Dovolenka v Splite: 8 tipov na nezabudnuteľný výlet do okolia

2017-08-10 00:00:01 |   |    | 

Split patrí k najobľúbenejším destináciám slovenských dovolenkárov. Hoci však väčšina z nás mieri za oddychom pri mori, bolo by škodou nespraviť si aspoň jeden celodenný výlet do okolia. Možností na nové zážitky je niekoľko, samotní Chorváti považujú za najzaujímavejšiu túto desiatku.



 

1. TROGIR

Nádherné historické mesto Trogir patrí k najkrajším v celom Chorvátsku a nachádza sa len 15 kilometrov severne od Splitu. Malebné centrum obklopujú mestské hradby z 15. storočia a dominantou mesta je pevnosť Kamerlengo z rovnakého obdobia, pri ktorom sa nachádza obľúbený prístav pre jachty.

 

2. SOLIN

Mestečko Solin na rieke Jadro prezývajú vďaka množstvu starobylých pamiatok aj Chorvátskym Jordánskom. Kedysi bolo pod názvom Salona hlavným mestom jednej z rímskych provincií, kde sa tiež narodil cisár Dioklecián. Dnes je Solin najväčšou archeologickou lokalitou Chorvátska, kde môžete obdivovať zvyšky majestátnych brán, starovekých chrámov aj amfiteátra. Zo Splitu sa sem pohodlne dostanete nielen autom, ale aj autobusovou linkou.

 

3. PEVNOSŤ KLIS

Nad dedinou Klis len kúsok od Splitu sa nachádza stredoveká pevnosť Klis, ktorá kedysi zohrávala hlavnú úlohu v obrane celej Dalmácie. Nakrúcalo sa tu aj niekoľko scén výpravného seriálu Hra o tróny.

 

4. NÁRODNÝ PARK KRKA

Asi po hodinke jazdy autom sa dostanete aj do NP Krka, nádhernej prírodnej rezervácie na dolnom toku rieky Krka. Preslávilo ju najmä sedem tunajších vodopádov na čele s Roškim Slapom a Skradinskim Bukom, kde môžete vidieť aj tradičné vodné  mlyny.

 

5. SKRADIN

Za návštevu rozhodne stojí aj mestečko Skradin, ktoré je vstupnou bránou do NP Krka. Charakterizujú ho úzke dláždené uličky, bohaté dejiny, nádherné okolie a kvalitná gastronómia. Lokalita bola osídlená už v neolite, najstaršie dôkazy hovoria o období okolo 3500 pr. Kr. Samotné mesto sa v písomnostiach spomína od roku 33 pr. Kr. a navštíviť tu môžete stredovekú pevnosť Turina, barokový kostol z 18. storočia, hodinovú vežu (1872) či pevnosť Rog.

 

6. OSTROV BRAČ

Na skok od Splitu máte aj najväčší dalmátsky ostrov Brač, kam vás za asi 45 minút odvezie trajekt. Typické dedinky obklopené piesočnatými plážami a malebnými zátokami rozhodne stoja za návštevu. Nevynechajte ani jednu z najkrajších pláží sveta Zlatni rat a výstup na vrch Vidova gora, odkiaľ sa vám naskytne najkrajší výhľad na celé okolie.

 

7. OSTROV ŠOLTA

Po hodinke cesty môžete navštíviť aj malebný ostrov Šolta, kde sa rodia tie najlepšie olivy a figy v krajine. Zastavte sa v dedinke Maslinica, ktorá patrí k najkrajším na Jadranskom pobreží, prejdite sa ku kostolu sv. Mikuláša s nádherným výhľadom a oddychujte v náručí nedotknutej prírody.

 

8. DUBROVNÍK

Dubrovník je síce od Splitu vzdialený až 230 kilometrov a cesta vám bude trvať asi tri hodinky, množstvo turistov si však tento slávny klenot aj tak nedá ujsť. Prejdite sa po malebných uličkách, ktoré obklopujú takmer dvojkilometrové hradby, navštívte jedno z múzeí alebo sa lanovkou vyvezte na kopec Srď a kochajte sa výhľadmi, na ktoré len tak nezabudnete.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa