Talianske Trentino: Malebné jazerá v náručí hôr

2016-08-04 12:00:00 |   |    | 

Ako si predstavujete vašu ideálnu dovolenku? Ak milujete jazerá, plachtenie na malej loďke, hory a nádhernú prírodu, máme pre vás horúci tip. Choďte sa pozrieť do talianskej oblasti Trentino, ktorá sa nachádza osem hodín jazdy od Bratislavy. Kvôli veľkému počtu jazier ju prezývajú aj talianskym Fínskom. Bohaté zastúpenie vodných plôch však nie je jediným bonusom tohto regiónu.



 

Vyberte si vlastné jazero

S trochou zľahčenia by sme mohli povedať, že každý turista si môže nájsť to svoje jazero a svoj kúsok pobrežia, kde si najlepšie osamote oddýchne v lone prírody. Najobľúbenejším a najznámejším je Gardské jazero. Rozprestiera sa na ploche 370 metrov štvorcových a jeho najväčším tromfom sú okolité vrchy. Tie vás prenesú svojou atmosférou do severských krajín, pretože tunajšia príroda pripomína atmosféru fjordov. Okolo tohto jazera sa sústredí najviac pozornosti turistov. Nájdete tam najširšie spektrum služieb a skvelé ubytovanie v jeho tesnej blízkosti. Občas budete mať pocit, akoby ste boli na dovolenke pri mori. Keď však chcete zažiť niečo menej komerčné, odporúčame vám viac sa rozhliadnuť po celom Trentine a objaviť iné menšie a krajšie jazerá, kde sa vyhnete davom dovolenkárov.

 

Ideálne pre stanovačku a kempovanie

Pokiaľ vám nič nehovorí dovolenka v drahom hoteli a all inclusive pobyty, v Trentine si prídete na svoje. Tento región je ako stvorený na stanovačku, pretože v okolí jazier ponúka niekoľko skvelých lokalít na rozloženie si vášho improvizovaného príbytku. Taktiež sa môžete ubytovať v kempoch, ktoré ponúkajú vysoký štandard. Výhodou tohto bývania je, že postupne môžete prejsť celú túto časť Talianska a ubytujete sa presne tam, kde sa vám to najviac páči. Ak predsa len dávate prednosť teplej posteli, v tom prípade vyskúšajte príjemné malé penzióny.

 

Tipy na aktívnu dovolenku

Južné Tirolsko ponúka toľko skvelých možností, že sa na tejto dovolenke istotne nebudete nudiť. Ako prvá alternatíva sa ponúka turistika, keď si v závislosti od vašej kondície nájdete aj nižšie položené končiare, z ktorých je tiež úžasný výhľad na okolie. Niektoré jazerá sú prepojené jednoduchými chodníčkami po rovine a vyskúšať si môžete rýchlu chôdzu. Celé Trentino je výborne poprepájané cyklistickými trasami. Tá hlavná má takmer 200 kilometrov a vedie okolo celého regiónu. Ak si trúfate, môžete vyskúšať i horskú cyklistiku. Pri väčších jazerách máte možnosť prenajať si malé člny a plachetnice. Veľmi dobre sa tam darí tiež windsurfingu. Nemôžeme zabudnúť ani na plávanie a množstvo doplnkových aktivít ako golf alebo ihriská na kolektívne športy.

 

Eko múzeá

Po celom Taliansku nájdete sieť múzeí pod špeciálnym označením eko. Tie sa od tých klasických líšia v tom, že vždy približujú daný región, ukazujú jeho prírodné danosti, sú späté s remeslami, ktoré boli pre nich tradičné alebo ukazujú niektoré zaujímavé etnografické fakty. V Trentine si takto môžete pozrieť staré pôvodné bane. Navštíviť môžete i historické domy zariadené na štýl skanzenov alebo pôvodnú lekáreň. K najobľúbenejším múzeám patria tie, kde si môžete vyskúšať praktické veci z niektorých remesiel. Jedno z nich sa nachádza vo Val di Pejo, kde sa na chvíľku zahráte na spracovávateľov vlny.

 

Dedinky, kde zastal čas

V Trentine sa môžete tešiť na typické malé talianske dedinky, ktoré sú medzi cestovateľmi tak obľúbené. Pripravte sa však na to, že ich atmosféra a kolorit sú rozdielne oproti tým, ktoré sa nachádzajú bližšie k moru. Cítiť tu vplyvy blízkeho Rakúska a nájdete v nich tú správnu zmes nemeckej a talianskej horskej kultúry. Počas vašej návštevy by ste nemali obísť San Lorenzo in Banale, Mezzano, Rango a Canale di Tenno. V každej z nich nájdete veľa historických budov, časť z nich má stredoveký charakter a vy sa tak vyberiete na príjemnú cestu časom.

 

Trento

Hlavným mestom regiónu Trentino je Trento. Pôvodne patrila táto časť ešte k Rakúsku, čo čiastočne zanechalo pečať na jeho architektúre. Centrum sa nachádza na námestí del Duomo s veľkou kamennou katedrálou. Hlavnou atrakciou je hrad del Buonconsiglio, ktorý pochádza z 13. storočia a kedysi bol domovom biskupa. V regióne sa nachádza niekoľko menších hradov, no tento vyniká interiérovou výzdobou a zachovalou expozíciou. Počas prechádzky mestom sa pokochajte starovekými budovami, ktoré sú skrášlené nádhernými farebnými freskami. V Trente sa nachádza i kvalitné vedecké múzeum.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa