Zabudnite na Paríž či Riviéru: Francúzskym rajom je vidiek

2020-01-10 08:00:00 |   |    | 

Paríž, Lyon alebo prímorské oblasti majú nepochybne veľké čaro. No ak chcete spoznať tie najkrajšie časti Francúzska, vyberte sa na jeho vidiek. Práve malebné dedinky a malé mestečká ponúkajú to najkrajšie, čo môžete v tejto krajine vidieť. Pri vašej najbližšej dovolenke si preto prenajmite auto a pustite sa do ich spoznávania.



 

Angles-sur-l`Anglin

Podľa nájdených vykopávok bola táto oblasť osídlená už pred 14 000 rokmi. V Angles-sur-l`Anglin sa podarilo uchovať jeho osobité čaro až dodnes. Môže za to hneď niekoľko faktorov. Hlavné centrum leží pri rieke, ktorá mu dodáva pokojnú atmosféru. V tejto časti sa nachádza aj budova starého mlyna, ktorý poháňalo veľké vodné kolo. Odtiaľ máte výhľad na okolité dobové kamenné cestičky, ktoré prechádzajú až k ruinám bývalej pevnosti. Z nej sa môžete pozrieť na druhú stranu rieky a krásnu prírodu v okolí. Potom sa prejdite po starých kamenných uličkách, ktoré vás zavedú k reštauráciám s fantastickou domácou kuchyňou.

 

Grignan

Stredoveké mestečko Grignan je presne tým, čo si predstavíte pri myšlienke na francúzsky vidiek. Historické budovy a terasovité centrum, ktoré je olemované levanduľovými poľami, bolo jedným z hlavných dôvodov, prečo sa podľa hlasovania Francúzov stalo minulý rok najkrajšou dedinkou v ich rodnej krajine. Vybudovali ho na malom vrchu, vďaka čomu z každého bodu ponúka nádherný výhľad na celé okolie. Dominuje mu palác Grignan, ktorý patril madam de Sévigné. Tá sa do tejto oblasti zamilovala natoľko, že tam postupne vybudovala rozsiahlejšiu osadu, do ktorej veľmi rada pozývala svojich priateľov a rodinu.

 

Villefranche-de-Conflent

Po príchode do Villefranche-de-Conflent budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli na rozprávkovom mieste. V súčasnosti tam oficiálne žije len niečo vyše dvesto obyvateľov, ktorí stále bývajú v starých stredovekých domoch, ktoré vytvárali centrum mesta. História ich mestečka siaha do 11. storočia, keď ho postavili ako obranné miesto, ktoré malo chrániť celé údolie pred prípadnými útokmi nepriateľov z okolitých lesov. Do centra sa dostanete po moste, ktorý prechádza ponad rieku Têt. Potom už pôjdete popri nádherných starobylých stavbách a po uliciach, ktoré zostali od 18. storočia takmer nedotknuté.

 

Veules-les-Roses

Do tohto miesta sa musíte zamilovať hneď na prvý pohľad. Veules-les-Roses sa nachádza v blízkosti pobrežia a pôvodne bolo malou rybárskou dedinkou. Až dodnes sa tam uchovali staré kamenné budovy, ktoré striedajú malé domčeky s bielymi fasádami, hnedými pásmi a slamenými strechami. Svoje pomenovanie dostalo podľa najkratšej francúzskej rieky Veules, ktorá preteká priamo popri nej. Nenechajte si ujsť príležitosť ochutnať znamenité rybie špeciality a ustrice, ktoré sú údajne najlepšie, aké môžete v tejto krajine ochutnať.

 

Collonges-la-Rouge

Toto mestečko je známe vďaka budovám charakteristickej červenej farby. Tie postavili z pieskovca, ktorý získal svoje ojedinelé sfarbenie kvôli vysokému výskytu železa. V centre  Collonges sa nachádza až 25 budov s vysokými vežičkami, ktoré mali v minulosti ochranný charakter a slúžili pre skúsených strelcov, ktorí odtiaľ striehli na nepriateľov. V súčasnosti už slúžia ako súkromné alebo verejné vyhliadkové veže. Významnou pamiatkou je kostol svätého Petra, pri ktorom sa nachádza malé opátstvo. Odtiaľ sa dostanete do menších viníc, ktoré slúžia na výrobu tunajšieho slávneho vína. Domáci obyvatelia sa špecializujú najmä na poľnohospodárstvo. Vďaka tomu si v miestnych obchodoch môžete zakúpiť chutné výrobky z ich produkcie.

 

Bruniquel

História tohto mesta sa začala písať v 12. storočí. Približne v tých časoch tam vznikol jeden z dvoch hradov, medzi ktorými neskôr vybudovali nádherné stredoveké osídlenie Bruniquel. Väčšinu budov a ulíc sa podarilo uchovať v pôvodnom stave. Krásne historické domy s oblúkovitými oknami a dverami pripomínajú atmosféru zo starých legiend. Väčšina budov je obrastená popínavými rastlinami, čo dodáva uliciam Bruniquelu výnimočnú atmosféru.

 

Moustiers-Sainte-Marie

Napriek nehostinnému prostrediu neodolali pôvodní obyvatelia čaru tejto oblasti a postupne osídlili miesto, ktoré neskôr nazvali Moustiers-Sainte-Marie. Dedinka sa nachádza v blízkosti majestátnych kopcov, ktoré ju menia na jedno z najfotografovanejších miest vo Francúzsku. V súčasnosti je hlavným spôsobom obživy domácich obyvateľov turizmus. V stredovekých uličkách nájdete až 130 hotelových izieb a niekoľko možností na ubytovanie v súkromí. V jeho blízkosti sa nachádza tiež známy kemping. Turisti odtiaľ vyrážajú na túry do okolitej prírody a v zime je celá oblasť obľúbená vďaka možnostiam na viaceré športové aktivity.

 

Eguisheim

Jedným z najromantickejších miest vo Francúzsku je Eguisheim. Jeho centrum tvoria pôvodné staré obydlia, ktoré sú zdobené kvetmi a popínavými rastlinami. Vďaka tomu sa v roku 2006 stalo najkrajším európskym mestom s najlepšou kvetinovou výzdobou. V jeho okolí sa nachádza niekoľko viníc, vďaka čomu je súčasťou jednej z najznámejších vínnych ciest v krajine. V jeho centre sídli hrad, ktorý bol prvou budovou v tomto nádhernom meste.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa