Priama linka z Bratislavy: Ako preskúmať Korfu na vlastnú päsť

2016-07-28 12:00:00 |   |    | 

Grécke ostrovy nikdy neomrzia. Aj keď ste už na Korfu boli niekedy v minulosti, vráťte sa tam teraz znova a na vlastnú päsť. Vďaka priamemu leteckému spojeniu z Bratislavy si môžete sami naplánovať perfektný výlet a s prenajatým autom postupne preskúmate celý ostrov. Nebudete odkázaní na hotelový rezort a spokojne si užijete slobodu cestovateľov. Kľudne aj mimo letnej sezóny.



 

Stará pevnosť

Historická pevnosť sa nachádza priamo v meste Corfu. Občas ju volajú tiež Venetianova pevnosť podľa panovníka, za ktorého vlády vznikla. Vybudovaná bola na obranné účely, aby tak ochránila starý palác za jej múrmi. S tým ju spájal dlhý most, ktorý bol ďalšou prekážkou pre útočníkov. V súčasnosti sa tam nachádza historický kostolík, budovy v typickom antickom gréckom štýle a najväčším lákadlom je vyhliadka na more. Pri dobrom počasí dovidíte až na pevninu. Časť priestorov je zničená, pretože na začiatku 18. storočia po zásahu bleskom tu vybuchlo niekoľko trhavín.

 

Letné sídlo milovanej Sissi

Malý palác Achilleion sídli 10 kilometrov južne od mesta Corfu. Za svoje sídlo si ho vybrala cisárovná Sissi, ktorá tam hľadala únik po smrti syna Rudolfa. Svoje letné útočisko sa rozhodla zasvätiť jednej z postáv gréckej mytológie. Nakoniec vybrala Achillesa, ktorého sochy a maľby sa nachádzajú po celej budove. Sissi milovala Grécko a tunajšiu kultúru. Výletmi do tejto krajiny sa chcela čo najviac priblížiť ich kultúre a zabudnúť na svoje starosti. Všetko v dome mala premyslené do posledného detailu a jeho zariaďovaniu venovala veľa času. Dôkladne si všimnite nápaditú výzdobu, pretože prácu na nej často koordinovala samotná panovníčka. V novodobých dejinách zohral Achilleion dôležitú úlohu pri dvoch summitoch Európskej Únie.

______________________________________________________________________________

Dovolenkové skvosty, ktoré turistom unikli: Toto je 7 najkrajších ostrovov Grécka

______________________________________________________________________________

 

Pontikonisi

Súčasťou Korfu sú aj dva menšie ostrovy. Na oboch z nich sa v súčasnosti nachádzajú sakrálne pamiatky. Zájdete k nim opäť južne smerom od Corfu. Prvý z nich je spojený s pevninou krátkou promenádou. Nachádza sa na ňom malé opátstvo a už priamo z neho vidíte na druhý ostrov, ktorý dostal prezývku „myší ostrov“. Dôvodom je jeho veľkosť, keď má len maličkú rozlohu. K nemu sa musíte dostať loďou, stačí sa popýtať v prístave alebo pohľadať výletné plavby. Na druhom ostrove sa nachádza menšia kaplnka, ktorá je nádherne ukrytá v obklopení stromov.

 

Jedno z najväčších a najkrajších námestí

Príjemným prekvapením je námestie najväčšieho mesta Corfu. Asi by ste nečakali, že na ostrove nájdete druhé najväčšie štvorcové námestie v Európe. Okrem veľkosti vás milo šokuje tým, že jeho veľkú časť tvorí trávnatá plocha. Domáci na nej často hrajú kriket, ale slúži taktiež ako miesto oddychu a malých piknikov. Ideálne premyslené do prímorskej atmosféry a dokonalejšie ako rôzne moderné stavby, ktoré môžu byť pekné, no nie natoľko funkčné ako obrovský trávnik.

____________________________________________________________________________

Dokonalé spojenie oddychu aj spoznávania: Grécke ostrovy a ich najkrajšie pamiatky

______________________________________________________________________________

 

Agios Gordios

Pokiaľ hľadáte najkrajšiu pláž a pobrežie, vyberte sa na opačnú stranu ostrova od Corfu. Tam sa dostanete ku pobrežiu Agios Gordios s dlhými piesočnými plážami. V okolí sa nachádza krásna príroda s malými kopčekmi, kde môžete podniknúť krátke túry s nádhernými vyhliadkami. Pláž je výborná na piknik, ale aj na vodné športy. Obľubujú ju najmä plavci, keďže má postupný spád do mora.

 

Využite blízkosť európskeho kontinentu

Na konci okružnej jazdy po ostrove môžete odparkovať auto pri nejakej peknej pláži a ďalej sa vybrať na skúmanie pevniny. Keďže sa Korfu nachádza blízko európskeho kontinentu, organizujú odtiaľ veľa fakultatívnych zájazdov do Grécka, ale aj do Albánska. Vyskúšať môžete opäť cestu na vlastnú päsť, keď si len kúpite lístky na trajekt. Odporúčame vám však vziať si teraz skôr organizovanú tour, pretože takto toho uvidíte a stihnete viac. Keby ste boli na Korfu dlhší čas, pokojne môžete zájsť autom priamo do Grécka a prejsť si jednotlivé pamiatky sami.

 

Tipy a triky:

Doprava: Na Korfu sa lieta jedenkrát týždenne, a to vždy v piatok. Ideálne si tak môžete naplánovať týždennú dovolenku, na ktorej ešte aj ušetríte. Do Grécka sa lieta vždy na poludnie o druhej a spiatočné lety chodia v rovnaký deň ráno o siedmej. Dĺžka letu je do dvoch hodín. Posledné letenky je možné kúpiť na október, potom sa už na Korfu minimálne do budúcej sezóny nelieta.

Najlacnejšia cesta: Najlacnejšie ceny leteniek sú na október, keď jedna cesta stojí 20 eur. Nižšie sumy štartujú koncom septembra, keď sa pohybujú okolo 25 eur. V hlavnej sezóne vás obojsmerná cesta vyjde od 120 do 190 eur v závislosti od dátumu, kedy cestu absolvujete.

Bezpečnosť: Korfu sa nachádza ďaleko od Afriky a je situované bližšie k severnejšej časti Grécka a z časti tiež pri albánskom pobreží. Vďaka tomu sa vyhlo utečeneckej kríze a nestretávate sa tam s týmto problémom.

Prenájom auta: V hlavnej sezóne sa cena za prenájom pohybuje od 50 eur na deň za auto vyššie a k tomu musíte pripočítať ešte pohonné hmoty. Mimo hlavnú sezónu sú ceny nižšie. Najlepšie je objednať si auto priamo na letisko. Na oba konce ostrovov to máte do hodiny cesty autom. Pokojne môžete deň po dni aj s prestávkami preskúmať celé Korfu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa