To najlepšie z Macedónska: Rieka Treska, kaňon Matka aj staroveké ruiny

2017-04-24 12:00:00 |   |    | 

Balkánsky polostrov patrí z cestovateľského hľadiska medzi najmenej prebádané časti Európy. Môžu za to i viaceré konflikty, ktoré sa tiahnu novodobými dejinami jeho krajín. Výnimku netvorí ani Macedónsko, ktoré prešlo dlhou cestou k svojej samostatnosti. Nepokojom je však už koniec a bohatú cestovateľskú studnicu tejto krajiny začínajú objavovať aj cestovatelia. Slováci už nepotrebujú na jeho návštevu ani turistické víza. Ak sa budete na území Macedónska zdržiavať menej ako tri mesiace, postačí vám platný cestovný pas alebo občiansky preukaz.



 

Kaňon Matka

Neďaleko Skopje sa nachádza najkrajšia prírodná atrakcia Macedónska. Ide o kaňon Matka, ktorý vytvorila rieka Treska. Z hlavného mesta tam chodí pravidelná autobusová doprava, no tí odvážnejší môžu náročnejšiu turistickú trasu absolvovať aj pešo. Celá oblasť Matka má veľkú rozlohu. Hlavná lokalita sa nachádza priamo okolo rieky, kde domáci organizujú plavby loďou. V okolí sa však môžete prejsť aj po turistických trasách na skalách a v lesoch a navštíviť môžete aj množstvo kláštorov, ktoré sú často umiestnené priamo pri brehoch rieky alebo na úpätí brál.

 

Skopje

Osobité čaro má tiež Skopje, ktoré sa môže pochváliť hneď niekoľkými dominantami. Prvou je starý kamenný most, o ktorého pôvode existujú dve teórie. Podľa jednej z nich ho postavili už v 6. storočí, no druhá hovorí o rozsiahlejších prestavbách a ukončení jeho definitívnej podoby až v 15. storočí.

Ďalšou zaujímavosťou je Dom Matky Terezy, ktorá pochádza práve z územia súčasného Macedónska. Veľmi obľúbenou časťou je aj veľké stredoveké námestie, na ktorom sa často organizujú rôzne podujatia. Ani v jednej balkánskej krajine nemôže chýbať veľké trhovisko, na ktorom kúpite všetko, na čo si spomeniete. To najväčšie macedónske sa nachádza priamo v Skopje.

 

Ochrid

Ak preferujete skôr pokojnejšie menšie mestá, istotne vás osloví Ochrid, ktorý bol vybudovaný priamo pr rovnomennom jazere. Pochváliť sa môže dobre zachovalým historickým centrom. Medzi jeho tri hlavné pamiatky patrí pevnosť Samouil, z ktorej máte vynikajúci výhľad na jazero i ulice Ochridu, kostol svätého Klementa, ktorý sa nachádza na nádhernom mieste nad jazerom a menší kostol zasvätený Panne Márie, ktorý bol postavený v typickom balkánskom štýle s kamennými stenami a červenou strechou. Ochrid je vo všeobecnosti známy tým, že sa na pomerne malej ploche nachádza viacero kostolíkov. Jedným z najkrajších je Kostol svätého Jána, ktorý hrdo tróni pri brehoch jazera a je najfotografovanejšou pamiatkou v meste.

 

Kláštor sv. Jovana Bigorského

Nechýbalo veľa a o túto nádheru by súčasné generácie prišli. Kláštor zasvätený Jovanovi Bigorskému stojí na západe Macedónska a vybudovaný bol v 11. storočí. Potom však po rozsiahlych otomanských útokoch v 16. storočí takmer zanikol. Našťastie vďaka mníchom a dobrovoľníkom postupne celú stavbu zrekonštruovali a komplexu pridali ďalšie budovy.

Druhá katastrofa postihla kláštor v roku 2009, keď ho zasiahol veľký požiar, ktorý zničil najmä najstaršie stavby. Našťastie sa podarilo uchovať aspoň torzo z nich, ktoré Macedónčania postupne rekonštruujú. V kláštore sa nachádzajú relikvie Jovana Bigorského a z architektonického hľadiska je mimoriadne vzácny kvôli zachovalosti kamennej výstavby a ukážok historického drevorezbárstva.

 

Ruiny starovekého mesta v Bitole

Najstaršia usadlosť v Macedónsku sa nachádza pri súčasnom meste Bitola. Z Heraclea Lyncestis, ktorá vznikla v 4. storočí pred Kristom, už dnes zostali len ruiny. Autorom myšlienky vtedy veľkolepého projektu bol otec Alexandra Veľkého – Filip Veľký. Ruiny bývalého mesta sa rozprestierajú po dĺžke dvoch kilometrov. Niektoré z nich sú vo výbornom stave, keď sa podarilo uchovať aj ich nádhernú mozaikovú výzdobu. Môžete medzi nimi rozoznať napríklad pozostatky baziliky, tradičných rímskych kúpeľov aj typické rímske divadlo.

 

Prilep

V Prilepe veľmi ľahko zabudnete na slávnu kultúru i ojedinelú prírodu. Hlavným magnetom sú totiž domáci, ktorí sú oveľa srdečnejší ako vo zvyšku krajiny a sú známi aj vďaka jedinečnému humoru. Ku každému hosťovi sa správajú ako k vernému priateľovi, ktorý k nim po dlhých rokoch konečne prišiel na návštevu. Prilep je však v tejto krajine známy aj ako metropola tabaku, keďže práve tam sa ako na jednom z prvých miest začala pestovať táto rastlina. Okolité vrchy sú prevažne skalnaté a pomedzi zhluky kameňov miestami vyrastajú rôzne dreviny. V úkryte týchto hôr nájdete aj starý kláštor. V centre mesta sa zas nachádza vzácna stavba Kostola sv. Cyrila a Metoda.

 

Národný park Mavrovo

Druhým najvýznamnejším národným parkom je Mavrovo. Pokojne by sme ho mohli nazvať aj macedónskym Toskánskom. Malé dedinky v obklopení nádhernej prírody sa taktiež vyznačujú znamenitou lokálnou kuchyňou. V lete ponúka Mavrovo možnosti na turistiku, v zime sa môžete tešiť na lyžovačku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr / Julijan Nyča
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa