Manuál pre Francúzsko letecky: 10 dní v krajine galského kohúta

2016-07-22 00:00:01 |   |    | 

Zo Slovenska sú momentálne priame lety len do Paríža. Potom je na vás, ako si zvolíte trasu vášho výletu. Môžete si urobiť okružnú jazdu, aby ste potom znova skončili v hlavnom meste Francúzska. Alebo prejdite až dole na juh do Nice, odkiaľ sú priame lety do Viedne alebo Budapešti. Ďalšou z možností je absolvovať cestu s prestupom v Londýne alebo Dubline, kam sa lieta z niekoľkých menších francúzskych letísk. I keď trochu nadletíte, cenovo vás to nevyjde draho, pretože sa tam lieta často a letenky nie sú drahé.



 

1. deň

Zo Slovenska sa do Paríža lieta trikrát týždenne – v utorok, štvrtok a sobotu o 11:40. V rovnaké dni sa môžete vrátiť i späť, keď lety z Francúzska sú naplánované krátko po deviatej hodine ráno. Pokiaľ sa dostanete do centra mesta, ešte stále máte pred sebou príjemné popoludnie, keď vám odporúčame len prejsť sa uličkami alebo si zaplatiť niektorú z mestských tour. Takto najlepšie ochutnáte atmosféru Paríža a zároveň si urobíte prvú obhliadku, aby ste sa mohli na druhý deň rýchlejšie presúvať a zároveň prídete na to, čo je pre vás najzaujímavejšie.

 

2. a 3. deň

Plán na začiatok dovolenky bude závisieť od vašich predošlých cestovateľských skúseností. Keď ste v Paríži po prvýkrát, určite si nenechajte ujsť príležitosť pozrieť aspoň hlavné pamiatky. Dva dni vám postačia na palác a aspoň malú časť Versailles, múzeá Louvre, Eiffelovku, katedrálu Notre Dame, Montmartre alebo Sacre Coeur. Odporúčame vám zakúpiť si Paris pass, v ktorom máte zahrnuté vstupy do všetkých hlavných pamiatok a taktiež klasickú Hop on hop off tour, ktorá vám uľahčí presun medzi nimi. Ak by ste kartu nevyužili, i tak si kúpte vopred online vstupy na všetky plánované miesta, pretože takto nielen ušetríte, ale najmä sa tam napriek mnohým turistom zaručene dostanete.

Ak ste už niekedy v minulosti boli v Paríži, buď pokračujte ďalej po danej trase a užite si na konci dovolenky viac dní pri mori, alebo zájdite do širších predmestí a okolitých mestečiek, kde strávite pokojnejší štart vašej cesty.

 

4. deň

Prvý presun vás čaká do Rennes. Ide o strategickú pozíciu, vďaka čomu sa lepšie dostanete k jednej z najznámejších atrakcií Francúzska, Mont Saint Michel. Do Rennes pocestujete vlakom a čaká vás dva a pol hodiny dlhá cesta. Keď chcete ušetriť čas, cestujte z Paríža ešte večer, aby ste mohli potom vo štvrtý deň už od rána prejsť celé Rennes. Najvzácnejšou časťou je historické centrum, v ktorom sa nachádzajú nádherné stredoveké budovy. Na začiatku 18. storočia ho postihol veľký požiar, počas ktorého zhorela takmer tisícka budov a Rennes takmer úplne ľahlo popolom. Pár z nich sa podarilo uchovať a od nich potom začali budovať v podstate takmer nové mesto. V tom čase bola postavená veľká katedrála. Chvíľku na oddych nájdete v záhrade Thabor v blízkosti centra.

 

5. deň

Skoro ráno sa vyberte na výlet do Mont Saint Michel. Dostanete sa tam autobusom, cesta trvá niečo vyše hodiny a spoje vám idú priamo pod vrch s kláštorom. Ide o malý ostrov v podobe skalného útesu, ktorý sa nachádza neďaleko pevniny. Počas odlivu sa môžete prejsť po okolitých plážach, počas prílivu zasahujú morské vlny až priamo k úzkej ceste, ktorá je pri nepriaznivom počasí občas neprejazdná. Už v 8. storočí začali budovať na jeho vrcholku kláštor, ku ktorému postupne pribudli i ďalšie stavby, ktoré boli určené pre pár obyvateľov pri svätostánku. Najkrajší výhľad je z vrcholku kláštora a pozrieť sa môžete i do tunajšieho múzea. Niektoré domčeky boli časom premenené na malé penzióny, takže prespať môžete aj priamo v Mont Saint Michel. Musíte však počítať s náročnejším presunom do ďalšieho miesta. Preto je vhodnejšie vrátiť sa späť do Rennes a odtiaľ pocestujete do Nantes.

 

6. deň

Cesta do Nantes trvá v závislosti od vlakového spoju od hodiny a štvrť až do hodiny a trištvrte. Presun je priamy a bez prestupov. K dispozícii máte i možnosť cesty autobusom, ale tá trvá dlhšie. Pýchou mesta je hrad Bucs de Bretagne, okolo ktorého sa rozprestiera vodná priehrada a príjemný park, do ktorého je bezplatný vstup. V pamiatke sa podarilo uchovať len časť zariadenia, preto je v ňom vytvorené múzeum mapujúce dejiny celého regiónu. Úžasným miestom je múzeum robotov, kde si môžete prezrieť napríklad obrovského robotického slona a iné zaujímavosti. Nantská záhrada neponúka iba niekoľko prechádzkových trás, ale aj zaujímavé riešenia prírodných sôch a vtipných kompozícií určených pre deti.

 

7. a 8. deň

Pred vami je prvý dlhší presun do Bordeaux. Opäť sa môžete spoľahnúť na cestu vlakom, ktorá bude trvať päť hodín. Z Nantes vyštartujte v skorých ranných hodinách, aby ste si oddýchli ešte počas cesty a v Bordeaux sa mohli hneď vybrať túlať do ulíc. V prvý deň pobytu v tejto lokalite si prejdite miesta ako katedrálu Saint André, námestie de la Bourse a množstvo bazilík. Keď si odkrútite povinnú turistickú jazdu, môžete sa tešiť na príjemnejší program. Už večer sa nalaďte v niektorej z tunajších reštaurácií, keď dobré jedlo doplníte pohárom kvalitného vína. Na druhý deň si objednajte tour do regionálnych viníc, pozrite sa na výrobu tohto lahodného moku a prejdite sa po najkrajšom francúzskom regióne.

 

9. deň

Južné pobrežie si teraz vychutnajte z menej známej strany. Vyberte sa do mestečka Montpellier, ktoré púta pozornosť nádhernou promenádou priamo pri mori. Cesta tam trvá z Bordeaux vyše štyri hodiny, opäť ju absolvujete bez prestupu a v meste si už doprajte príjemné popoludnie. Okrem prechádzky popri pobreží si nájdite čas na námestie de la Comédie so vzácnymi historickými budovami a elegantnými reštauráciami, mestské múzeum, hrad Flaugergues alebo väčšiu ZOO. Záver dovolenky môžete stráviť v tomto nádhernom meste alebo sa vyberte do luxusnejšej lokality Nice, Monako a Cannes, kde si ešte doprajete oddych pri mori.

 

10. deň

Pred odletom vás čaká presun do Nice, kde sa nachádza najbližšie medzinárodné letisko so spojmi do strednej Európy. Dávajte si pozor, pretože z Montpellier nechodí do týchto končín veľa spojov, takže sa radšej presuňte už deň pred odchodom z Francúzska. V Nice si užite najmä krásnu prírodu a nevynechajte ani návštevu Cannes. Ak chcete odletieť z Paríža, vyberte sa priamymi spojmi rýchlovlakmi.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa