Dovolenka v tureckej Antalyi: 7 tipov na zaujímavé výlety v okolí

2017-05-25 00:00:00 |   |    | 

Turecko dlhodobo patrí spolu s Gréckom a Chorvátskom k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám Slovákov. Veľkej popularite sa teší aj Antalya s nádherným morom a viacerými zaujímavosťami, ktoré vyplnia váš voľný čas. Ak vás slnenie omrzí, môžete sa vybrať na zaujímavý výlet do okolia.



 

Staré mesto a prístav

Najjednoduchšou voľbou je navštíviť staré mesto Antalye, ktoré sa nazýva Kaleici. Sami si môžete vybrať, akým spôsobom ho chcete spoznať. Ak uprednostňujete pohodlnejšiu cestu, objednajte si niektoré z organizovaných tour, ktoré vás prevedú po všetkých pamiatkach. Väčšinou sa tam však veľmi nezdržiavajú, ak sa vám teda niečo zapáči, môžete sa tam vybrať na druhý deň sami. Druhým spôsobom je zájsť mestskou dopravou alebo taxíkom do centra a potom ho spoznávať na vlastnú päsť. Za návštevu stojí hlavné námestie Kale Kapisi, kde sa nachádza známa veža s hodinami a obranná pevnosť. Obľúbená je taktiež mešita Tekeli Mehmet Pasa, ktorá je známa vďaka bohatej výzdobe. Ak si chcete len vychutnať príjemnú prechádzku, zájdite rovno do starého prístavu. Tam nájdete množstvo kaviarní a cukrární, kde si môžete urobiť príjemnú prestávku.

 

Jaskyňa Damlatas

Ak slnko príliš páli a vy hľadáte trochu ochladenia, vyberte sa do jaskyne Damlatas len tri kilometre od neďalekého mesta Alanya. Objavili ju náhodne počas prác v lome, keď budovali tunajší prístav. Podľa odhadov je stará takmer 20 000 rokov a má vynikajúcu klímu. Aj preto jej návštevu kvôli liečebným účinkom odporúčajú najmä ľuďom, ktorí trpia astmou alebo inými dýchacími provlémami.

 

Pergé

Pri Antalyi sa nachádzajú aj ruiny historického mesta Pergé. Ide o pozostatky starovekého mesta, ktoré sa tam nachádzalo v dobe bronzovej, ktoré však malo silnú pozíciu aj v kresťanských dejinách. Podľa historických informácií tam mal v minulosti kázať i svätý Pavol. Počas najväčšieho rozmachu tam mohlo žiť vyše 10 000 ľudí. Okrem ich príbytkov sa tam nachádzali paláce, svätostánky, verejné kúpele, škola a priestor, ktorý slúžil potrebám súčasného trhoviska. Z Pergé sa podarilo uchovať už iba zopár zvyškov budov, vo výbornom stave je však divadlo.

 

Ruiny Myra

Trošku dlhšia cesta vás čaká do ďalšej historickej zaujímavosti Myra, vedie však popri pobreží a ponúka teda nádherné výhľady. Prví obyvatelia žili v Myre päť storočí pred Kristom, samotné mesto vzniklo o štyri storočia neskôr. Jeho najzaujímavejšou časťou sú hrobky, ktoré boli vytesané do vysokých skál. Vytvorili tam netradičné miesto posledného odpočinku, kde sa zároveň odohrávali rôzne posmrtné rituály. Práve z Myry mal pochádzať aj biskup Mikuláš, s ktorým sa spája tradícia nosenia sladkých darčekov.

 

Aspendos

Pri Antalyi nájdete tiež najlepšie zachovalý amfiteáter na svete. Divadlo prešlo rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá mu vrátila stratenú slávu. Vďaka tomu sa môže i v súčasnosti využívať na organizovanie divadelných predstavení, koncertov a rôznych podujatí. Pri amfiteátri sa nachádza aj návštevnícke centrum, v ktorom si môžete pozrieť vykopávky z celého okolia. Okolo historického Aspendos sa kedysi nachádzalo významné rímske mesto, no to sa na rozdiel od tejto budovy nepodarilo uchovať v tak dobrom stave.

 

Vodopády Manavgat

Ak by ste si radšej ako pamiatky pozreli peknú prírodu, v tom prípade sa vyberte do mesta Side, okolo ktorého preteká rieka Manavgat. Tá prechádza postupne zalesnenou oblasťou a vytvára niekoľko menších vodopádov. Turecký unikát sa pred niekoľkými rokmi objavil aj na ich bankovke. V súčasnosti sa pri rieke nachádza aj veľký park so záhradami, ktoré ponúkajú skvelé miesto na oddych.

 

Ostrov Kekova

Pokiaľ nie ste proti dlhšiemu cestovaniu, istotne si nenechajte ujsť návštevu na ostrova Kekova, ktorý sa nachádza vyše tri hodiny cesty z centra Antalye. Malý ostrov ponúka dostatok súkromia a návštevníkov láka hlavne na exkluzívne kúpanie v nádherných zátokách s jedným bonusom navyše. Tým sú historické ruiny, ktoré sa nachádzajú pod priezračnou morskou hladinou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa