Astúria – dvere do rajskej záhrady Španielska

2016-05-23 00:00:01 |   |    | 

Španielsko je krajina plná kontrastov a množstva prekvapení pre všetky typy cestovateľov. Kým sa však väčšina dovolenkárov sústreďuje na juhu, španielskych ostrovoch alebo v okolí Barcelony, uniká im nádherná severná časť v podobe Astúrie.



 

Nie nadarmo ju niekedy nazývajú aj rajskou záhradou Španielska. Jej nádherná príroda a množstvo zaujímavých pamiatok sústredených nielen okolo Ovieda vás presvedčí aj na trošku komplikovanejšiu dopravu. Do Astúrie sa zo Slovenska nelieta priamo, keď sa však dostanete do Madridu, odtiaľ je to ďalšie štyri hodiny vlakom priamo do severnej časti Španielska.

 

Mekka španielskej monarchie

Astúria má z hľadiska histórie tejto krajiny veľmi významnú pozíciu. V meste Cangas de Onís zložil prvý španielsky kráľ don Pelayo kráľovský sľub a odštartoval dlhé dejiny tunajšej monarchie. Práve vďaka tomu má na jeho pamiatku každý monarcha zároveň titul aj princa Astúrie, aby sa nezabudlo na zakladateľa ich rodu. Pozostatky dona Pelaya nikdy neopustili jeho milovaný región. Po jeho smrti ho pochovali v jaskyni Covadonga, ktorá sídli na nádhernom mieste nad vodopádmi. Kaplnka je nielen známym turistickým miestom, ale aj významnou pútnickou lokalitou v Španielsku.

 

Oviedo

Môžeme ho pokojne pokladať za hlavné mesto Astúrie. Okolo Ovieda sa točia všetky hlavné udalosti v tomto regióne a okrem toho má významné miesto aj medzi sakrálnymi pamiatkami. V jeho širšom centre nájdete niekoľko kostolíkov zasvätených španielskym svätcom. Čo je však dôležité, väčšina z nich bola vystavaná v stredoveku a ponúkajú zároveň významnú historickú pamiatku. Najznámejší z nich sa nachádza priamo v centre a ide o Oviedskú katedrálu, ktorá patrí k mladším, pretože bola postavená v 14. storočí. Úžasnou stavbou je kostol Santa Maria del Naranco, ktorý bol postavený v 9. storočí a najprv tam sídlil kráľovský palác. Pohladením pre dušu je park San Francico s mnohými exotickými rastlinami. Rozlieha sa na šiestich hektároch a ponúka aj niekoľko malých historických stavieb.

 

Picos de Europa

V Španielsku síce nenájdete toľko horských oblastí ako v iných európskych krajinách, no predsa si aj tam prídu na svoje vyznávači horskej turistiky. Práve Picos de Europa v Astúrii ponúka najlepšie možnosti na pohybové aktivity. Jeho výhodou je, že sa tam nachádza viacero jednoduchých trás, ktoré zvládnu aj sviatoční turisti a nemusia sa obávať náročných terénov. Niekoľko lokalít je prístupných iba s horskými vodcami alebo sprievodcami. Odmenou vám budú nádherné horské čistinky a dedinské lokality, kde budú hrať prím najmä kozy. Tieto zvieratá sú v Astúrii takmer posvätné, pretože sa z ich mlieka vyrába mnoho mliečnych výrobkov a predstavujú jedno z charakteristických znamení tohto regiónu.

 

Gamoneu a iné pochúťky

Kozie mlieko je jednou z hlavných ingrediencií slávneho španielsko syra gamoneu. Vyrába sa zo zmesi troch mliek – spomínaného kozieho, kravského a ovčieho. Následne sa z neho urobia väčšie bochníky, ktoré sa ľahko zaúdia a nechajú sa zrieť. Postupne na ňom vznikne kôrka z červeno-hnedej plesne. Syr má výraznú chuť a hodí sa najmä do studenej kuchyne. Ďalším známym jedlom z Astúrie je fabata, ktorá sa pripravuje dusením fazule. V tomto regióne si stále nechávajú záležať na tradičných jedlách a ich pokrmy sa pripravujú zdĺhavo pomalým varením. Z nápojov je známy najmä lokálny cider, ktorý sa kvôli lepšej chuti musí do pohára nalievať špeciálnym spôsobom z výšky, takže fľaša sa nahne nad hlavou a pohár sa drží pod pásom.

 

Fontána so zázračnou silou

S Astúriou sa spája aj množstvo legiend. Jedna z nich sa týka fontány pri kostole Covadunga Sanctuary v blízkosti kaplnky s pozostatkami prvého španielskeho kráľa. Keď si podľa tradície z jej vody aspoň trochu uchlipnú slobodní ľudia alebo nezosobášené páry, do roka sa môžu tešiť na zvuk svadobných zvonov. Ak sa k fontáne dostanú manželské páry, mali by sa z nej napiť kvôli večnej a vernej láske.

 

Gijón

Toto mestečko je známym prístavom Španielska. V histórii kvôli tomu plnil významnú obrannú pozíciu. Dnes vás privíta príjemnou prímorskou atmosférou a veľkou dávkou pamiatok. Najzaujímavejšie z nich sú pozostatky rímskych kúpeľov. Nádherné sú aj budovy tunajšej univerzity a v Gijóne nájdete síce nie veľké, ale príjemné námestie, ktoré neustále žije vravou a dobrou energiou domácich obyvateľov. Z tradičných atrakcií sa v meste nachádza výborná botanická záhrada a nenechajte si ujsť ani návštevu podmorského sveta.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa