Láska na prvý pohľad: Annecy je perlou francúzskych Álp

2017-09-12 12:00:01 |   |    | 

Akým slovom by sme mohli charakterizovať toto neveľké mestečko, vzdialené približne 40 kilometrov od švajčiarskej Ženevy a zhruba 100 kilometrov od Mont Blancu? „Magické“ by bolo určite výstižné a na mieste. Je na to hneď niekoľko dôvodov, ktoré si návštevou Annecy len potvrdíte.



 

Ak by ste sa aj v pohodlí vášho domova pri prezeraní sprievodcu nevedeli celkom autenticky vžiť do čarovnej atmosféry francúzskeho prostredia, len čo prekročíte brány tohto mesta,  ihneď vám bude všetko jasné. Nemôže tomu byť inak, s Annecy zažijete „lásku na prvý pohľad“.

Je to útulné mesto vlniacich sa vodných kanálov, pretekajúcej rieky Thiou a historických domčekov pastelových farieb prilepených tesne vedľa seba, akoby starčekovia šepkajúci si, čo všetko už za tie roky zažili. Nádherné stredoveké mesto, ktorého prapôvod však siaha až do rímskych čias, kedy bolo ešte len usadlosťou zvanou „staré Annecy“, si Vás získa svojou príťažlivosťou horského prostredia a odrazom v krištáľovo čistom jazere. Pomenovanie „Perla francúzskych Álp“ či „Benátky Francúzska“ mu nemožno odoprieť a vy okamžite nasiaknete pozitívnou, pokojnou, no na druhej strane vzrušujúcou atmosférou tohto prostredia.

Určite si pochutnajte na francúzskych croissantoch s voňavou kávou v niektorej z Pâtisserie učupenej v blízkosti krútiacich sa vodných kanálov, no príjemný pocit  vám dodá aj návšteva miestneho nedeľného trhu, kde si domáci spolu s turistami vyberajú farebnú zeleninu, ovocie, syry, šunky a iné domáce produkty. V Annecy určite nevynechajte prechádzky okolo Palais de I'sle z 12. storočia, budovy s trojuholníkovým pôdorysom, ktorú obteká rieka Thiou a vy si začnete predstavovať, na čo takáto stavba  mohla slúžiť. Bola väzením, rozhodoval v nej súd,  no  poskytla priestor aj ako prepychové sídlo bohatých.

Annecy si zasluhuje pozornosť aj svojou zeleňou a precízne naaranžovanými kvetmi, za čo v roku 2015 dostala aj adekvátne ocenenie „Zlatého kvetu“ ako jedno z najkvetnatejších miest Francúzska. Annecy je aj mestom, ktoré od roku 1960 hostí  Festival animovaného filmu či dokonca učarovalo aj ženevskému spisovateľovi a filozofovi Jeanovi Jacquesovi Rousseauovi, ktorý tu istý čas pôsobil a ktovie, možno bolo aj inšpiráciou pre jeho tvorbu. Určite aj on niekoľko krát prešiel  po „Moste lásky“ – „Pont des Amours“, na ktorý je spod aleje statných stromov nádherný výhľad.  Či si Rousseau niečo prial, zostane pre nás tajomstvom, no podľa legendy ak sa dvaja zaľúbení  na ňom pobozkajú, zostanú navždy spolu.

Za pozornosť stojí v Annecy určite aj hrad, ktorý poskytne predstavu o živote grófov zo Ženevy, katedrála sv. Petra zo 16. storočia či bazilika Saint – Joseph – des – Fins.

Nádherné jazero, v ktorom takmer vidíte svoj obraz, nebyť člnkov, ktoré čeria vodnú hladinu, je dlhé 14 kilometrov a hĺbka niektorých miest dosahuje takmer 80 metrov.  Voda je svieža, no keď stojíte pri jednom z najčistejších jazier Európy, určite si omočte aspoň prst. Výhľady na francúzske Alpy sú nezabudnuteľné a jazero ponúka skvelé podmienky aj na vodné športy.

A čo by mohlo mať toto okúzľujúce miesto spoločné so Slovenskom? Možno viac ako si myslíte, je totiž sesterským mestom nášho Liptovského Mikuláša a oficiálna spolupráca sa začala podpisom zmluvy v roku 2003. Slovenskí študenti francúzštiny pravidelne navštevujú toto miesto a hudobníci z Liptovského Mikuláša sa prezentujú na slávnostiach Fête de la musique.

Annecy je teda miestom, ktoré napriek svojej veľkosti ponúkne veľa zaujímavých príležitostí a vy sa uličkami a pobrežím jazera budete musieť prejsť niekoľkokrát, aby sa Vám vôbec chcelo toto krásne miesto opustiť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa