Tipy skúseného cestovateľa: Toto je 6 najkrajších miest na jesennú dovolenku

2016-10-11 00:00:01 |   |    | 

Počas jesene je vraj príroda najkrajšia. V niektorých lokalitách nájdete ešte príjemné teplé počasie a rozkvitnuté lúky, na iných miestach sa zas môžete potešiť pestrou paletou farieb z napadaných listov. O čare rannej inverzie asi nemusíme žiadnemu oduševnenému cestovateľovi ani hovoriť. Otázkou len zostáva, kam sa v toto magické obdobie roka vybrať. Cieľov cesty by bolo neúrekom, ktorý je ten správny pre vás?



 

Gruyéres, Švajčiarsko

Rakúske a nemecké Alpy má už väčšina horských nadšencov prebádané, neváhajte preto zájsť trochu ďalej a nechajte sa tentoraz zlákať Švajčiarskom. Centrom regiónu Gruyére je stredoveké mesto s takmer rovnakým názvom, v ktorom sa podarilo uchovať väčšinu pôvodných budov. Okolo neho sa rozprestiera pohorie, ktoré ponúka niekoľko možností pre turistiku. Väčšina chodníčkov je strednej záťaže a môžete ich zdolať aj bez náročnejších fyzických predpokladov. Ako bonus tu na jeseň nájdete pokojnejšie prostredie, keďže väčšina dovolenkárov je už doma v pracovnom stereotype.

 

Cyprus

Pred zimou sa ešte niektorým z nás žiada kúsok teplého slniečka. Ak túžite po klasickej plážovej pohode, vyberte si dovolenku na Cypre. Ešte aj ku koncu októbra je more príjemne teplé a môžete sa tešiť na letnú, no nie tropickú atmosféru. Výhodou je tiež množstvo historických pamiatok a zmes kultúr všetkých blízkych štátov. Priame letecké spojenie zabezpečuje neďaleká Viedeň a letenky tam dostanete za veľmi prijateľné ceny. Pozor si dávajte len na vybavovanie vlastného ubytovania, pretože kvalita niektorých hotelov nemusí byť taká, ako uvádzajú na svojich stránkach.

 

Toskánsko, Taliansko

Jeseň sa už tradične nesie aj v znamení vinobrania a testovania nových zásob v pivniciach. Bolo by hriechom nevybrať sa preto do nejakého regiónu, ktorý je preslávený práve vinárstvom. Prekrásne Toskánsko chutí z celého Talianska najlepšie a vy si tam môžete užiť najlepšiu dovolenku vášho života. Do tohto regiónu sa navyše veľmi ľahko dostanete aj vlastným autom, cesta bude trvať približne deväť hodín. Takto získate skvelú možnosť na vlastné preskúmanie Talianska a pokiaľ budete mať chuť, môžete zájsť aj do jeho južnejších a teplejších častí. Výbornou voľbou je tu tiež cyklodovolenka.

 

Wales, Anglicko

Ak ste ochotní zariskovať pár kvapiek dažďa, vyberte sa do anglického Walesu alebo Devonu. Tunajšia krásna príroda najlepšie vynikne práve v jesennom období. A keby vás omrzelo túlanie popri pobreží, stále môžete vyskúšať niečo z dlhého zoznamu pamiatok. Skúste si prenajať auto a skúmať región vlastným tempom. Mnoho atrakcií a pamiatok sa ani nenachádza v oficiálnych sprievodcoch a práve takto vďaka radám domácich prídete na tie najzaujímavejšie zastávky vášho výletu.

 

Aragónsko, Španielsko

Španielsko sa väčšine ľudí spája skôr s dovolenkou na ostrovoch alebo niekde popri pobreží. Ani milovníci hôr a turistiky sa však nemusia obávať. Stačí len objaviť správny región a pribaliť si do batožiny aj športové oblečenie. Priletieť môžete do Barcelony alebo Madridu, z oboch destinácií vás čakajú do centra Aragónska ešte tri hodiny cesty. Ponuka tohto regiónu je skutočne pestrá a vy sa môžete vydať napríklad do najstaršieho chráneného prírodného parku v krajine. Monte Perdido odhaľuje v plnej miere krásu Pyrenejí a prináša opäť niekoľko tipov na jesenné zdolávanie končiarov. Pre pokojnejších dovolenkárov je vhodnejší oddych v okolitých dedinkách s priateľskou rodinnou atmosférou a návšteva hlavného mesta Aragónska, Zaragozy.

 

Južná Amerika

Teraz prichádza aj ideálny čas na dovolenku v južnej časti Ameriky. Kuba, Mexiko a iné štáty majú teploty, ktoré sú už prijateľnejšie aj pre našincov. Namiesto nečinného vysedávania pri mori si tak naisto vychutnáte aj skúmanie zaujímavých pamiatok a nejaký fakultatívny výlet. Taktiež nastáva vo viacerých krajinách suchšie obdobie, keď sa ešte nemusíte obávať skazenia dovolenky dažďom. Prijateľné ceny teraz ponúkajú aj ostrovy Karibiku, kde si môžete dopriať dovolenku za lacnejší peniaz v ešte stále priaznivom období.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.2/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa