Dovolenka v Bulharsku: Posledná šanca na veľa muziky za málo peňazí

2016-06-16 12:00:00 |   |    | 

Do Bulharska mieri každoročne množstvo našich turistov. Časy, keď sa tam aj bežný Slovák cítil ako milionár, síce pominuli, aj tak sú však tamojšie ceny stále prijateľné. Odborníci však varujú - dlho to tak neostane. Kvôli napätej situácii v iných krajinách je o Bulharsko čoraz väčší záujem a úmerne tomu sa zvyšujú aj ceny služieb. Vychutnajte si preto jednu z posledných možností na lacnú dovolenku v tejto krajine.



 

Na čo sa v Bulharsku pripraviť?

Mnoho ľudí má voči dovolenke na Balkáne stále predsudky. Doba však pokročila a v tvrdej konkurencii sa o svojich zákazníkov dobre postarajú aj tu. Keďže sú v Bulharsku ceny nižšie, môžete si dovoliť aj hotel s vyšším počtom hviezdičiek a štandard, na ktorý budete spomínať v dobrom. Dovolenkári s obľubou upozorňujú aj na kvalitu tunajších reštaurácií. V podnikoch vám vždy radi dožičia väčšie porcie a môžete si vychutnať skutočné lahôdky. Pláže spĺňajú vysoké kritériá a pokiaľ sa tam vyberiete ešte v predstihu pred hlavnou dovolenkovou sezónou, užijete si aj svoje pohodlie bez veľkého množstva turistov.

Dovolenka v Bulharsku presne pre vás: Z týchto TOP rezortov si vyberie každý

 

Nesebar

Každá krajina má mesto, ktoré je pre ňu symbolom kultúry a umenia. V Bulharsku je to Nesebar priamo na okraji Slnečného pobrežia. Jeho historické budovy patria na zoznam UNESCO, najvýraznejšou z nich je kostol sv. Jána Aliturgetosa.

V Nesebare môžete navštíviť aj niekoľko cenných múzeí, zaujímavý je však predovšetkým rušný pouličný život. Najmä v prímorskej časti sa sústreďuje mnoho umelcov, ktorí bojujú o pozornosť turistov. Stretnúť sa môžete s maliarmi, hudobníkmi, hercami, mímami, ale aj inými avantgardnými vystúpeniami.

 

Ostrov svätej Anastázie

Tento ostrov ležal v blízkosti Burgasu dlhé desaťročia úplne nepovšimnutý. Jeho dejiny siahajú do 14. storočia, kedy slúžil ako uzavretá oblasť pre jeden z mníšskych kláštorov. Tí z neho časom odišli a ostrov svätej Anastázie bol istý čas neobývaný. Potom sa Bulhari rozhodli vybudovať tam dobre strážené väzenie na štýl Alcatrazu. Aj tento plán po rokoch skrachoval a hlavná budova spolu s majákom zostali nadlho opustené. Pred troma rokmi vdýchli domáci tomuto komplexu nový život a sprístupnili ho verejnosti. Vybudovali tam veľké múzeum, ktoré mapuje dejiny tohto malého kúska pevniny a pravidelne tam organizujú prehliadky spojené s plavbou na mori.

 

Burgas

Niekoľko zaujímavostí nájdete aj v meste, kam väčšina našich dovolenkárov prilieta. Burgas je menšie mesto priamo pri Čiernom mori, na ktorom je vo veľkej miere badať grécky vplyv. Určite navštívte tunajší mestský park aj miestne pláže. Nájdete tu aj zopár piesočných, väčšina je však kamenistá - na oboch si však oddýchnete rovnako dobre. Priamo v Burgase sa nachádza etnografické a archeologické múzeum aj katedrála svätého Cyrila a Metoda, dokončená v roku 1907.

 

Grilované mäso, veľa zeleniny a exotické vône

Bulharská kuchyňa je rozmanitá a plná pestrých chutí. V jednotlivých regiónoch sa jedlá dosť líšia a badať na nich vplyv národov, ktoré sídlili v týchto končinách. Základom miestnej kuchyne je však jednoznačne mäso. Prevažuje bravčové, často sa používa aj jahňacie a kuracie. Bulhari s obľubou pripravujú rôzne druhy mletých mias, ktoré dopĺňajú bohatou zmesou korenia. Najčastejšie ho pečú alebo grilujú. Na stole nikdy nesmie chýbať zelenina v podobe čerstvých šalátov alebo chutných teplých pokrmov, keď sa napríklad paprika plní ryžou a rôznymi druhmi zeleniny. Medzi dezertmi dominuje baklava a k tomu turecká káva.

 

Tipy a triky:

  • Výhodou dovoleniek v Bulharsku je fakt, že sa lieta z niekoľkých miest na Slovensku (Bratislava, Košice, Poprad a Sliač).
  • Medzi najobľúbenejšie strediská patria Zlaté piesky, Primorsko, Slnečné pobrežie alebo Obzor.
  • V cestovných kanceláriách si môžete objednať aj samostatnú letenku a zvyšné služby si už vyberiete podľa vlastných predstáv. Ceny za ne sú však vyššie a nie vždy sa to oplatí.
  • Let do Burgasu trvá okolo dvoch hodín. Odtiaľ sa potom presuniete do vášho dovolenkového rezortu. Bližšie je Slnečné pobrežie, kam pocestujete približne pol hodinu. Zlaté piesky sú vzdialené do dvoch hodín cesty.
  • Platobnou menou je bulharský lev. Aktuálne sa pohybuje kurz okolo dvoch levov za jedno euro, takže prepočet je veľmi jednoduchý. Na niektorých miestach nie je problém ani platba eurom. Samozrejmosťou je možnosť využíania platobných kariet.
  • Jazykové schopnosti domácich obyvateľov sa pomaly zlepšujú, no niekedy môžete mať problém dohovoriť sa po anglicky alebo nemecky.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív, thinkstock, pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa