Ostrov Ischia – top destinácia pre milovníkov mora, dobrého jedla a turistiky

2019-05-19 00:00:01 |   |    | 

Taliansko je snom dovolenkárov. Táto krajina ponúka všetko od horských oblastí s lyžovačkou, cez zaujímavú kultúru, až po dovolenku pri mori a na ostrovoch. Ischia je určená najmä pre tých turistov, ktorí obľubujú aj aktívny oddych. Maškrtenie na dobrých jedlách kompenzujú spoznávaním zaujímavého regiónu bohatého na krásne prírodné oblasti.



 

Castello Aragonese

Najlepšie spojenie na Ischiu máte cez Neapol. Tam sa dostanete leteckými linkami z Budapešti alebo Viedne. Po prílete na talianske pobrežie pokračujete ďalej trajektom až priamo na ostrov. Prvé kroky dovolenkárov často vedú k najznámejšej pamiatke v podobe hradu Castello Aragonese. Ten sa nachádza na malom ostrovčeku a je veľmi dobre viditeľný z pevniny. Či sa ho rozhodnete navštíviť, alebo sa budete opaľovať na pláži s takýmto majestátnym výhľadom, bude to pre vás obrovský zážitok. Hrad pochádza už z 5. storočia pred Kristom. Pôvodne to bola obranná pevnosť, ktorá mala len dve vežičky. V nasledujúcich rokoch ho postupne zveľaďovali a do súčasnej podoby prestavali v 15. storočí. V tom čase postavili aj dlhý kamenný most, ktorý ostrov spojil s pevninou. Počas istého obdobia priamo na ostrove žilo 2000 ľudí. Neskôr sa časť hradu používala ako väzenie.

 

Poseidonove záhrady

Ischia je známa aj vďaka termálnym prameňom s liečivými účinkami, na ostrove sa ich nachádza vyše sto. Veľkej obľube sa teší najmä prírodný vodný park Poseidonove záhrady, ktorý sa nachádza priamo pri pobreží. Vykúpať sa môžete vo vyše 20 bazénoch. Vo väčšine z nich je termálna voda, niektoré sú naplnené sladkou a zopár aj slanou morskou vodou. V kúpeľoch riešia najmä choroby pohybového aparátu, ale ich voda priaznivo pôsobí aj na pokožku. Hosťom tam ponúkajú rôzne procedúry a k dispozícií majú taktiež súkromnú pláž.

 

Chiesa del Soccorso

Jeden z najkrajších výhľadov máte od kostola v mestečku Forio. Pochádza zo 14. storočia, ale v 19. storočí prešiel kompletnou rekonštrukciou. Má krásnu čisto bielu fasádu, ktorá nádherne kontrastuje s morom na jeho pozadí a okolitou zeleňou na tunajších kopcoch. Interiér je upravený v byzantskom štýle a pozostáva z hlavnej lode a troch menších kaplniek. V súčasnosti sa ešte stále využíva na bohoslužby. Na niektorých stenách sa nachádzajú vzácne fresky, ktoré sa však aj kvôli blízkosti mora a vlhkému slanému vzduchu neuchovali v dobrej kvalite.

 

Záhrada La Mortella

Táto vila v minulosti patrila anglickému skladateľovi Williamovi Waltonovi. Jeho túžbou bolo mať obrovský park v maurskom štýle. Ten je v súčasnosti jednou z najlepších botanických záhrad v Taliansku. Nachádza sa tam 1000 druhov rôznych rastlín, viaceré z nich sú raritné a nájdete ich len na pár miestach na svete. Spodná časť predstavuje tropickú džungľu, v ktorej nechýba ani malý vodopád. Kedysi do tejto vily chodievali mnohé celebrity, ktoré tam nachádzali raj na zemi. Waltona a jeho manželku boli pozrieť napríklad Charlie Chaplin alebo Maria Callas. V súčasnosti sa tam nachádza malá čajovňa a v lete tam organizujú koncerty vážnej hudby.

 

Sorgeto

Okolo ostrova nájdete viacero krásnych pieskových pláži. Niektoré z nich sú na odľahlých miestach a nechodieva tam až toľko turistov. Medzi nimi vyniká jedna špecialita v podobe zátoky Sorgeto. Na tomto mieste totiž vyviera jeden z minerálnych prameňov a termálna voda sa zmiešava s morskou a vytvára tak unikátnu liečebnú kombináciu. Pri pobreží sa navyše nachádza niekoľko malých prírodných bazénov, ktoré takto ponúkajú skutočne unikátne kúpanie. Zátoka sa nachádza pri vysokých útesoch, preto sa ku nej dostanete pomocou 234 schodov, ktoré sú vytesané do kameňov, alebo sa tam priplavíte na lodi.

 

Sant`Angelo

Perlou ostrova, ktorú vyhľadávajú prominenti a nároční zákazníci, je malé mestečko Sant`Angelo. To sa nachádza hodinu cesty od prístavu. Zaujímavosťou je, že tam jazdí len pár autobusov denne a tie vás privezú len na okraj mesta. Jeho ulice sú totiž určené iba pre chodcov, aby tak vytvorili pokojnú atmosféru a uchovali mu jedinečnú tvár. Veľmi dobre známe sú domčeky s farebnými fasádami, ktoré lemujú celé pobrežie. V tejto časti sa nachádza aj krásne čisté more a v prípade záujmu si môžete prenajať čln a plaviť sa po okolí. Ubytovanie je možné najmä v súkromných domoch, čo vás ešte viac prepojí s talianskym spôsobom života. V blízkosti mestečka sa nachádzajú taktiež jedny z tunajších termálnych kúpeľov.

 

Jedlá, ktoré musíte ochutnať

Gastronómia na Ischii si zakladá na lokálnych surovinách. V ich jedlách nemôže chýbať množstvo zeleniny, morské plody a ryby. Pokrmy pripravujú na grile a k nim podávajú čerstvé šaláty. Obľúbeným receptom sú cestoviny s ľahkou paradajkovou omáčkou a morskými plodmi. Jednou zo špecialít je dusený králik so zeleninou. Sladkostiam dominuje zmrzlina. Tú vyrábajú aj z citrónov, ktoré sú na ostrove prítomné takmer všade. Známy je tiež ich bylinkový likér, ktorý má typicky horkú chuť.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa