Očami odborníka: 10 najväčších prírodných krás v Británii

2018-05-19 00:00:01 |   |    | 

Ochranca prírody a autor prírodovedných kníh Matthew Oates sa počas svojej kariéry venoval okrem iného aj skúmaniu motýľov, ktoré žijú vo Veľkej Británii. Vďaka tomu prešiel mnohé krásne lokality tejto krajiny. Pred odchodom do dôchodku pre Daily Mail odhalil svoj zoznam prírodných zázrakov, ktoré by mali turisti rozhodne navštíviť.



 

Rodborough Common, Cotswolds

V regióne Gloucestershire sa nachádza chránená krajinná oblasť, ktorá má bohaté zastúpenie ojedinelých rastlín. Podľa Oastesa tam nájdete pravú anglickú romantiku, akú očakávate od tejto krajiny. Veľké lány lúk sa striedajú s menšími lesmi. Pomedzi to sa pasú stáda oviec a keď budete mať šťastie, uvidíte aj vzácny typ motýľov, ktoré žijú len v tejto oblasti. V okolí sa nachádzajú viaceré chodníky, ktoré domáci využívajú na prechádzky so psami. Vy sa vďaka nim dostanete do dobre ukrytých zákutí, ktoré vám poskytnú nádherný výhľad na okolie. Ďalším bonusom sú priateľskí obyvatelia, ktorí si ešte aj v súčasnosti medzi sebou udržiavajú silnú súdržnosť.

 

Dovedale, Peak District

Hlavnú pozornosť tu na seba stŕha rieka Dove. Tá je podľa tohto ochrancu prírody kráľovnou celého regiónu a dodáva mu istú dávku pokoja, ktorý v takej miere nenájdete nikde inde v Anglicku. Najkrajšie sú odľahlé pastviny, ktoré približujú krajinu takú, ako vyzerala v dávnej minulosti. Staré kamenné domčeky obklopuje len divoká príroda so stádami kráv alebo oviec. Z hľadiska aktívnej prírodovednej turistiky so zameraním na divoké oblasti so vzácnymi živočíchmi alebo rastlinami ide o najnavštevovanejší región tejto krajiny.

 

Duny v Murlough, Severné Írsko

Oates počas svojej práce často cestoval aj do Severného Írska, ktoré patrí k Veľkej Británii. Tam sa mu najviac páčila oblasť Murlough, kde sa popri pobreží nachádzajú veľké pieskové duny. Ich zloženie vytvára skvelé podmienky pre rast rôznych druhov trávnatých porastov, vďaka čomu získavajú tieto výnimočné kopy piesku osobitý charakter. Odborník na motýle taktiež upozorňuje na dva ojedinelé druhy týchto živočíchov. Popri dunách vedie niekoľko vychádzkových trás a počas horúceho leta tam nájdete tiež skvelé miesto na kúpanie.

 

Great Orme, Severný Wales

Raj všetkých prírodovedcov v Severnom Walese prináša skvelú prehliadku ojedinelých kvetov a iných rastlín. Botanická záhrada v Happy Valley istotne osloví aj tých, ktorí sa o prírodu nezaujímajú iba z odborného hľadiska. Veľmi často tam tiež vidieť pozorovateľov vtákov, keďže v tejto časti nachádzajú dočasný domov počas cesty na teplejší kontinent. V Great Orme žije aj špecifický druh modrého motýľa. Na pobreží nájdete pozostatky bývalého opátstva a veľmi vzácnou historickou pamiatkou je neolitická baňa na meď.

 

Compton Bay, Isle of Wight

Ostrov Isle of Wight sa nachádza v blízkosti anglického pobrežia a patrí k turisticky obľúbeným destináciám. Nachádza sa tam totiž niekoľko atrakcií ako napríklad lanovka popri mori a taktiež mnoho malých dediniek s typickou anglickou atmosférou. Matthew Oates ho zaradil do tohto zoznamu kvôli vysokým bielym útesom na Compton Bay. V tejto časti sa nachádza odtlačok nohy dinosaura a nájdete tam tiež vynikajúce podmienky pre surferov.

 

Dunkery Beacon, Somerset

Najvyšší bod tejto oblasti sa nachádza na vrchu Dunkery Beacon. Jeho zaujímavosťou je staroveká kamenná mohyla. V blízkom okolí nájdete ešte ďalšie tri podobné historické stavby. Kedysi sa využívali ako posvätné hrobky. Od tejto vzácnej pamiatky máte najlepší výhľad na celý región.

 

Brandreth & Grey Knotts, Lake District

Matthew Oats odhalil aj svoju najobľúbenejšiu prírodnú lokalitu Anglicka, ktorú označil za najväčší prírodný zázrak. Oblasť Lake District podľa neho ponúka dostatok súkromia každému turistovi, ktorý sa tam vyberie. K dispozícii máte niekoľko turistických trás, ktoré vedú hornatým, no nie veľmi vysokým terénom. On sám obľubuje predovšetkým vychádzku ku Grey Knotts alebo k Brandreth, ktoré vám najlepšie ukážu rôznorodosť tunajšej prírody.

 

Hod Hill, Dorset

V tomto prípade nejde o klasický kopec, ale skôr o vyvýšeninu, ktorá má navrchu rozsiahlejšiu lúku s výborným výhľadom na okolie a blízku rieku. Táto oblasť je známa vďaka viacerým archeologickým vykopávkam. V minulosti tam žili pôvodné kmene, ktoré osídlili celú oblasť. Hod Hill bol kedysi údajne aj miestom rôznych rituálov a ešte stále tam cítiť magickú energiu.

 

White Cliffs of Dover, Kent

Na najkrajšej časti anglického pobrežia sa tento ochranár zhodne spolu s turistami. Oblasť White Cliffs of Dover je známa nádhernými vysokými bielymi útesmi. Tie skvele kontrastujú s farbou mora a zeleňou na ich povrchu. V tomto regióne nájdete niekoľko turistických chodníkov, ktoré vám ponúkajú skvelé možnosti na turistiku. Hlavnou atrakciou je hrad Dover, ktorý sa nachádza na pobreží.

 

Arnside Knott, Cumbria

Výlet do tejto oblasti bude pre vás príjemným prekvapením. Dedinka Arnside je výborným predstaviteľom anglického vidieka. Hneď pri nej sa nachádza vrch, ktorý je vynikajúcim miestom na vychádzky spojené so skúmaním tejto nádhernej prírody. Uvidíte tam tiež vzácny druh motýľa a nakoniec vám bude odmenou nádherný výhľad.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa