všetci stretnú pri niektorej z talianskych kulinárskych vychytávok. Miláno ponúka pre každého niečo. Krásne pamiatky, oblečenie pre ženy, štadión pre mužov aj jedlo, ktoré si zamiluje každý.

Chcete navštíviť Miláno? Zarezervujte si ubytovanie, stravu a pobyt v Miláne hneď teraz.

 

11. Praha, Česká republika

Nie je to ďaleko, dorozumieme sa tam a je tam ozaj čo vidieť. Návšteva našej väčšej susedky Prahy sa každému spája s niečím iným. Postaršie ročníky spomínajú, ako to bývalo v ich mladosti a vracajú sa, aby si spomienky oživili. Mladší prichádzajú bližšie spoznať históriu a prekrásnu architektúru „stovežatej“. A mládež? Tú ťahá do hlavného mesta Českej republiky najmä búrlivý nočný život.

 

12. Rím, Taliansko

Večné mesto s viac ako dva a pol miliónom obyvateľov je hlavným mestom Talianska a regiónu Lazio. Ťažko povedať, čím návštevníkov priťahuje najviac  – je to arogantné bohatstvo Vatikánu, nekonečnosť námestia Forum, či krvavá povesť Kolosea? Staňte sa Rimanom a objavte pôžitky, ktoré mesto ponúka. Od nekonečnej histórie dýchajúcej zo všetkých strán, po malú, ale intenzívnu intoxikáciu lahodnou zmrzlinou.

Rím jednoducho musíte navštíviť aspoň raz za život! Vyberte si dovolenku v Ríme rýchlo a jendoducho online.

 

13. Viedeň, Rakúsko

Grandiózne, hlavné a najväčšie mesto Rakúska. Pýcha dobyvateľskej dynastie Habsburgovcov. Monumentálne budovy v centre mesta, svetové múzeá naplnené pokladmi, biele kone vykračujúce po zrkadlových sieňach palácov, slávne orchestre a anjelské chlapčenské zbory hrajúce v prepychových koncertných sálach. Veľkorysé, opulentné a otvorené mesto ponúka všetko, čo si môžete priať.

 

14. Madrid, Španielsko

Hlavné mesto Španielska možno nepatrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie krajiny. No kde inde možno za jeden deň uvidieť diela majstrov ako Velasquéz, El Greco, Picasso či Kandinsky a pritom stihnúť aj chrumkavé churros a prechádzku egyptským chrámom? Madrid je noblesný, hrdý a kráľovský, a také sú aj pocity z jeho návštevy.

 

15. Nikózia, Cyprus

Milovníci Stredomoria by si mali návštevu Cypru rozhodne niekedy naplánovať. Legendárne miesto zrodu bohyne Afrodity je známe pre svoje nádherné pláže, pôsobivé scenérie aj pohostinnosť miestneho obyvateľstva. Hlavné mesto Nikózia je situované v strede ostrova a potulky po jeho úzkych uličkách s prevísajúcimi balkónmi či po pešej zóne sú skutočným zážitkom.

Dovolenka Cyprus 2016 - vybrať online

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív, thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa