Neuveriteľná správa z Poľska: Štát odkúpil hotový poklad

2017-01-05 12:00:00 |   |    | 

Poľská vláda odkúpila za 100 miliónov eur súkromnú zbierku výtvarného umenia, ktorá obsahuje približne 86 000 artefaktov. Kunsthistorici pritom jej hodnotu odhadli až na neuveriteľné dve miliardy eur. Takýto poklad môžete neďaleko od nás obdivovať aj vy.



 

Poľská vláda odkúpila zbierku výtvarného umenia od rodiny Czartoryských. Predstavenstvo Nadácie kniežat Czartoryských však na protest proti tomuto kroku odstúpilo s tým, že odpredaj s ním nebol konzultovaný. Transakcia sa totiž uskutočnila medzi poľským ministerstvom kultúry a Adamom Karolom Czartoryským, hlavou rodiny, ktorá zbierku vlastní. Rokovania o odpredaji trvali niekoľko mesiacov.
Czartoryski, ktorý túto rodinnú nadáciu založil v roku 1991, vyhlásil, že prijatím predmetnej ponuky podporil poľský národ a prakticky štátu venoval obrovský dar. Podľa vlastných slov to bolo jeho osobné rozhodnutie. Domáce médiá prišli so špekuláciou, že nadácii chýbajú dostatočné prostriedky na udržiavanie zbierky.



Vláda však v polovici decembra uviedla, že ju k tomuto kroku podnietilo podozrenie ministra kultúry Piotra Glinského, podľa ktorého by mohli byť do zahraničia predané niektoré z najvzácnejších artefaktov zbierky.
Je medzi nimi napríklad obraz "Dáma s hranostajom" od Leonarda da Vinciho z roku 1490 alebo "Krajina s dobrým samaritánom" od Rembrandta van Rijna z roku 1638. Zastúpený je tu aj súbor kresieb od Pierra-Augusta Renoira.



Okrem toho zbierka obsahuje aj zhruba 250.000 rukopisov a kníh, ktoré sú teraz majetkom štátu. Časť zbierky sa už mnoho rokov nachádza v Krakove, kde ju spravuje Múzeum kniežat Czartoryských v spolupráci s Národným múzeom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikipedia
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa