Manuál pre Francúzsko: Takto preskúmajte juh krajiny autom

2016-08-01 12:00:00 |   |    | 

Francúzsko ponúka na cestovanie autom veľmi veľa možností, my sa zameriame na tú, ktorá vám bude vyhovovať počas letnej dovolenky. Spoločne si naplánujeme súkromnú poznávaciu jazdu juhom krajiny, aby ste si mohli na konci cesty oddýchnuť pár dní pri mori. Ak máte záujem, môžete si dovolenku predĺžiť a navštíviť zároveň aj ďalšie dva štáty.



 

1. deň

Prvým francúzskym mestom, ktoré navštívite, bude francúzsky Lyon. Presúvať sa budete cez Rakúsko a Švajčiarsko. Cesta trvá vyše dvanásť hodín, ideálne je prestriedať sa pri volante s niekym iným alebo si niekde urobiť aspoň poldennú prestávku. V Rakúsku zaplatíte za 10-dňovú diaľničnú známku 8,80, vo Švajčiarsku si musíte kúpiť ročnú známku za 38,50 eur, no tú môžete využiť neskôr pri jesennej alebo zimnej dovolenke. Vo Francúzsku budete platiť za každú diaľnicu mýto zvlášť. Ak máte viac dní dovolenky, môžete si urobiť jednodennú prestávku v Ženeve, ktorú máte po trase do cieľovej krajiny.

 

2. a 3. deň

Lyon patrí po Paríži medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie mestá vo Francúzsku. Vyhraďte si na neho aspoň dva dni, prípadne zostaňte ešte o deň dlhšie a môžete sa pozrieť aj do Vichy. Keď budete zo Slovenska cestovať trebárs od piatka večera a bez zastávok, od soboty rána sa už môžete túlať po ďalšej umeleckej mekke tejto krajiny. Ako prvú zastávku si naplánujte návštevu tunajšieho múzea umenia, ktorému svojimi exponátmi môže konkurovať iba Louvre.

Veľmi zaujímavé je archeologické múzeum, ktorého súčasťou je bývalý amfiteáter. Historické centrum je pomerne nové, pochádza z 19. storočia. Jeho uličky však vytvárajú premyslenú pavučinku, ktorá dodáva mestu atmosféru stredovekých obydlí. Z rovnakého obdobia pochádza aj katedrála Notre Dame s nádherne zdobeným mozaikovým stropom. V meste sa nachádza niekoľko múzeí dekoratívneho umenia a obľúbené múzeum kníhtlače. Vo štvrti Saint Vincent neprehliadnite maľby historicky významných osobností na stenách.

 

4. deň

Po náročnejšom programe prichádza na rad relax. V skorých ranných hodinách sa vyberte do Vichy, ktoré je od Lyonu vzdialené 2 hodiny cesty. Mesto je známe predovšetkým vďaka kúpeľnej tradícii. Skôr ako sa pôjdete pozrieť na promenádu a navštívite niektorú z kaviarní v historických budovách, objednajte sa aspoň na jednu procedúru a užite si trochu oddychu. V meste sa nachádza známa budova opery a prechádzková trasa pri rieke. Večer sa potom môžete vybrať do ďalšieho cieľa, keď sa posuniete do presláveného Bordeaux. Cesta z Vichy tam trvá 4 hodiny.

 

5. a 6. deň

Prichádzate do vinárskeho raja, čiže je načase odparkovať auto a len tak si užiť ochutnávky vín a príjemnú vidiecku atmosféru. Ak si potrebujete trochu oddýchnuť a radšej by ste sa zamerali na gurmánsku a wellness dovolenku, odporúčame vám ubytovať sa niekde na vidieku. Ubytovanie ponúkajú aj niektoré menšie vinice, kde si priamo môžete pozrieť výrobu lahodného moku a užiť si kúpeľné procedúry s jeho výťažkom.

Keď by ste chceli využiť tento čas na spoznávanie ďalších pamiatok, choďte priamo do mesta Bordeaux. Nielen skvelé predstavenia, ale tiež nádhernú budovu vám ponúka miestne divadlo. Naplánujte si návštevu katedrály Saint-André, ktorá pochádza z 12. storočia, menších bazilík, ktoré sú často zdobené významnými sakrálnymi dielami, v umeleckom múzeu si môžete prezrieť diela Rubensa a Rodina, osviežiť sa môžete vo fontáne pripomínajúcej boje o toto územie a nezabudnite si vyfotiť charakteristický Pont de Pierre. Z Bordeaux organizujú tour priamo do viníc, kde robia tradičné veselice, takže o ochutnávku domácich nápojov neprídete ani v tomto prípade.

 

7. deň

Dve a pol hodiny cesty vás čaká do ďalšej zastávky v Toulouse. Ak chcete ušetriť jeden deň dovolenky, vyberte sa tam už v noci, aby ste si potom doobeda pozreli toto mesto a ku večeru sa presunuli do Carcassone. Toulouse prezývajú ružovým mestom. Dôvodom sú špeciálne tehly, z ktorých boli vyrobené najmä domy v historickom centre a ktoré majú pri rannom svetle zvláštny ružovkastý nádych. Z pamiatok patria medzi hlavné atrakcie gotický jakobínsky kláštor, malá kaplnka Carmélites so vzácnymi nástennými maľbami a múzeá, v ktorých opäť dominujú vzácne diela francúzskych umelcov. Keď sa rozhodnete v Toulouse prenocovať, nevynechajte večeru v niektorej z malých francúzskych reštaurácií, v ktorých často vystupujú speváci so svojimi šansónmi.

 

8. deň

Ak ste sa rozhodli zájsť ešte v predošlý deň do Carcassonne, môžete ráno pokračovať priamo do Marseille, ktoré je vzdialené tri hodiny cesty a to si môžete obzrieť už v ôsmy deň. Pokiaľ ste zostali v Toulouse, práve vás čaká hodinu a pol dlhá cesta k najzachovalejšiemu starovekému mestu Carcassonne. Jeho meno vám môže byť známe z obľúbenej spoločenskej hry, kde si taktiež staviate podobné historické pevnosti. Mesto vytvára súvislý komplex presne tak, ako tomu bolo v minulosti. Za jeho hradbami nájdete budovy pre chudobnú časť obyvateľstva, bývalé námestia pre trhovisko, palác a kostol. Keď sa nasýtite krásou Carcassone, zájdite popri mori do Marseille, no po ceste vám odporúčame zastaviť sa v menších mestečkách a dedinkách, ktoré majú pravé francúzske čaro.

 

9. deň

Ráno sa už prebudíte v nádhernom prístavnom meste Marseille. Jeho dominantou je veľká katedrála, ktorá ponúka bonus navyše. Keďže sa nachádza na kopci, naskytne sa vám úžasný výhľad na celé pobrežie. V meste nájdete aj staršiu baziliku svätého Viktora, ktorá pochádza z 11. storočia. Medzi historické skvosty patrí štvrť Le Panier, ktorá je najstaršou v Marseille, hrad sídliaci priamo pri mori a malá kaplnka Vieille Charité, v ktorej vždy ponúkali pomoc tým najslabším. Ako kontrast pôsobí nová budova európskeho múzea, ktorej lem je vytvorený zo skiel so zrkadlovým efektom.

 

10. deň

Z Marseille sa vyberte už do cieľa vašej dovolenky - priamo do srdca Azúrového pobrežia. Rozhodnúť sa môžete medzi mestami Cannes a Nice, kde si rozložíte základný tábor a oddýchnete pri mori. Záleží len na vás, ako dlho si predĺžite dovolenku v týchto končinách a či si nájdete čas aj na preskúmanie malých dediniek v okolí. Pre ušetrenie nákladov vám odporúčame ubytovať sa mimo centier týchto miest a zostať práve niekde na vidieku, kde sú ceny neporovnateľne nižšie.

 

Tip na záver

Domov sa budete vracať cez Taliansko a Rakúsko. Cesta opäť trvá približne 12 hodín. Keď si chcete dovolenku ozvláštniť, zostaňte na pár dní napríklad v oblasti Bibione a vychutnajte si ďalšiu krajinu s jej novými zážitkami.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa