Menej známa perla Jadranu: Ako si užiť Albánsko

2016-06-07 12:00:00 |   |    | 

Čaro Albánska začali prví turisti zo Slovenska objavovať pred dvoma rokmi. Minulú sezónu už naplno prejavili záujem o dovolenku v týchto končinách, ktorá ich potešila navyše aj príjemnou cenou. Ako sa zdá, južanská atmosféra v stále málo poznanom prevedení priláka cestovateľov aj tento rok. Pred odchodom do Albánska sme vám preto pripravili niekoľko užitočných rád, ktoré sa vám určite zídu.



 

Aké spôsoby presunu mám na výber?

Cestovné kancelárie ponúkajú dve formy presunov. Najpoužívanejším je cesta autobusom, keďže po Slovensku rozložia viacero miest, kde vás vyzdvihnú a ušetria vám tak presuny s batožinou na letisko. Cesta trvá od 16 do 18 hodín v závislosti od trasy a taktiež od počtu zastávok.

Druhou alternatívou je pohodlný presun lietadlom, keď môžete využiť všetky slovenské letiská. Cestovné kancelárie vám ponúkajú aj presun vlastnou dopravou, keď si u nich objednáte len ubytovanie a stravu. Prechádzať tak budete Maďarskom, Srbskom a Kosovom alebo Čiernou horou. Rozdiel medzi leteckou a vlastnou dopravou je 100 eur na osobu na dovolenku, medzi leteckou a autobusovou dopravou je to približne 50 eur na osobu na dovolenku. Cenové rozdiely závisia aj od času vašej dovolenky, pretože v sezóne sú vyššie.

 

Potrebujem do Albánska víza?

S Albánskom máme bezvízový styk, ktorý platí na 90 dní pobytu v tejto krajine. Pre vstup do nej budete potrebovať pas, ktorý má platnosť minimálne nasledujúce tri mesiace alebo občiansky preukaz, ktorý má už formu ID kartičky, nie je teda ten pôvodný papierový alebo zaliaty vo fólii, ako majú niektorí starší obyvatelia.

 

Kde sa ubytovať?

Priamo v dovolenkových oblastiach ponúkajú domáci lacnejšiu formu ubytovania v súkromí alebo v malých penziónoch. Na týchto nákladoch sa dá ušetriť, no myslite na to, že štandard v tejto krajine je nižší, ako ste zvyknutí. Je preto lepšie priplatiť si za kvalitnejšie hotely, ktoré skôr vyhovejú vašim podmienkam. Nebuďte prekvapení, ak hviezdičky v ich ubytovacích zariadeniach by u nás vyzerali inak. Ceny sú pri nás prijateľné, takže neváhajte a siahnite po lepšej kvalite.

 

Ako je to s cenami pobytov?

Dovolenky v Albánsku patria stále k tým lacnejším. Všetko závisí od obdobia dovolenky a od času, kedy ju kupujete. Mimo hlavnú sezónu kúpite pobyt v trojhviezdičkovom hoteli s polpenziou a vlastnou dopravou v last minute ponuke od 200 eur, autobusovou dopravou od 250 eur a letecky od 280 eur. V hlavnej sezóne sa môže cena zdvihnúť od 100 do 200 eur.

 

Čo tam mám ochutnať?

Pestrosť albánskej kuchyne vďačí za vplyv tureckej a talianskej gastronómii. Vďaka tomu sa môžete tešiť na skvelé jedlá zo zeleniny, rýb, grilované mäsá a k tomu vynikajúce sladkosti. V ich kuchyni sa využíva veľa byliniek, jedlá majú intenzívne chute a vône. Často stolujú tak, že na stôl rozložia viacero tanierov s rôznymi pokrmami a prílohami a vy si beriete to, na čo máte chuť. Domácimi špecialitami sú grilované pochúťky, plnené vínne listy a halva, niečo ako tuhý turecký med.

 

Oplatí sa mi prenajať auto?

V Albánsku nájdete veľa krásnych pamiatok a rôznych zaujímavých miest. Istotne sa vám preto oplatí prenajať aj auto, no vhodnejšie je pohybovať sa po overených trasách a nezachádzať veľmi mimo turistické lokality. Väčšina krajiny je bezpečná a môžete sa tešiť na príjemnú dovolenku. Prenájom auta bez pohonných hmôt stojí od 30 eur na deň.


 

Ktoré pláže sú najlepšie?

Pobrežie je rozmanité a v jednotlivých rezortoch nájdete rôzne pláže. Väčšina z nich je čiastočne piesočných a spolu s kameňmi. No nájdete tam aj typické zlatisté úseky, ktoré sa striedajú s priezračným morom a pripomínajú vám dovolenku v exotických krajinách. Tie nájdete v oblasti Himara, ktorú osídľujú obyvatelia s gréckymi koreňmi. Obľúbenými miestami sú aj Ksamil a Bunec. Veľa našich cestovných kancelárií ponúka pobyty aj pri Dhermi.

 

Ktoré pamiatky a miesta mám navštíviť?

Berat – historické mesto, ktoré bolo vybudované na kopci. Jeho dominantou je starý kamenný hrad.

Kruja – tunajší hrad má pre dejiny Albánska veľký význam. Tróni uprostred mesta a skrýva najväčšie cennosti z nájdených exponátov. Nachádza sa pri ňom aj krásny národný park.

Vinice Cobo – Albánsko je známe aj kvalitným domácim vínom. Do viníc Coba často organizujú aj fakultatívne zájazdy, ktoré sú spojené s ochutnávkou.

Modré oko – národný park blízko Sarande prináša jednu zaujímavosť v podobe jazierka pripomínajúceho malú lagúnu.

 

Ako je to s bezpečnosťou v krajine?

Po minuloročnej tragédii, keď v Albánsku počas dovolenky prišli o život dvaja českí turisti, sa začalo hovoriť o bezpečnosti v tejto krajine. V skutočnosti šlo len o zhodu okolností a bolo by nefér odcudzovať kvôli tomu aj ostatných obyvateľov. Albánsko je bezpečné, opatrnejší buďte len pri pohybe jeho severnou časťou, kde nájdete opustené územia, kde majú svoj domov menšie gangy. Ak sa tam chcete vybrať, choďte radšej v sprievode domácich obyvateľov alebo s organizovaným zájazdom.

 

Je tunajšia voda pitná a potrebujem nejaké špeciálne očkovanie?

Voda z vodovodu nie je pitná všade. Preto sa odporúča konzumovať radšej nápoje z uzavretej fľaše. V Albánsku vám nehrozia žiadne exotické choroby, nepotrebujete ani špeciálne očkovania, ani antimalariká. Pre niektorých môže byť problémom len zmena ovzdušia a úvodné problémy s trávením.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa