Nádherná príroda a starobylé pamiatky trochu inak: Je čas spoznať Gruzínsko

2016-12-10 00:00:01 |   |    | 

Scenár každého cestovateľa je veľmi podobný. Najprv začne zvedavo preskúmavať tradičné dovolenkové destinácie, potom sa vyberie na vlastnú päsť do rôznych európskych krajín a následne začne hľadať niečo nové, pre masových turistov nepoznané. Skúste svoju zvedavosť sústrediť napríklad na Gruzínsko. Krajina vás presvedčí najmä originálnou prírodou aj viacerými kultúrnymi zaujímavosťami.



 

Tbilisi

Každé hlavné mesto má svoje osobité čaro, no časom je medzi nimi ťažké nájsť jedno, ktoré by bolo obzvlášť výnimočné. Skúsení cestovatelia často takýmito prívlastkami označujú práve Tbilisi. Mesto vzniklo na mieste pôvodnej osady, ktorá sa postupne rozrastala až do dnešných rozmerov. Jeho hlavným tromfom je pokojnejšia atmosféra. Ľudia tam nie sú uponáhľaní, sú usmiatejší a všade sa budete cítiť ako doma. Najcennejšia je historická časť s úzkymi uličkami, v ktorých sú situované menšie obchodíky zväčša s remeselným tovarom. Nad mestom sa hrdo týči pevnosť Narikala, ktorá pochádza ešte z pôvodného osídlenia zo 4. storočia. Z novších stavieb je pre turistov najzaujímavejší most mieru so špeciálnou kovovo-sklenenou konštrukciou a lanovka, ktorú otvorili len pred troma rokmi.

 

Kostol Gergeti

Gruzínskou najcharakteristickejšou stavbou je kostol Gergeti, ktorý sa nachádza v obklopení hôr. Človek má pocit, ako keby bol pri týchto bohoslužbách bližšie k bohu. Postavený bol v 14. storočí a údajne v ňom kedysi ukrývali aj gruzínsky kríž svätej Nino, ktorý je hlavným symbolom ortodoxných kostolov. I keď sa tam v období komunizmu nesmeli konať sväté omše, cennú stavbu sa na rozdiel od iných kostolíkov aspoň podarilo uchovať. Gergeti sa nachádza pod končiarom Kazbegi a vedie stredne náročná horská túra. Pešo vám bude cesta trvať asi tri hodiny. Ku kostolíku sa dá vyviezť aj terénnym autom, pritom však stratíte pôžitok z okolitého prostredia.

 

Najstaršie mesto Mtskheta

Len pol hodinu cesty od Tbilisi sa dostanete do ďalšieho historického mestečka Mtskheta. To sa môže pochváliť statusom najstaršieho stále funkčného mesta a osídlenia v krajine, podľa vykopávok mohlo byť obývané už v dobe bronzovej. Pôvodné osady sa postupne rozpadli a len Mtskheta si spolu so súčasným hlavným mestom udržala natoľko silnú pozíciu, že spolu dali priestor vytvoreniu novej krajiny. Najcennejšie je historické centrum Mtskhety, kde nájdete pozostatky z viacerých ér. Často ho prezývajú aj svätým mestom, pretože tam má domáca cirkev silnú pozíciu a na jeho území nájdete niekoľko starobylých kostolíkov.

 

Ushguli – najvyššie položená dedina v Európe

Štyri malé osady spojené v dedinku Ushguli boli vystavané vo výške vyše 2000 metrov nad morom. Život tam istotne nie je jednoduchý, no všetko im kompenzuje nádherná príroda. Ushguli je oficiálne najvyššie položenou nepretržite obývanou osadou v Európe. Pre turistov slúži ako zastávka na niektorých túrach, no čoraz častejšie ju vyhľadávajú aj milovníci histórie. Na jej území si môžete pozrieť jednu z najstarších a stále dobre zachovalých obranných veží. V súčasnosti tam býva len pár desiatok rodín, ktoré sa čoraz viac upriamujú aj na poskytovanie služieb turistom.

 

Najstarší vinársky región

Hrozno bolo jednou z prvých rastlín, ktoré sa začali pestovať na území Južného Kaukazu. Podľa odhadov sa tam mohlo objaviť už pred 8000 rokmi. I kvôli tomu boli práve tam založené jedny z prvých viníc na svete. Najznámejšími oblasťami sú ešte aj v súčasnosti Kartli, Kakheti alebo Imer. Vďaka jedinečnej pôde nájdete medzi odrodami aj viaceré ojedinelé odrody typické iba pre Gruzínsko.

 

Pochúťky, ktoré by ste mali ochutnať

Typická gruzínska gastronómia je pomerne ťažká, no plná výdatných chutí. Domáci často pripravujú kysnuté cestá s rôznymi slanými i sladkými plnkami. Niektoré sa pečú, iné varia nad parou. Najobľúbenejšou pochúťkou je pečivo plnené syrom a vajíčkom. Vybrať si môžete z desiatok druhov pirohov, ktoré sa vždy líšia aj v rámci regiónu. Často pripravujú pečené mäso, ktoré podávajú s rôznymi druhmi pečiva. Vinič zohráva hlavnú úlohu aj pri výrobe alkoholu. Známa pálenka chacha je obdobou hroznovej vodky.

 

Tipy a triky:

Cesta: Do Gruzínska sa dostanete letecky s prestupom cez Istanbul. Cenovo najvýhodnejšie lety sú z Viedne, kde môžete použiť aj lacnejšie letecké spoločnosti. Vtedy vás môže pri objednávaní včas vyjsť spiatočná letenka na cenu do 250 eur. Ak radšej stavíte na pohodlie a bývate na východe Slovenska, môžete letieť z Košíc, kde sú však ceny niekedy aj o stovky eur vyššie.

Víza: Do tejto krajiny môžete vstúpiť len s platným cestovným pasom. Ak bude vaša dovolenka trvať menej ako 90 dní, nepotrebujete si vybavovať víza. Vašou povinnosťou je však nahlásiť sa na polícii, čo môžete urobiť aj prostredníctvom vášho hotela.

Mena: Domácou menou je lari, keď za 1 gruzínsky lari zaplatíte približne 40 centov. Pri cestovaní v krajine je lepšie mať hotovosť.

Počasie: Teplota je počas roka mierna. Ani v zime nemajú veľmi nízke mínusové hodnoty. Po celý rok sa však treba pripraviť na vysokú pravdepodobnosť dažďa. V lete sa kvôli tomu objavujú väčšie oblasti s blatom. Kvôli tomu turisti uprednostňujú návštevy Gruzínska v zimnom období.

Bezpečnosť: Naše MZV nemá vydané v súvislosti s touto krajinou žiadne obmedzenia. Domáci však odporúčajú vybrať sa do odľahlejších oblastí v spoločnosti domáceho sprievodcu a nepohybovať sa osamote vo večerných hodinách.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa