8 dôvodov, prečo cestovať po Európe v zime

2018-11-30 12:00:00 |   |    | 

Hoci hlavná turistická sezóna prebieha v lete, ani v zime sa cestovaniu určite netreba vyhýbať. A nemáme na mysli len zimné dovolenky v lyžiarskych strediskách – aj spoznávanie miest alebo krajiny má v zime svoje čaro, vyžaduje si to len o trochu viac príprav. Výsledok však stojí za to. Prečo si myslíme, že mnohé miesta vám učarujú nielen počas letných prázdnin, ale stojí za to navštíviť ich aj v zime?



 

Nižšie ceny

Pre väčšinu obyčajných smrteľníkov je cena jeden z najdôležitejších (ak nie vôbec najdôležitejší) faktorov pri výbere destinácie. Cena letenky, ubytovania či služieb v destináciách sa však vyvíja podľa sezónnosti – v lyžiarskych strediskách budú ceny čoskoro na vrchole, ale na miestach, ktoré sú populárne najmä v lete, s príchodom zimy výrazne spadnú. Nastal teda ideálny čas vytiahnuť z pokladničky našporené peniaze a vydať sa objavovať mestá a miesta, ktoré ste cez rok nestihli. Pozor, pred vianočnými sviatkami a počas Silvestra sa cena v mnohých lokalitách obvykle vráti na sezónne ceny, keďže mnoho ľudí chce zažiť typickú atmosféru Vianoc a vítanie nového roka v zahraničí.

 

Menej turistov

Turistický ruch zažíva najväčší boom vo svojej histórii. Každý rok cestuje viac a viac ľudí – či už za oddychom, zážitkami alebo spoznávaním nových kultúr. Niektoré destinácie sú návštevníkmi a turistami také zaplavené, až sa to domácim prestáva páčiť. Problémom býva najmä vrchol sezóny – obyvatelia Barcelony alebo Benátok sa dokonca voči záplave turistov začali búriť a snažia sa ich prílev regulovať. Mimo sezóny tam však vôbec nie je tak plno – a ak sa chcete dostať dovnútra Sagrady Familie alebo Baziliky svätého Marka, máte v zime omnoho väčšiu šancu, že nebudete stáť a čakať vo fronte celé hodiny.

 

Vianočné trhy

Vianočné trhy sú síce v mnohých mestách, ako je napríklad Viedeň, Praha alebo Štrasburg, pre turistov veľkým lákadlom, takže nebude platiť predchádzajúci bod, i tak sa ich ale oplatí navštíviť – ak ste, samozrejme, fanúšikom podobných akcií. Svojou typickou atmosférou dokážu v dnešnom rýchlom svete ešte stále vykúzliť rozprávkovú atmosféru. Nebojte sa navštíviť vianočné trhy aj v iných mestách ako sú vyššie spomenuté – zážitok budete mať rovnaký, ak nie ešte väčší.

 

Zimná atmosféra

Niektorí ľudia jednoducho milujú zimu už len pre jej špeciálnu atmosféru. Mrazivo voňavý vzduch, padajúce snehové vločky, romanticky zasnežené strechy, množstvo svetiel a výzdoby. V zime si síce neužijete s priateľmi posedenie v parku alebo kúpanie na pláži, mnoho európskych miest však vyzerá najmalebnejšie práve v zimnom období.

 

Zimné športy

Jednoduchá odpoveď na otázku, prečo v zime cestovať, znie – kvôli zimným športom. Vyskúšajte však aj iné športy ako lyžovanie ako snowboardovanie, napríklad korčuľovanie. Verejné korčuľovanie je v zime dostupné vo väčšine európskych metropol, a buďte si istí, že na mnohých miestach je to skutočne zážitok – napríklad ľadová plocha určená na korčuľovanie na prvom poschodí Eiffelovej veže vám určite vyrazí dych.

 

Vyhrievanie sa v interiéroch

V zime sa je v európskych mestách vždy kde zohriať – múzeá, knižnice, umelecké galérie, kostoly... V niektorých európskych mestách nemusíte v podstate ani vystrčiť nos do mrazu alebo snehovej fujavice vonku. Ak ste fanúšikom histórie alebo umenia, môže byť pre vás zimné cestovanie po známych pamiatkach alebo umeleckých dielach obzvlášť príjemné – menej ľudí a niekde aj nižšie ceny určite potešia.

 

Polárna žiara

Stále sme vás nepresvedčili? O cestovaní v zime nechcete ani počuť, a ak áno, tak jedine do exotických krajín so stabilnými tropickými teplotami? Ak sa nebojíte extrémne nízkych teplôt, máme pre vás niečo lepšie. V zimných mesiacoch môžete vidieť jeden z najúžasnejších prírodných javov na planéte (alebo skôr nad ňou). Najväčšia pravdepodobnosť, že sa vám pošťastí chytiť polárnu žiaru, je práve v zime, takže sa teplo zbaľte a šup ju uloviť. Vyrazí vám dych.

 

Zimná kuchyňa

Tento bod je úzko spätý s vianočnými trhmi, ale môžete si ho užiť aj nezávisle od nich. Mnohé mestá, regióny alebo štáty majú špeciálne zimné pochúťky – nápoje alebo jedlá, ktoré sa tradične jedávajú počas zimných mesiacov alebo sviatočných dní, a ktoré inokedy na uliciach alebo v reštauráciách neuvidíte – a hlavne by vám v lete ani nechutili. Ak ste gastronomický turista, zimná sezóna je pre vás zaručene rajské obdobie.

 

Nezabudnite sa na zimu pripraviť

Tak čo, presvedčili sme vás? Ak áno, stačí už len zbaliť ruksak a vyhľadať si tie najlacnejšie letenky do európskych destinácií. Počítajte však s tým, že zima vás môže nepríjemne prekvapiť. Počasie v posledných rokoch je nevyspytateľné a snehové víchrice alebo poriadne mrazy sa zvyknú zjaviť z ničoho nič.

Ak chcete cestovať nízkorozpočtovo, pravdepodobne nebudete chcieť platiť za veľkú batožinu v lietadle – v tom prípade naozaj starostlivo vyberte to, čo si vezmete so sebou. Najobjemnejšie kusy oblečenia si už vezmite na seba. S teplým oblečením nerobte kompromisy, nemá zmysel cestovať lacno a potom v cieľovej destinácii mrznúť.

Nezabudnite ani na cestovné poistenie. Našťastie dnes nie je žiadny problém uzavrieť cestovné poistenie online, takže nemusíte absolvovať návštevu poisťovne a zbytočne tak zabíjať čas, ktorý viete určite stráviť aj lepšie. Ak cestujete často, odporúčame celoročné cestovné poistenie. Pokiaľ sa budete zo zimnej destinácie chcieť ísť vzápätí vyhriať do exotických krajín a vynahradiť si tak teplotný deficit, celoročné cestovné poistenie, ktoré nemusíte uzatvárať na každú cestu zvlášť, určite oceníte.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: PR článok, Getty Images
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa