Ostrov Ischia - neobjavený poklad v Neapolskom zálive

2018-08-13 00:00:01 |   |    | 

Všetky talianske ostrovy sú preslávené svojou malebnosťou a nádhernými zákutiami. Sicília aj Sardínia sú turistom dobre známe, už menej ľudí ale pozná Ischiu. Tento ostrov pritom rozhodne má návštevníkom čo ponúknuť.



 

Ischia je sopečným ostrovom situovaným v Neapolskom zálive iba 30 kilometrov od Neapolu. Odpradávna sa tu ľudia liečili v termálnych prameňoch, ktoré sú dôsledkom sopečnej činnosti.  Na ostrove sa nachádza až 100 termálnych a liečivých prameňov, množstvo trhlín, z ktorých uniká para, aj špeciálne bahno, bohaté na množstvo prírodných minerálov. Tunajšie liečivé vody sú obzvlášť vhodné na reumatické ťažkosti a problémy pohybového aparátu.

Ischiu rovnako ako ostatné talianske ostrovy zdobí množstvo krásnych pláží. Cartaromana v časti Ischia Ponte je známa termálnymi prameňmi a ponúka čarovný  výhľad na blízky ostrov s pevnosťou. Marina dei Maronti  je pokladaná za najmalebnejšiu a  najdlhšiu pláž na Ischii. Meria tri kilometre a leží pri meste Barano. Aj tu nájdete známe termálne a minerálne pramene a liečivé bahno. Skutočným unikátom je aj záliv Saint Montano. Tunajšia pláž sa nachádza medzi dvomi horami a morská voda je tu teplučká a plytká, že je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Symbolom Ischie je Aragónsky hrad, ktorý bol kedysi na ostrove, no dnes je situovaný na polostrove spojenom s pevninou. Najkrajšími mestami sú Forio a hlavné mesto Ischia, kde sa môžete pokochať nádhernou architektúrou, nasať nefalšovanú taliansku atmosféru a poprechádzať sa stredovekými uličkami.

Z Ischie je to iba na skok k slávnym Pompejám, ktoré kedysi zničil výbuch ešte stále činnej sopky Vezuv. Toto stredisko žije cestovným ruchom a nájdete tu tie najzaujímavejšie talianske pamiatky. Chybou by bolo vynechať aj ďalšie miesto v tieni Vezuvu – slávny Neapol. Ak ste už na Ischii, využite možnosť lodného taxíka a zvezte sa práve do tohto mesta. Zájdite do remeselníckych domov, pozrite si zblízka známe kláštory a kostoly San Angelo a Nilo akomplex San Gregorio Armeno s kláštorom. Sú neopakovateľne krásne a dodávajú tomuto miestu zaujímavý historický ráz. Z Ischie to máte na skok aj na Capri alebo Tiberiov ostrov, kde našlo mnoho umelcov svoju múzu a inšpiráciu k tvorbe.

U nás bohužiaľ Ischiu ponúka iba málo cestovných kancelárii. Pravdepodobne preto, že tam nemožno očakávať bohaté a luxusné hotelové komplexy. Ostrov je menší a ubytovacie kapacity sú skôr rodinnejšieho typu.  Ak vás však už omrzeli slovenské kúpele a chcete zažiť niečo vzrušujúce pri mori, skúste objaviť jeho čaro. Určite neoľutujete.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa