Mýtus pokorený, návrat legendy: Nové slovenské more je Balcsi

2016-06-10 12:00:00 |   |    | 

Túžite po sladkom leňošení na pláži či po aktívnych vodných dobrodružstvách bez dlhej cesty k vytúženému moru? Najväčšie sladkovodné jazero strednej Európy len na skok od Slovenska už dávno neláka len menej náročných turistov. Dnes môže Balaton službami konkurovať akejkoľvek vychytenej destinácii a je pripravený stať sa (staro)novým slovenským morom.



 

Keď  hľadáte dovolenku pri vode...

Príjemne teplá a výnimočne čistá voda vytvára ideálne podmienky pre rodinnú dovolenku. Piesočnaté pláže a plytká voda južných brehov  sú vyhľadávané dovolenkármi s malým deťmi, pre náročnejších plavcov je vhodnejšia severná strana. Kúpanie v prírodnom jazere môžete skombinovať aj s návštevou miestnych kúpeľov a kúpalísk. Relax aj zábavu ponúkajú termálne kúpele v Zalakarosi, kúpele Galerius v Siófoku či Aquapark v Balatonfürede. Nevynechajte z programu ani svetový unikát - prírodné liečivé termálne jazero v Hévízi.

 

Keď vás sklame počasie...

Vy nemusíte byť vôbec sklamaný. Balaton je pripravený aj na dni, kedy počasie nepraje vodným radovánkam.  Samozrejme, návštevu týchto turistických atrakcií môžete absolvovať aj za letného počasia, keď túžite po zmene, po spoznávaní, po pohybe či adrenalíne.

 

Keď túžite po nevšedných dobrodružstvách...

Viac ako 10 dobrodružných parkov, bobové a lanové dráhy a tematické parky sú atraktívnymi cieľmi rodinných výletov. Vo Westernparku obce Nemesvita sa ocitnete vo svete indiánov a kovbojov, v  Dino Parku v Rezi zase v praveku. Výstava železničných modelov v kaštieli Festetics v Keszthelyi, múzeum bábik a dom levandule v Tihanyi, simulátor búrky na plachetnici v Balatonfürede, planetárium v Balatonfűzfő si tiež nájdu svojich obdivovateľov. Na vyhliadkové plavby po jazere môžete vyštartovať až z 21 prístavov. Plaviť sa pod zemou? Pri Balatone je to možné. Jazerná jaskyňa v Tapolci ponúka jedinečný zážitok z člnkovania v útrobách zeme.

 

Keď vás už nebaví dav ľudí...

vyhľadajte zvieratá. Pri Malom Balatone sa dajú pozorovať vtáky a v akváriách v Balatonfürede balatonské ryby. V Kápolnapuszte je byvolia rezervácia, v majeri Salföld v zážitkovom gazdovstve  v Keszthelyi spoznáte tradičné maďarské zvieracie druhy. Milovníkov exotiky určite poteší múzeum Afriky v Balatondericsi a Balatonlelle, krokodília farma v Balatonszárszó či výstava exotických plazov a hmyzu v Keszthelyi.

 

Keď sa chcete vrátiť späť v čase...

V okolí Balatonu sa nachádza množstvo hradov a hradných ruín (Szigliget, Nagyvázsony, Csobánc,Tátika, Rezi, Balatonszentgyörgy), ktoré v sezóne lákajú zaujímavými programami, hradnými hrami a rytierskymi súbojmi. Veža hradu Szigliget vďaka modernej technike vybuchne priamo pred očami návštevníkov. Pompézny kaštieľ Festeticsovcov v Keszthelyi so 101 komnatami, poľovníckym múzeom a expozíciou kočov tiež skrýva veľa tajomstiev dávnych čias.

 

Keď sa potrebujete rozhýbať...

Okrem vodných športov rôzneho druhu a náročnosti Balaton ponúka aj množstvo suchozemských  pohybových aktivít. Vyznačená cyklotrasa sa tiahne okolo celého jazera v celkovej dĺžke 210 km, tak sa môžete napojiť z hociktorej lokality, kde sa práve nachádzate. Nenáročná trasa bez prevýšenia je ideálna pre rodinné cyklotúry. Požičovne a servis bicyklov sú samozrejmosťou. V novom zážitkovom cykloparku v Balatonkenese si bezpečne zajazdíte aj medzi prekážkami. Priamy kontakt s prírodou zažijete na turistických a náučných chodníkoch a okolitú krajinu môžete obdivovať aj z konského chrbta. Golf, nordic walking, let balónom,  segway túry, lukostreľba či senior fitness parky sú tiež v ponuke.

 

Keď chcete mať celý Balaton ako na dlani...

Vychutnajte si nádhernú panorámu z vyhliadkových veží napr. Fonyód, Balatonboglár, Akarattya, Badacsony, Balatongyörök. Niektoré majú zaujímavé tvary, v Balatonboglári je to guľa,  najnovšia stavba v Balatonföldvári pripomína loď a na vyhliadkovú vežu v Siófoku sa vyveziete aj panoramatickým výťahom.

 

A nezabudnite ochutnať vychýrené maďarské špeciality a výborné balatonské vína z miestnych vinohradov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa