Útek za teplom na Južný Cyprus: Krajina podobná Grécku, no o triedu lepšia!

2021-07-05 00:00:00 |   |    | 

Ak ste aj vy vo fáze, kedy uvažujete nad tým, kam sa vybrať na letnú dovolenku, máme pre vás tip. Zamierte na Južný Cyprus. Prezradíme vám šesť dôvodov, ktoré vás presvedčia, že práve táto destinácia bude tou pravou na túto sezónu.



 

Vzdialenosť

Ani vám sa nechce stráviť v lietadle dlhé hodiny? Na Južný Cyprus sa letí necelé tri hodiny pohodlne z Bratislavy, Viedne alebo po novom aj z českej metropoly Prahy.

 

Počasie

Prímorské destinácie v Európe majú to mínus, že aj tu dokáže byť počasie nevyspytateľné a nie také horúce, ako je napríklad v Egypte. Južný Cyprus sa však môže pochváliť stabilným teplým a slnečným počasím. My sme túto krajinu vďaka TUI ReiseCenter navštívili koncom mája a počasie už vtedy  bolo ideálne na kúpanie v mori. Údajne tu z celého roka svieti slnko až 300 dní.

 

More a pláže

More patrí k hlavným prednostiam tejto destinácie. Je teplé, priezračné tak, že vidno až na dno a pokojné, aj keď občas prekvapí príjemnými vlnami. Pozvoľný vstup do mora je iba čerešničkou na torte. Na druhej strane treba povedať, že Južný Cyprus má všetky pláže verejné a plážový servis nebýva zahrnutý v cene. Je iba na vás, či ste ochotný zaplatiť za ležadlá a slnečník, alebo si rozprestriete vlastnú deku. Cena na plážový servis vychádza 2,50 eura za ležadlo na celý deň. Výhodou je, že potom nemusíte vstávať skoro ráno, aby ste si uchmatli miesto na hotelovej pláži.

 

Kvalitné hotely

Na Južnom Cypre nie je problém nájsť kvalitné ubytovanie s prvotriednymi službami. My sme ich vďaka TUI ReiseCenter navštívili niekoľko a najviac nás oslovil Atlantica So White 5*, ktorý je vhodný najmä pre ľudí požadujúcich určitý štandard, ticho a blízkosť krásnej pláže. Ak cestujete s rodinou a deťmi, navštívte hotel s najväčším bazénom v krajine Aeneas by Atlantica zo série hotelov Tui Family Life. Pre mladých ľudí, ktorí sú radi v centre diania, by sme odporučili štýlový 3* hotel Atlantica Sancta Napa, ktorý prebehol kompletnou rekonštrukciou.

 

Bezpečnosť

Výber dovolenkovej destinácie sa v posledných rokoch zmenil a aj Slováci vyhľadávajú také lokality, v ktorých sa cítia bezpečne. Na Cypre sme sa skutočne nebáli ničoho, a to ako vo dne, tak počas večerných prechádzok. Bez strachu sme konzumovali aj všetko jedlo a nemali sme žiadne žalúdočné problémy. Južný Cyprus je navyše súčasťou EÚ.

 

Je čo pozerať

V prípade, že nechcete stráviť dovolenku iba v hotelovom rezorte a na pláži, tak sa tu nudiť rozhodne nebudete. My vám odporúčame vidieť najmä Limassol či Nikóziu. Druhé menované mesto sa ale počas augusta mení na mesto duchov. Je to spôsobené najmä vysokými teplotami, kedy sa ľudia z mesta presúvajú k moru. Za návštevu rozhodne stojí aj historický Kourion. Pre mladých ľudí je priam nutnosťou navštíviť lokalitu Ayia Napa, ktorá je známa svojím rušným nočným životom.

 

Gastronomické nebo

Gastronómia je neoddeliteľnou súčasťou cestovania a spoznávania. Na Južnom Cypre si môžeme pochutiť na granátových jablkách, olivách a chutných jogurtoch, ale populárne sú najmä takzvané meze. Ich cena začína na sume približne 16 eur na osobu, ale z jednej porcie sa bezproblémovo najedia dvaja - traja ľudia. Meze sa delia podľa reštaurácie. My sme ochutnali rybacie meze, kde sme za túto cenu dostali krevety, chobotnice, mušle a iné morské príšerky. Ako prílohu sme mali zeleninový šalát, hranolky, rôzne dresingy a typický domáci chlieb. Na záver sme dostali dezert a čerstvé ovocie. Aby sme to zhrnuli, ide o malé „all inclusive“.

 

Britské zvyky

Keďže ide o bývalú britskú kolóniu, miestami sa budete cítiť ako v slnečnom Londýne. Jazdí sa tu na opačnej strane a aj pre použitie zástrčiek budete potrebovať adaptér. Ten vám však častokrát úplne bezplatne požičajú na recepcii hotela. Napriek tomu vám ako mena postačí euro.

 

Autor: © Zoznam/Marcela

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa