Ako z rozprávky: Amalfské pobrežie je najromantickejšou časťou Talianska

2017-07-20 00:00:01 |   |    | 

Ani Verona a ani Benátky nie sú podľa Talianov najromantickejšou časťou ich rodnej krajiny. Tento exkluzívny titul udelili Amalfskému pobrežiu, ktoré nájdete asi hodinu a pol od Neapola. Jeho brehy obmýva Tyrrhenské more a keďže ešte stále nie je natoľko populárne ako Toskánsko, Sicília alebo talianske veľkomestá, stále si uchováva tú pravú domácku atmosféru.



 

Skalnaté pobrežie s najkrajším výhľadom na more

Cestovné kancelárie pri mnohých destináciách uvádzajú, že vás už od prvého momentu chytia za srdce. Zatiaľ čo to inokedy môže byť iba fráza na prilákanie turistov, v prípade Amalfského pobrežia to skutočne platí. Cesta k nemu vedie po kľukatých zákutiach, ktoré vám z jednej strany ukazujú vysoké útesy a z tej druhej nádherný výhľad na more. To vytvára famózny kontrast, ktorý vás prinúti spomaliť a vychutnať si toto výnimočné spojenie. Aj preto v roku 1997 zaradili celú oblasť medzi chránené pamiatky UNESCO.

 

Sentiero degli Dei

Po preprave autom je druhým najlepším spôsobom, ako spoznať túto oblasť, prechádzka medzi dvomi menšími mestečkami. Vychádzková trasa Sentiero degli Dei meria šesť kilometrov a vedie z Bomerana do Nocelle. Môžete si vybrať z dvoch verzii. Tá prvá je jednoduchšia a vedie po spodnom leme skál. Na tej druhej urobíte aj pár výstupov, pri ktorých dovidíte až na šíre more. I túto náročnejšiu trasu však zvládnete počas jedného dňa. Ak vám ešte zostanú sily, z Nocelle sa môžete ďalej do Positana alebo do sedem kilometrov vzdialeného Praiana.

 

Grotta dello Smeraldo

Amalfské pobrežie sa môže pochváliť aj jednou morskou jaskyňou. Grotta dello Smeraldo je výnimočná tým, že pôvodne nebola zatopená. Hladina mora kedysi nebola tak vysoká, a preto môžete v jaskyni obdivovať mnoho prírodných ozdôb. Na rozdiel od iných morských jaskýň vám teda neponúkne iba kúpanie v netradičných priestoroch, ale aj krásnu prehliadku. Máte dve možnosti, ako sa ku nej dostať. Buď zájdete do Amalfi, odkiaľ robia tour na lodiach, ktoré vás zároveň prevezú aj popri pobreží, alebo pôjdete do dedinky Conca dei Marini, kde nájdete pri pobreží schody, ktoré vás privedú až tesne ku vchodu do jaskyne. Tam už čakajú malé loďky, ktoré vás vezmú dovnútra.

 

Amalfi

Najpopulárnejšie rezorty na pobreží nájdete v meste Amalfi. I keď sa to na prvý pohľad nezdá, žije tam až takmer 50 000 obyvateľov. Jednotlivé domčeky sú však roztrúsené v členitom teréne, čo im dodáva súkromnejší charakter. Mesto má výnimočnú prístavnú časť s nádhernou kolonádou a viacerými podnikmi. Amalfi v minulosti ťažilo zo skvelej pozície na obchodnej ceste a vďaka tomu sa stalo významným a bohatým centrom regiónu. I tejto časti dejín sa venuje mestské múzeum, ktoré je situované v budove s obrovskou modernou mozaikou. Súčasťou Amalfi je tiež katedrála Sant`Andrea Apostoli, ktorá má rovnaké exteriérové mozaikové zdobenie. Jej súčasťou je i menší kláštor.

 

Positano

Začiatky mesta sa datujú do 9. storočia, kedy na tomto území postavili kláštor. Práve okolo neho neskôr pribudli nové obydlia a oblasť sa postupne osídlila hustejšie. V 15. storočí však oblasť zasiahlo veľké tsunami, ktoré zničilo veľkú časť pôvodných budov. Positano označujú za najfarebnejšie mesto Amalfského pobrežia. Má výbornú pláž, na ktorej si môžete prenajať vlastné slnečníky a pokojne môžete oddychovať i celý deň. Len pár krokov od nej sa už dostávate do úzkych historických uličiek, kde sú domy často zarastené viničom a inými popínavými rastlinami. V Positane kúpite ručne šité sandále, ktoré sú vhodné do náročných terénov.

 

Villa Rufolo

Na Amalfskom pobreží mali v minulosti svoje vily viacerí zástupcovia talianskej šľachty. Niektoré domy preto patria medzi architektonické skvosty, ktoré súčasným generáciám ukazujú, ako si kedysi žilo pár vyvolených. Villa Rufolo nie je dochovaná v perfektnom stave a niektoré časti domu sú už ruinami. Podarilo sa však zachrániť pár miestností, kde v súčasnosti nájdete výstavu umeleckých diel. Popri vile sa tiež nachádza rozsiahla záhrada, ktorá bola kedysi inšpiráciou pre Richarda Wagnera. Ten po jej návšteve napísal veľkú časť opery Parsifal.

 

Ravello

Mesto Ravello je malé, čo sa týka veľkosti, no veľké svojim významom. V tejto oblasti nájdete niekoľko nádherných starobylých víl, ktoré majú záhrady zdobené sochami vysokej umeleckej hodnoty. Taktiež sa tam s obľubou stretávajú milovníci vážnej hudby, keďže tam často organizujú koncerty významných talianskych hudobníkov. V Ravelle nájdete nádhernú koncertnú sieň, z ktorej je skvelý výhľad na more. Mesto sa síce nenachádza priamo pri pláži, má však iné výhody. Keďže bolo vybudované na vysokých útesoch, z každého miesta ponúka skvelú vyhliadku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa