Hľadáte alternatívu letnej dovolenky? Vyskúšajte anglický Cornwall

2016-07-04 12:00:00 |   |    | 

Nestabilná situácia v niektorých krajinách núti dovolenkárov, aby zapli fantáziu a hľadali nové možnosti na letný oddych. Množstvo nádherných pláží a možností na relax ponúka napríklad aj anglický Cornwall. Posledné roky sa oteplilo aj v tejto krajine a nemusíte sa až natoľko obávať dažďov. A keby k vám aj nebola príroda veľmi milostivá, vďaka množstvu zaujímavých miest v okolí máte o dovolenkový program postarané aj bez slnka.



 

Prví obyvatelia Anglicka

Cornwall sa nachádza na juhozápade ostrova. Patrí k najstaršie osídleným oblastiam Anglicka, keď práve tam bývali prví predkovia súčasných obyvateľov. Mohli za to dobré prírodné danosti a najmä prítomnosť mora, ktorá im zabezpečovala veľkú časť stravy. Okrem iného bol Cornwall aj veľmi známym bodom v keltských dejinách. Kelti verili v magickú silu tejto lokality a sústredili tam viacero vtedajších sídiel.

Na jeho území sa nachádza aj niekoľko prehistorických megalitických hrobiek, ktoré dosvedčujú prítomnosť bývalých kultúr. Cornwall je významne poznačený aj vplyvom Rimanov, ktorým tam patrila významná časť Anglicka. V súčasnosti patrí k turisticky najvyhľadávanejším oblastiam krajiny, keď si ešte stále uchováva pôvodný anglický charakter a najmä ponúka ukážku nádhernej prírody.

 

Kde hľadať najlepšie pláže?

Táto lokalita je olemovaná nádhernými plážami. Niektoré z nich ponúkajú okrem opaľovania aj výborné možnosti na plávanie. Ak sa vyberiete na letnú dovolenku do Cornwallu a chcete si trochu poleňošiť na brehu mora, mali by ste sa vybrať sem:

  • Truro a Falmouth – pláže pri týchto mestečkách patria k obľúbeným tichším lokalitám. Nenachádza sa tam toľko turistov a patria skôr fajnšmekrom, ktorí si chcú užiť aj atmosféru mesta. Vidieť na ňom silnú viktoriánsku pečať a nachádza sa tam aj viacero menších pamiatok.
  • Praa – piesočná pláž pri meste Porthleven nie je veľmi veľká a obľubujú ju najmä surferi, ktorí tu majú dobré podmienky pre tento šport
  • Porthcurno – len pred dvoma rokmi vyhrala táto pláž cenu za najčistejšiu vodu v Anglicku. Vďaka tomu sa stala najobľúbenejšou v Cornwalle, čo si však vyžiadalo daň v podobe veľkého záujmu ľudí. Počas horúcich dní sa môže stať, že si tam nenájdete voľné miesto a budete sa musieť pozrieť po nejakej menšej lokalite.


 

  • Watergate Bay – tentoraz musíte zájsť do blízkosti Newquay. Ide o väčšiu pláž, ktorá je prispôsobená aj záujmu dovolenkárov. Nachádzajú sa pri nej parkoviská a k dispozícii máte aj niekoľko podnikov s občerstvením.
  • Mawgan – neďaleko Newquay nájdete aj malé rybárske mestečko Mawgan. To sa môže pochváliť veľkou piesočnou plážou. Zaujímavosťou sú malé skalné jazierka, ktoré sa vytvárajú popri pobreží a vytvárajú tak malé súkromné bazéniky.
  • Penhale – mesto Perranporth vás zas akoby prenieslo na niektorý z gréckych alebo talianskych ostrovov. Nádherné skalné útvary vytvárajú dojem exotických pláží, ktoré navyše poskytujú aj vynikajúce služby v okolí.

 

Imitácia rajskej záhrady, aj cínová baňa

Ak vám nebude priať dobré počasie, naplánujte si výlety v okolí. Medzi zaujímavé pamiatky patria najmä zrúcaniny a domčeky v typickom starom anglickom štýle. Tých je tam neúrekom a budete sa o ne takpovediac potkýnať. Preto vám vyberieme niečo zaujímavejšie, čo už pár rokov priťahuje pozornosť domácich i dovolenkárov.

Ide o projekt rajskej záhrady, ktorý sa nachádza pri meste St. Austell. Na ploche 30 futbalových štadiónov vznikli veľké bublinové futuristické stavby, ktoré imitujú pôvodné podmienky na Zemi a ponúkajú ekologické a ekonomicky výhodné kultivovanie rôznych rastlín. Vďaka tomu tam nielen pestujú kvalitnú zeleninu a ovocie, na ktorých si môžete pochutnať v tunajších podnikoch, ale v interaktívnej časti sa dozviete viac informácií zo sveta agrokultúry.

Ďalšou zaujímavosťou sú pozostatky cínových baní. Cornwall patril k najvýznamnejším európskym zdrojom cínu, no dnes sa tam už nachádza iba múzeum, ktoré mapuje históriu ťažby a prevedie vás niektorými podzemnými priestormi.

 

TIPY &TRIKY

Doprava

Cornwall je od Slovenska vzdialený asi 2000 kilometrov. Najjednoduchšou dopravou v regióne je samozrejme automobil, pozor však na to, že v krajine sa jazdí na opačnej strane ako u nás. Ak si netrúfate na takú dlhú jazdu, môžete letieť do blízkeho Bristolu alebo Londýna. Z hlavného mesta jazdia do Cornwallu vlaky, ktoré vás do cieľa prevezú asi za 5 hodín, na objavovanie krás tejto časti Anglicka je však aj tak praktickejšie prenajať si auto.

 

Ubytovanie

V Cornwalle je priemerne najviac slnečných dní v Anglicku. I preto ho domáci využívajú na kratšie dovolenky a víkendové pobyty s rodinami.

Ako jednu z možností na ubytovanie využite pobyty v menších chatkách. Ide o malé pôvodné anglické domčeky, kde môžete bývať aj sami a uspôsobiť si tak dovolenku svojim potrebám. Chatky sú veľmi obľúbené, objednávajte ich vopred a nespoliehajte sa na rezerváciu až priamo na mieste. Lacnejšie, no napriek tomu veľmi dobre zariadené chatky pre šesť ľudí vyjdú v závislosti od sezóny na 300 libier za objekt na noc. K dispozícii sú aj rozsiahlejšie rezorty, ktorých cena sa pohybuje do 1200 libier. Ak tam budete bývať viac ako tri dni, pripravené sú aj zaujímavé zľavy.

 

Strava

Medzi tradičné jedlá patria najmä pokrmy z rýb. Veľmi zvláštne pôsobí „stargazy pie“, ktorý má na povrchu súvislý plát cesta a na jeho bokoch sú postavené sardinky hlavami hore. Polovičky ich tiel vytŕčajú nad cesto, takže to vyzerá, ako keby sa na vás pozerali

V Cornwalle nájdete aj osobitú miestnu verziu mäsového koláča, sladký koláč hevva, ktorý sa podobá sušienkam a piekol sa pre mužov, ktorí sa vracali z boja.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa