Bicyklom po Francúzsku: Malebné údolie rieky Tarn je balzamom na telo i dušu

2016-10-04 12:00:00 |   |    | 

Jeseň je ako stvorená na dovolenky na bicykloch. Vonku už nie je tak teplo, môžete sa prejsť viacerými lokalitami, ktoré už nie sú tak preplnené zvedavými turistami a naskytne sa vám tiež viacero možností na to, aby ste sa porozprávali s domácimi a lepšie tak spoznali tunajšiu kultúru. Dnes vám zo širokej ponuky vyberáme charizmatický francúzsky región, konkrétne údolie rieky Tarn, kde sa dostanete do zaujímavých historických miest, ale aj malých romantických dediniek.



 

Vlastnou dopravou alebo letecky?

Rieka Tarn pramení v horách pri vrchu Mont Lozére. Meria vyše 380 kilometrov, po ktorých sa vlieva do rieky Garonne neďaleko mesta Moissac. Približne v polovici cesty sa v jej údolí nachádza niekoľko cyklistických trás, ktoré prechádzajú zväčša vidiekom s nádhernou prírodou. Na cestu do tohto regiónu máte dve možnosti. Ak chcete ísť autom a vziať si tak váš vlastný bicykel, čaká vás vyše 17-hodinová cesta. V tom prípade si však môžete urobiť prestávku napríklad v Rakúsku, aby ste si vyskúšali aj ťažší alpský terén. Druhou alternatívou je priletieť do Nice, kde si prenajmete auto a za štyri a pol hodiny sa presuniete k začiatku vašej trasy.

 

1. trasa – Florac – Le Rozier

Prvá vybraná trasa je zo všetkých najkratšia. Nachádza sa medzi Floracom a Le Rozier. Jej dĺžka je v závislosti od konkrétnej trasy, ktorú si zvolíte, do 70 kilometrov. Napriek tomu nie je jednoduchá, pretože prechádza aj horským terénom a predstaví vám tie najkrajšie časti okolia Tarnu. Ideálna je pre tých dovolenkárov, ktorí sa nechcú zamerať výlučne na cyklistiku a radi by si urobili medzi jednotlivými úsekmi dlhšie prestávky a mohli lepšie spoznať údolie rieky. Hlavným lákadlom je Le Rozier na konci trasy. Ide o typické malé mestečko s kamennými domčekmi a nádhernou prírodou v okolí. Pokojne tam môžete zostať aj pár dní naviac a urobiť si niekoľko výletov a turistických vychádzok do okolia.

Z cestovateľského hľadiska je zaujímavým miestom hrad Chateau de Prades z približne 12. storočia. V jeho blízkosti sa nachádza horská dedinka Castelbouc, ktorá je známa viacerými malými jaskynkami v okolí samotnej rieky aj zrúcaninou bývalého panského sídla, ktoré bolo vybudované na skale. Na začiatku cesty sa nachádza historický kamenný most z 18. storočia, ktorý umožňoval ľuďom z Ispagnacu prechod cez rieku a priamo v meste nájdete pekný francúzsky kostolík. Najkrajším miestom je kaňon Gorge du Tarn, kde sa rieka točí v krásnom údolí.

 

2. trasa – Florac – Albi

Ide o najnáročnejšiu a najdlhšiu zo všetkých trás. Podľa zvoleného terénu môžete prejsť od 170 do 200 kilometrov. Táto trasa neprechádza iba dedinkami a peknou prírodou, ale dostanete sa taktiež do väčších miest, kde sa môžete tešiť najmä na zaujímavé gastronomické zážitky. Podľa skúseností iných dovolenkárov je lepšie rozdeliť si ju do jedného týždňa, no pokiaľ sa chcete zastaviť na niektorých miestach i kvôli pamiatkam, mali by ste si vyhradiť minimálne ďalšie tri dni navyše.

Z turistických zaujímavostí nesmieme vynechať Florac, z ktorého začínajú prvé dve trasy. Ide o príjemné stredoveké mesto, ktoré nesie pomenovanie podľa prvého panovníka a majiteľa tunajšieho hradu. Historické opevnenie je stále súčasťou širšieho centra a podarilo sa ho uchovať rovnako ako väčšinu obydlí v pôvodnom kamennom štýle. V niektorých miestach zasahuje až k rieke, tá potom v istom bode priamo medzi domami vytvára menší vodopád.

Najväčšou atrakciou tejto trasy je mestečko Roquefort v jej druhej polovici trasy. Zrejme tipujete správne, že ide o tú slávnu lokalitu, ktorá nám dala obľúbený syr rokfort. Ak máte záujem, môžete sa pozrieť do jednej z výrobní a ochutnať ho z rúk naozajstných odborníkov. Nesmieme zabudnúť ani na krásnu prírodu a množstvo ovečiek, ktoré stretnete po ceste.

 

3. trasa – Saint Sulpice la Pointe – Trébas les Bains

Posledná trasa je z hľadiska terénu najjednoduchšia a meria od 80 do 00 kilometrov. Vedie od mesta Saint Sulpice la Pointe až do Trebás les Bains, pričom prechádzať budete aj cez mesto Albi. Práve to vám dáva ďalšiu alternatívu na dlhšiu dovolenku, keď môžete spojiť všetky tieto tri trasy dokopy a prejsť tak postupne väčšiu časť údolia rieky Tarn.

Zaujímavosťou tejto cesty je menší vinársky región, ktorým budete prechádzať. Ide konkrétne o Gaillac, kde si môžete naplánovať jednu z prestávok a preskúmať i menej známe francúzske vinice. Medzi Saint Sulpice a Trebás sa nachádza tiež viacero gotických kostolov, kvôli čomu zvyknú tento región nazývať aj malou gotickou cestou. Popri cyklistických presunoch nezabúdajte aj na to, že Tarn ponúka skvelú možnosť na plávanie, člnkovanie a kajakovanie. Nájdite si preto čas aj na vodné športy a dajte vašej dovolenke príjemnú záverečnú bodku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa