Dvojtýždňové pobaltské dobrodružstvo: 3. Do Lotyšska za morom

2019-09-14 00:00:01 |   |    | 

Po návšteve Kaliningradskej oblasti a Litvy sme sa pustili do odhaľovania krás ďalšej pobaltskej krajiny. Či už budete chcieť objavovať čisté morské pobrežia a pláže, stredoveké hrady či bohaté lesy, Lotyšsko vám vie ponúknuť všetko v jednom. Táto turistami málo navštevovaná krajina však možno už od jesene začne vítať viac návštevníkov, nakoľko Laudamotion spúšťa novú linku z Viedne do Rigy. A kam sa oplatí zavítať?



 

Po návšteve Kaliningradu a Litvy naša niekoľkodňová lotyšská púť autom začala v romantickom mestečku Kuldiga, v ktorom okrem historických budov, malebných uličiek a čarovnej atmosféry nájdeme aj najširší vodopád v Európe, Ventas Rumba.

Pozrite sa, koľko zaplatíte za ubytovanie v Lotyšsku.

Napriek svojej šírke je to však pomerne pokojný vodopád, v ktorom sa v lete dokonca kúpu domáci. Na jeseň a na jar, kedy je hladina vody vyššia, tu môžeme pozorovať netradičný fenomén - „lietajúce ryby“. Lososy vracajúce sa z mora do rieky sa snažia vodopád preskočiť, čo využili miestni rybári, ktorí sem namontovali odchytové koše pozdĺž vodopádov.

Z národných parkov Lotyšska odporúčame navštíviť Národný park Slitere s najsevernejším cípom Kolka a taktiež najstarší a najväčší chránený park Gauja. Okrem nádhernej prírody sa v tejto časti Lotyšska nachádza hneď niekoľko oku lahodiacich hradov ako napríklad stredoveký hrad Turaida z 13. storočia či hrad Cesis s rovnomennou malebnou dedinkou.

Najväčším lákadlom pre mnohých cestovateľov býva hlavné mesto Riga a jej historické centrum. Azda najznámejšou budovou Starej Rigy je takzvaný Dom čiernohlavcov na Radničnom námestí.

O pár uličiek ďalej na vás čaká ďalší skvost a tým sú „Traja bratia“. Je to skupina troch historických domov z rôznych storočí od 15. až po 17. Do oka vám určite udrie aj najväčší pobatlský kostol, Rižský dóm, Rižský zámok či trocha vzdialenejší Pomník slobody. 

Aký by to bol výlet bez ochutnávky domáceho alkoholu? V Rige nesmiete vynechať tradičný Rižský balzam, vyrobený z 24 prírodných zložiek akými sú napríklad muškátový orech, zázvor, lipový kvet, brusnice a iné dobroty. Toto špecifické zloženie si vyžaduje ochranu pred svetlom a prudkým tepelným výkyvom, aj z toho dôvodu sa predáva v kameninových fľaškách, ktoré dobre izolujú od vonkajšej teploty. Pozor však na jeho silu! Obsah alkoholu v klasickom rižskom likéri je až 45 percent.

Vedeli ste, že v Rige sa nachádza mrakodrap podobný „Stalinským vysotkám“? Pôvodných „Sedem sestier“ sa nachádza v Moskve, avšak ďalšie budovy podobného typu nájdeme aj vo Varšave, Kyjeve či v Prahe. V Rige je to 108-metrov vysoká Litovská Akadémia Vied, ktorej pôvodné využitie malo zahŕňať financovanie novozaložených kolchozov v Lotyšsku po druhej svetovej vojne.

Lotyšské pláže sú populárne vďaka príjemne jemnému piesku a menšej koncentrácii turistov. Teplota Baltského mora môže v letnom období kolísať medzi sviežimi trinástimi a príjemnými dvadsiatimi stupňami. Ak hľadáte bielučký piesok a ničím nerušenú pohodu, odporúčame pláže v prístavnom meste Liepaja.

Ak naopak túžite po viac aktívnom oddychu na pláži, to vám môže ponúknuť Jurmala, kde okrem samotnej pláže môžete využiť volejbalové či futbalové ihriská alebo vyskúšať vodné športy.

 

Autor: © Zoznam/Beáta Hajduová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa