Zážitky z chorvátskeho Splitu: Pamiatky a miestny folklór na dosah ruky

2016-08-31 00:00:00 |   |    | 

Impozantné chorvátske mesto Split sa rozprestiera na území Strednej Dalmácie. Má charakter akéhosi polostrova obklopeného Jadranským morom a malebnými ostrovmi s množstvom prírodných úkazov. Split očarí všetkých turistov množstvom pamiatok a nádhernými plážami, nájdu sa v ňom však aj milovníci vodných športov. Nesklamal ani nás.



 

Palác na zozname UNESCO

Najzaujímavejšou pamiatkou je Diokleciánov palác zo 4. storočia, ktorý bol v roku 1979 zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V jeho centre sa nachádza Peristil, otvorené námestie, na ktorom viedol agresívnu politiku na prelome tretieho a štvrtého storočia  rímsky cisár Dioklecián. V súčasnosti priestory námestia slúžia na koncertné vystúpenia a rôzne zábavné podujatia. V tesnej blízkosti sa nachádza Katedrála sv. Dominia, nesúca meno ochrancu a patróna mesta. V siedmom storočí ju dal postaviť prvý splitský arcibiskup Ján, pochádzajúci z talianskej Ravenny. V jej interiéri sme mali možnosť vidieť oltár, pod ktorým je krypta. V susedstve katedrály je situovaný antický Jupiterov chrám, ktorý bol prestavaný v 8. storočí na baptistérium sv. Jána Krstiteľa. Neoddeliteľnou súčasťou areálu Diokleciánovho paláca je aj Galéria Emanuela Vidovica.

 

Náhľad do miestnych tradícií

V rámci vedeckých inštitúcií je zaujímavé Etnografické múzeum s bohatou expozíciou predmetov materiálnej či duchovnej kultúry. Pri obhliadke nás najviac očarila zbierka hudobných nástrojov (huslí, pastierskych gájd) a mužské, ženské aj dievčenské kroje zo Šibenika, Pagu, Splitu a Umagu. Zvláštnosťou tých miestnych je čierna farba. Výnimočné sú však aj odevné doplnky, zhotovené filigránovou technikou (šperky, brokáty, perly) a hvarská čipka. Mimoriadne na nás zapôsobili maľované truhlice z 18. storočia z Dalmácie. V rámci obyčajovej kultúry v múzeu približujú aj miestne povery, zaujímavé sú napríklad tie, ktoré sa vzťahujú k tehotným ženám. Etnografické múzeum venuje pozornosť aj tradičným remeslám, Chorváti boli zruční rybári, včelári a drevorezbári.

 

Poklady mesta

Múzeum mesta Split ponúka cenné informácie o historickom vývoji mesta. Pri prehliadke má návštevník možnosť uvidieť aj najstaršiu fotografiu mesta z konca devätnásteho storočia. Neodmysliteľnou súčasťou múzea sú aj ďalšie vzácnosti mesta, ktoré ho počas bohatej histórie zdobili - kamenné plastiky s biblickými motívmi, sochy svätých (napr. sv. Ján Nepomucký), vitríny, jedálenské sedacie súpravy, keramiky, zbrane atď.

 

Folklór v uliciach

Historické centrum mesta tvoria uličky s kamennými chodníkmi, lemované reštauračnými terasami. Pozitívnym dojmom pôsobia na turistu kamenné domčeky, z ktorých sála chlad, čo je v lete príjemným osviežením. Ulica Chorvátskeho národného obrodenia pri morskom pobreží býva často dejiskom rôznych kultúrnych podujatí, zameraných najmä na prezentáciu klenotov stredomorskej kultúry. Pod palmami tam takmer každý večer vystupujú akrobati, zaujímavé bolo aj vystúpenie členov chorvátskeho folklórneho súboru, ktorý tvoria predovšetkým staršie ženy a mladé dievčatá za sprievodu zvuku gájd a tamburíc. Ženský viachlasný spev nás očaril.

 

Kultúra mesta Split

Ku kultúrnemu životu mesta prispieva i Chorvátske národné divadlo a  Mestské divadlo pre mládež, sídliace v Červenom paláci. Z významných sakrálnych stavieb treba spomenúť Kostol sv. Filipa Neriho z 18. storočia, Kostol sv. Ducha či Dominikánsky kostol a kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej. V historickom centre mesta sídli aj Židovská synagóga, gotický Malý palác a Kúpeľné liečebné zariadenie, postavené začiatkom dvadsiateho storočia secesným architektom Kamilom Toncicom-Sorinjom.

 

Za najlepšou vyhliadkou

V západnej časti mesta Split sa nachádza kopec Marian, ktorý pokrývajú píniové lesy. Slúži ako výletná zóna pre peších, ale sú tu aj cyklistické trasy. Turistický chodník meria asi 10 kilometrov. Návštevník tu nájde niekoľko kamenných kostolíkov, z vrchu sa mu naskytne romantický pohľad na more, pláže a priľahlý ostrov Čiovo. Turisti majú možnosť sa sem dopraviť autobusovou linkou číslo 12, ktorá premáva od Františkánskeho kostola. Treba vystúpiť bud na konečnej zastávke Bene pri plážach alebo oproti Inštitútu oceánografie a rybolovu.

 

Vyhľadávaná piesková pláž

Z historického centra mesta je verejnosti najbližšie dostupná piesková pláž Bačvice, ktorá ponúka štandardný komplex služieb od spŕch, prezliekarní, toaliet až po bufety a bistrá. Počas dňa tu máme možnosť stretnúť aj animátorov voľného času, majúcich na starosti odbornú inštruktáž rôznych cvičení vo vode, podobne aj relaxačných masérov a plavčíka dohliadajúceho na bezpečné kúpanie v mori. More je pokojné a čisté, takže žiadnych medúz či ježkov sa netreba obávať. Návšteva Splitu vo vás zanechá len príjemné dojmy.

 

Text: Emanuel Orban

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa