Vínna cesta za kultúrou a pamiatkami: Navštívili sme jesenné Nemecko

2016-11-21 12:00:00 |   |    | 

Sasko-Anhaltsko a špeciálne jeho oblasť v okolí Naumburgu a Halle ponúka skvelé prírodné podmienky pre pestovanie viniča. Stačí sa vybrať na krátku prechádzku regiónom a jedna vinica sa vám bude pred očami striedať s ďalšou. Veľmi význačnú pozíciu má najmä oblasť okolo Freyburgu.



 

Naumburgská vinica s osobitým prístupom

Vlastnú „vínnu cestu“ si v tunajšom regióne môžete pohodlne zorganizovať sami, keďže jednotlivé výrobne nie sú od seba veľmi vzdialené a pokojne sa môžete vybrať len tak naslepo a zastaviť tam, kde sa vám to páči najviac. Pohodlnejším spôsobom je však osloviť agentúry, ktoré vám zorganizujú nielen celý program, ale najmä presun medzi vinicami, čo bude pre vás po pár ochutnávkach istotne veľkou výhodou. Jednu z nich sme oslovili aj my.

Naša prvá zastávka je v historickej budove z 19. storočia, kde sídli vinárstvo Naumburger Wein & Sektmaufaktur. Len pred pár rokmi sa pri nej nachádzala veľká záhrada s nevyužitými lúkami. Pán Bürger sa však rozhodol premeniť ich na vinice a dnes sa firma špecializuje najmä na výrobu sektu, ktorého proces je takmer identický s prípravou pravého šampanského. Aj ten vyskúšate počas ochutnávky, pri ktorej vám pán Bürger vysvetlí, že v jeho viniciach vyrábajú víno ešte stále starým pôvodným spôsobom a tak potrebné otáčanie fliaš šampanského nezabezpečujú stroje, ale zamestnanci. Tých je v závislosti od sezóny od 15 do 30, počas zberu prijímajú pár brigádnikov navyše. Takmer hodinová prehliadka viníc, spojená s troma ochutnávkami, stojí 7 eur.

 

Vychádzka s krásnou odmenou na konci

Ďalšia vinica sa nachádza priamo pri Freyburgu. Už z diaľky nás láka úžasný pohľad na malé vinice zaliate lúčmi západu slnka. Pod malým kopcom nás privíta majiteľ Bernhard Pawis, ktorý nám sľubuje nezabudnuteľný zážitok a najkrajšiu prechádzku regiónom. Po pár metroch stúpania sa dostávame na vyhliadku, ktorá nám poskytne skutočne nádherný výhľad. S pohárom lahodného vína v ruke počúvame rozprávanie o prvých viniciach, ktoré získala táto rodina a radosti pracovať v tak krásnom prostredí. Potom sa už postupne púšťame bližšie k lánom nasadeného hrozna a lesná cestička nás privedie k nečakanému prekvapeniu.

V šere v diaľke rozoznávame cieľ našej vychádzky. Historický kláštor odkúpila rodina pred vyše desiatimi rokmi a práve tam sa rozhodli umiestniť sídlo svojho vinárstva. Po dvoch hodinách sa dostávame ku prerobenému opátstvu, ktorého rekonštrukcia začala v roku 2005. V súčasnosti sa tam nachádzajú historické vínne pivnice, kde si môžete v útulnej predajni zakúpiť víno a po dohode aj objednať hostinu alebo malé občerstvenie v zrenovovaných priestoroch určených na väčšie oslavy. Rodina Pawisovcov ich často využíva aj na organizovanie rôznych podujatí, prostredníctvom ktorých prinášajú víno bližšie k zákazníkom. Ich výrobky sú určené pre náročnejších zákazníkov a v celom regióne majú veľmi dobrú povesť.

 

Sekt od červenej čiapočky

Na druhý deň nás už čaká návšteva najväčšej výrobne v regióne. Firma s roztomilým názvom Rotkäppchen (Červená čiapočka), ktorá sa od roku 1856 sa špecializuje na výrobu šumivého vína.

Ponúkajú niekoľko druhov, medzi ktorými sú aj netradičné ochutené alternatívy s rôznymi ovocnými šťavami alebo s príchuťou mokka. Špecialitou je nealkoholické šampanské, ktoré však nemá chuť našich detských ovocných produktov pripomínajúcich malinovku. V skutočnosti ide o pravé šumivé víno, z ktorého sa pomocou zahrievania a tlaku postupne odstraňuje všetok alkohol.

 

Plavba v obklopení viníc

Najkrajší pohľad na celý región získate z paluby výletných lodí. Tie ponúkajú rôzne druhy plavieb, keď si môžete objednať lístky buď len na jednoduchý okruh po Sále, alebo si vyberiete niektorú zo špecializovaných ciest. Odporúčame vám absolvovať tento výlet až na konci dňa, keď pri západe slnka vyzerajú vinice podstatne romantickejšie. Na lodiach ponúkajú rôzne občerstvenie a nechýba ani slávne lokálne víno.

 

Vinice Händelovcov s charizmatickou majiteľkou

V posledný deň sa presúvame bližšie k mestu Halle, kde odbočíme ešte do vínnej oblasti Höhnstedt. Tam prijímame pozvanie do historických viníc, ktoré v minulosti patrili dedkovi slávneho skladateľa George Friedricha Händela. Možno i vďaka tomu môžeme tušiť, odkiaľ tento hudobný velikán zdedil lásku k vínnemu moku. Už od prvých slov nás chytá za srdcia charizmatická majiteľka, ktorá je chodiacou reklamou na celý región, víno a pozitívny prístup k životu. Po ochutnávke nás oboznamuje s ich najvzácnejšími produktmi, ktoré pochádzajú priamo z kúska viníc, ktoré kedysi patrili Händelovcom. Tieto fľaše dostanú každoročne špeciálnu etiketu odkazujúcu na slávneho rodáka a medzi zberateľmi majú vysokú hodnotu.

Našu vínnu cestu končíme obhliadkou tohto regiónu. Najprv sa vyvezieme na okraj Höhnstedtu, kde sa môžeme prejsť pomedzi viniče a dostávame sa k najkrajšej vyhliadke na okolie. Potom schádzame ku Sladkému jazeru, pri ktorom majestátne tróni hrad Seeburg. S nádherným pohľadom na dokonalú kompozíciu sa lúčime s touto vínnou oblasťou a posielame pozitívne referencie naň aj medzi ostatných nadšených vinárov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa