Slávne balkánske jazerá Skadar a Ochrid – skvelá alternatíva preplnených pláží

2019-06-04 12:00:00 |   |    | 

Albánske mesto Shkodra (Skadar) a macedónske mesto Ohrid (Ochrid) ležia pri jazerách, ktoré nesú ich mená. Každé z nich je niečím výnimočné a obe sú v centre pozornosti turistov. Navštívili sme ich aj my.



 

Skadarské jazero

Skadarsko jezero alebo Liqeni i Shkodrës sa z dvoch tretín nachádza na území Čiernej Hory. Zvyšok patrí Albánsku. Je to najväčšie jazero na Balkáne, ktorého rozloha kolíše od 370 do 540 km2 a hĺbka sa pohybuje od 1 do 44 metrov. Kedysi bolo súčasťou morského zálivu, preto je miestami pod úrovňou Jadranského mora. Rastlín tu veľa nie je, jedná sa ale o najväčšiu sladkovodnú rybolovnú oblasť a jednu z najväčších vtáčích rezervácií v Európe. Prevažne na severe je prístup bažinatý, čo robí z jazera útočisko pre viac ako 260 druhov vtákov.

Z jazera sa dvíha asi 50 ostrovov, na ktorých sa nachádzajú kláštory, kostoly a opevnenia. Práve tu vznikla prvá tlačiareň južných Slovanov. Na čiernohorskej strane sa dá kúpať v dedine Donji Murići, v meste Shkodra sú zas na kúpanie vhodné periférne časti Shiroka a Zogaj, kde sa nachádzajú pláže.

My sme Skadarské jazero videli počas pobytu v Čiernej Hore. Cesta k nemu bola nekonečná. Od albánskej hranice sme sa vliekli po horských cestách, na ktoré už dávno všetci zabudli. Na celom úseku sme videli len jediný, zrejme opustený, dom, kto však má rád olivové háje, tu sa ich nabaží dostatočne. Mikrobus nás vyviezol na vrchol hory, odkiaľ máte celé okolie ako na dlani. Pred vami sa rozprestrie pohľad na modré zrkadlo, ktoré nemá konca a niekde v diaľave sa zlieva s oblohou. Z druhej strany vidíte okrem hôr v diaľke aj Jadran. Tento pohľad naň nás presvedčil, že pri najbližšej príležitosti sa v Skadarskom jazere určite chceme omočiť.

 

Ochridské jazero

Iný charakter má Охридско Езеро alebo Liqeni i Ohrit, ktoré patrí medzi najstaršie jazerá na svete. Jeho pôvod siaha do poslednej doby ľadovej a vo vode sa zachovali živočíšne druhy staré 30 miliónov rokov. Jazero leží na území Macedónska a Albánska. Jeho rozloha je asi 350 km2, hĺbka dosahuje 285 m. Ochrid zásobuje spodná voda z neďalekého Prespanského jazera a pri macedónskom mestečku Struga v podobe rieky odteká do Jadranu.

Brehy jazera sú prevažne skalnaté a jeho najväčšou atrakciou je kláštor sv. Nauma, ktorý je považovaný za kolísku staroslovienčiny. Kúpanie je možné v podstate zo všetkých strán. V Albánsku je to mesto Pogradec, z macedónskej strany mesto Ochrid.  Práve sem sme cestovali z albánskeho pobrežia naprieč celou krajinou. Sprevádzala nás pritom rieka Shkumbin, ktorá je pomyselnou čiarou, jazykovo deliacou krajinu na oblasť Toskov a Gegov. Miestami bola takmer vyschnutá.

Mesto Pogradec je typický albánsky chaos a neporiadok, po rýchlom prechode hranice s Macedónskom nás čakala úplne iná krajina. Neporiadok, ktorý nás sprevádzal od odchodu z letoviska, sa stratil. Po ľavej strane sa lesklo jazero a celá atmosféra sa nám zdala príjemnejšia. Jazyk bol tiež oveľa zrozumiteľnejší.

Kláštor sv. Nauma je centrom pravoslávnej cirkvi. Leží priamo pri brehu jazera a okolie je krásne upravené. Celé miesto dýcha históriou, pokojom, harmóniou a duchovnom a určite patrí k perlám Balkánu. Malo by byť na prvých priečkach v zozname náboženskej turistiky. Za vstupnou bránou sa po ľavej strane tiahnu malé stánky so suvenírmi, o niečo ďalej je reštaurácia. Po pravej strane je kamienková pláž, kde sa môžete slniť a kúpať. Personál a predavači sú veľmi ochotní a typicky balkánsky pohostinní. Ceny sú veľmi priaznivé a okrem miestnej meny nie je problém ani s eurom.

Jazero je veľmi čisté, voda v ňom je však chladnejšia. Je preto potrebné si počkať naozaj na teplé počasie. Pri jazere nájdete viacero apartmánových domov, hotelov a penziónov, kde je možné sa za výborné ceny ubytovať. Skvelou voľbou je aj samotné mesto Ochrid, ktoré má veľmi príjemnú atmosféru. Macedónci sa snažia túto svoju perlu skrášľovať na maximum.

Všeobecne o týchto jazerách platí, že je lepšie ich navštíviť nie z albánskej strany. Čierna Hora a Macedónsko sú predsa len vyspelejšie ako Albánsko a o jazerá sa starajú viac. Tým nechceme povedať, že by ste v Shiroke umreli od hladu a nemali kde spať. To sa určite nestane, treba ale rátať s nižšou kvalitou služieb. Ak sa teda nechcete tlačiť na preplnených plážach, no radi by ste sa niekde okúpali, tieto jazerá sú tou najlepšou voľbou. Ideálne to je prirodzene spojiť s vysokohorskou turistikou, o ktorú na Balkáne núdzu nemáte. Takže pobaliť stan, spacáky a ruksak a hop šup na letnú dovolenku po svojom!

Text: Miroslava Katonová / A-trips

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa