Bulharsko s domácimi: Zákutia Varny, ktoré musíte vidieť

2017-05-13 00:00:00 |   |    | 

Väčšina Slovákov strávi svoju dovolenku v Bulharsku na trase medzi hotelom a plážou. Je to však škoda, táto krajina ponúka zážitkov omnoho viac. Naša redaktorka bola na dvojmesačnej stáži vo Varne a prezradila, ktoré miesta obľubujú domáci.



 

Pôvab čiernomorského „porta“ - Varna

Keď sa ocitnete v treťom najväčšom meste Bulharska, hneď viete, že nudiť sa tu nebudete. Zostali ste v Európe, no už akoby jednou nohou na ceste za orientálnou exotikou ešte východnejších častí sveta. Varna je jednoducho pulzujúce, živé miesto, ktoré vás nadchne.

Pri jeho návšteve by ste určite nemali vynechať zákutia prímorského parku, ktorý nie nadarmo volajú najväčším „krajinárskym parkom“ Balkánu (s  rozlohou viac ako 26 000 m2). Park v celej jeho kráse a plný prekvapení sa rozprestiera nad rušným čiernomorským pobrežím a otvára skutočne veľa možností. Ak sa radi vzdelávate, určite zájdite napríklad do Prírodovedného múzea, Múzea námorníctva či Planetária. Túžite po relaxe?  Potom sa pobavte s „priateľskými“ delfínami, ktoré sa vždy ochotne predvádzajú v miestnom delfináriu. Možno to budete práve vy, koho tento sympatický cicavec povozí na člne alebo vám vyskočí priamo nad hlavou. Ak sa tu chcete len tak prechádzať a vychutnávať si farebnú zmrzlinu, aj to sa dá. Počas toho aspoň lepšie spoznáte viaceré pamätníky, fontány či dokonca most želaní. Ak ho vraj zvládnete zdolať chrbtom vpred a so zavretými očami, splní sa vám prianie.

Morský park môžete prejsť nespočetne veľakrát, no vždy vás niečím prekvapí, pobaví či zaujme. Hlavne v lete je plný kultúry, koncertov a divadelných predstavení bulharských a zahraničných umelcov. Ak si raz vypočujete zvuk typických gájd či tambury, niet pochýb, že bulharské prostredie si vás podmaní a kultúra vojde úplne pod kožu.

Ak by ste zatúžili po odviazanejšej zábave, stačí len zísť schodmi bližšie k vlnám, kde nebudete vedieť, ktorý bar, reštauráciu či klub máte skôr navštíviť. Láka vás rezká živá hudba či komerčnejší disko štýl bulharského pop – folku nazývaného „chalga“ ? Nechajte sa zlákať oboma a uvidíte... A čo ak chcete len tak sedieť pri „nalivna bira“ a pochutiť si na rybičkách caca alebo šopskom šaláte? Všetko je možné a k tomu budete mať aj romantický výhľad na vlny, ktoré sú od vás naozaj len pár metrov.

Ak na ďalší deň navštívite horúcu pieskovú pláž, ktorá je skutočne pridlhá na to, aby ste zostávali počas vášho pobytu len na jednom mieste, budete môcť zažiť vodné športy hoc aj na kúpalisku priamo na pláži, výhľady na lode, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou patria aj Námornej akadémii tohto mesta, či  miestnych, ako lovia morské mäkkýše a s usmiatou tvárou vám ich ponúkajú. Ak zatúžite schladiť sa, nemusíte si dávať len komerčné drinky, ktoré dostať hocikde. Skúste osviežujúci mliečny ajran a hlad Vám zmierni tarator, studená uhorková polievka s vlašskými orechami a čiernym korením.

Ak máte radšej teplý kúpeľ a osviežujúce more vás až tak neláka, aj túto možnosť objavíte priamo na pláži. Nie je to pre prímorskú destináciu vôbec typické, no skutočne tu narazíte na tak horúci bazén, do ktorého máte problém vliezť. Potom neodoláte a obarený ako morský rak musíte nohy aj tak ponoriť rovno do mora, ktoré prinesie príjemnú úľavu.

Ak ste zvedavý na sakrálnu stránku tohto mesta, stačí nazrieť za múry Katedrály Zosnutia Presvätej Bohorodičky, ktorá je skvostom pravoslávnej cirkvi a druhým najväčším ortodoxným chrámom v Bulharsku. Posvätné miesto trojvežovej monumentálnej stavby z 19. storočia však nebráni taxikárom na ich žltých autiakoch v hojnom počet parkovať pred chrámom a hlasno na vás pokrikovať, aby ste sa s nimi zviezli, kam potrebujete. Aj to patrí k Varne a dokonca máte občas pocit, akoby zlaté kupoly novobyzantskej stavby so žltými taxíkmi celkom dobre ladili.

A potom, keď od katedrály kráčate ulicami hlbšie do stredu mesta, myslíte, že nenarazíte napríklad aj na McDonald? Ale áno, len i ten sa Vám zdá byť akýsi exotický, lebo originálny názov je napísaný v cyrilike.

Na záver, keď sa už chcete s Varnou pomaly rozlúčiť, bola by škoda nenavštíviť ikonu „kresťanského Boha mora“ Svätého Nikolaja, ktorého farebná mozaika ako ochrancu námorníkov a rybárov skrášľuje maják prístavu.

 

Palác priamo na pláži - Balčik

Palácový komplex 17 metrov nad morskou hladinou s množstvom utešených viliek, vínnych pivničiek, s kláštorom, kúpeľami s posvätným prameňom aj extravagantným minaretom zapichnutým doslova na pláži... Vitajte v Balčiku, mieste vzdialenom 40 kilometrov od Varny na ceste k rumunskému pobrežiu a niekdajšom treťom najväčšom prístave po Varne a Burgase. Palác je naozaj neobyčajný a div ho neoblizujú čiernomorské vlny, lebo skutočne, keď kaskádovito smerom nadol ukončíte svoje potulky, ocitnete sa priamo medzi opaľujúcimi sa turistami.

Miesto má pôvod v 20. rokoch minulého storočia, kedy kontrolu nad týmto regiónom držalo v rukách Rumunsko. Niet sa čo čudovať, že Mária, manželka rumunského kráľa Ferdinanda I., ktorý panoval od roku 1914 až do jeho smrti v roku 1927, si Balčik okamžite zamilovala. Vznikol teda palác, ktorý keď navštívite, zistíte, že je celkom dobre možné, aby minaret koexistoval s kresťanskou kaplnkou. Ak sa prejdete uličkami romantického komplexu, môžete zažiť pocit ako na vidieku, na výuke botaniky či v skanzene alebo v honosnom sídle bohatých.

Máte tu všetko a nič vám nechýba. Atmosféra tohto miesta je umocnená možno aj „Baha vierou“ kráľovnej, ktorá zdôrazňuje duchovnú hodnotu ľudskej jednoty. Baha pripomína kresťanstvo s prvkami orientálneho, keďže bola založená vo vtedajšej Perzii. To, čím skutočne žila kráľovná, nájdete aj tu. Snáď preto osobitá veža minaretu neprekáža komercii pieskových pláží. Charizmatická Mária dala priestor Európanom - najala talianskeho architekta a švajčiarskeho záhradníka. Na druhej strane sa nevzdala ani orientálnej pečate, ktorú vidíte a cítite v každom kúte tohto miesta a nemáte pocit, že by sa jedno s druhým neznieslo.

A keď stojíte na „kamennej terase“ priamo s výhľadom na vežu minaretu a pozriete vľavo do diaľky, znova musíte uznať, že moderné a klasické sú v jednote a Balčik je tým typický. Ak ste aj nikdy nenavštívili Hollywood, tento pohľad Vám bude určite dobre známy. Obrovský nápis „Balčik“, samozrejme v bulharštine, totiž nesmie chýbať nad útesom ani tu a vy  nikdy nezabudnete, aké miesto ste to vlastne navštívili.  

 

S vetrom vo vlasoch a delfínmi nablízku - Kaliakra

Rumunské pobrežie má magickú moc, a tak sme sa k nemu opäť o niečo priblížili. Kaliakra sa nachádza cca 60 kilometrov od Varny, no svojou polohou a tvarom pobrežia nadobudnete pocit, že je to kraj sveta. 70 metrov vysoké útesy Kaliakry sú prírodnou rezerváciou, kde si nerušene pláva niekoľko druhov delfínov a lietajú majestátne kormorány. Delfíny uvidíte zaručene a nemusíte ísť ani na plavbu výletnou loďou do stredu mora. Ocitli ste sa na veľkej ceste „Via Pontica“, ako nazývajú cestu migrácie vtákov z Afriky do východnej a severnej Európy. Vidieť nespočetnú druhovú rozmanitosť vtáctva sediaceho na skalách vytŕčajúcich z morských hlbín nie je ničím výnimočným. Máte pocit, že ste tu len na návšteve a tento nádherný výbežok človeku patriť ani nemôže.

Ale Kaliakra nie je len miestom, kde prírodné druhy a živly nerušene žijú vlastným životom. Je to aj miesto, ktoré v 18. storočí zažilo rusko–tureckú vojnu a bolo svedkom veľkej námornej bitky. Napriek jeho odľahlosti od civilizácie a neveľkej rozlohe sa k nemu viažu viaceré legendy. Hádam najtajomnejšou je tá o 40 mladých dievčatách, ktoré si svoje dlhé vlasy radšej splietli do jedného vrkoča a uprednostnili pád z útesu do čiernomorských vĺn, ako by mali byť popravené tureckými vojskami. Obelisk, ktorý Vás pozdraví pri vstupe do stredovekej pevnosti zo 4. storočia pred Kristom túto smutnú legendu verne pripomína.

Kaliakra si Vás získa silou svojich výhľadov na červené útesy, more a bohatú faunu aj zaujímavou históriou. Jej názov pozostávajúci z dvoch slov stredovekého Grécka „kalos“ (nádherný) a „akra“ (výbežok) nemôže byť výstižnejší.

 

Autor: Lucy Uhorskai

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa