Taliansko je synonymom romantiky: Vieme, prečo milenci mieria práve sem

2020-02-12 07:00:00 |   |    | 

Synonymom romantiky je neodškriepiteľne Taliansko - krajina plná čarovných miest, na ktorých máte dojem, akoby sviatok sv. Valentína trval večne. Historické usadlosti, panorámy zelených kopcov, stredomorské pláže a ostrovy či úzke uličky v utešených dedinkách tu dýchajú romantickou atmosférou, preto je Taliansko odjakživa vyhľadávanou destináciou všetkých zaľúbených dvojíc.



 

Verona

Vďaka asi najznámejšiemu príbehu lásky všetkých čias je na špici rebríčka najromantickejších talianskych miest bezkonkurenčne Verona. Vďačí za to Williamovi Shakespearovi, ktorý zvečnil stredovekú tragickú lovestory do nesmrteľného diela Rómeo a Júlia a zasadil ju práve do tohto krásneho severotalianskeho mesta. Ak sa chcete vybrať po stopách nešťastných zaľúbencov, rozhodne navštívte dom rodiny Capuletovcov na Via Cappello 23.

Ide totiž o veľmi obľúbenú métu zamilovaných párov z celého sveta. Rómeov dom sa nachádza neďaleko odtiaľto, na Via Arche Scaligere. Vynechať by ste nemali ani Júliin hrob v priestoroch bývalého kapucínskeho kláštora na Via del Pontiere 35. Aj keď je shakespearovský príbeh čistou fikciou a tieto pamätihodnosti len šikovným turistickým lákadlom, ostáva Verona nádherným a skutočne romantickým miestom, ktoré stojí za návštevu. Nie nadarmo bola roku 2000 zapísaná do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

 

Bologna

Nesmrteľný tragický príbeh lásky však majú aj iné talianske mestá. Bolončania tvrdia, že skutoční zaľúbenci, ktorými sa anglický spisovateľ inšpiroval, žili práve tu. Volali sa Virginia Galluzzi a Alberto Carbonesi a tiež pochádzali zo znepriatelených rodín. Napriek nepriazni osudu sa im podarilo spoločne utiecť a tajne sa zosobášiť. Otec nevesty ale mladomanželov vyhľadal a v návale hnevu nešťastného Alberta uškrtil. Virginia, ktorá nedokázala zniesť myšlienku na smrť svojho milovaného, sa zo žiaľu obesila.

Zmarený život dvoch mladých ľudí ešte upevnil nepriateľstvo medzi rodinami a Galluzziovci podpálili a zrovnali so zemou usadlosť Carbonesiovcov. Z pôvodných miest ostali dnes len názvy ulíc a nádvorí, no i tak je Bologna výborným tipom na romantický výlet. Je to mesto veží a nekonečných krytých pasáži, plných útulných reštaurácií a vinární. Ak vyznávate krédo, že láska prechádza cez žalúdok, je Bologna pre vás tou správnou destináciou na svätovalentínsky výlet.

 

Siena

Svoju autentickú verziu nenaplnenej lásky ponúka tiež Siena. Jej protagonistami sú Mariotto a Gannozza a obyvatelia tohto krásneho toskánskeho mesta sú presvedčení, že William Shakespeare opísal vo svojom diele práve ich príbeh. Aj toskánski milenci pochádzali z mocných rodín od nepamäti bojujúcich proti sebe. City však boli silnejšie a Mariotto a Ganozza sa rozhodli zosobášiť. Zaúradoval ale osud. Mladý muž sa jedného dňa stal svedkom, ako istý významný šľachtic adresoval jeho vyvolenej neprimerane odvážne komplimenty. Zaslepený žiarlivosťou nešťastníka zabil. Bezprostredne po tomto nerozvážnom skutku musel Mariotto z mesta utiecť a Ganozzina rodina sa medzitým rozhodla nájsť dcére vhodného ženícha.

Zúfalá dievčina v snahe uniknúť dohodnutému sobášu nainscenovala svoju smrť a v mužskom prevleku odcestovala za svojim milovaným. Správa o jej úmrtí však zastihla Mariotta skôr a mladík zdrvený pomyslením na koniec ich lásky sa vrátil do mesta. Tu ho zatkli, odsúdili a popravili. Ganozza po jeho smrti vstúpila do kláštora a zlomená stratou milovaného muža zanedlho zomrela. Siena je stále výnimočným mestom, a tak sa tu pri prechádzkach zachovalým renesančným centrom či pri pohľade na nekonečnú panorámu okolitých pahorkov toskánskeho vidieka musíte cítiť, akoby ste sa vrátili do minulých čias, keď bola láska často tragická, čistá aj nekonečná.

 

Rím

Večné mesto Rím v žiadnom prípade nesmie chýbať na žiadnej mape cestujúceho romantika. Nasmerovať si to môžete na Ponte Milvio, kde sa zvyknú stretávať tunajšie páriky. Samotný most má dlhú históriu siahajúcu do čias antického Ríma, métou mladých dvojíc sa ale stal len pomerne nedávno vďaka  filmu z roku 2007 Ho voglia di Te. V ňom dvaja zamilovaní teenageri zamknú visiaci zámok ako znak ich nekonečnej lásky na jeden z tunajších kandelábrov. Dielo zožalo veľký úspech a táto romantická scéna inšpirovala k podobnému gestu tisícky mladých ľudí. Postupom času ale zámky pribúdali, až sa stĺp verejného osvetlenia začal pod ich váhou nebezpečne nakláňať a mesto bolo nútené zakročiť. Symboly lásky odstránili, no most je naďalej obľúbeným miestom zamilovaných dvojíc.

Romantikou dýchajú v Ríme aj ďalšie lokality, no ak si chcete byť istý vernosťou a pravdovravnosťou svojho partnera, zamierte ku Kostolu Santa Maria in Cosmedin. V jeho vestibule sa nachádza La Bocca della Verità (Ústa pravdy). Aj keď ide v skutočnosti o poklop antického kanála, prisudzovali mu veštecké schopnosti. Neskôr sa zrodila legenda, ktorá tvrdí, že ak vložíte do otvoru na poklope ruku a vyslovíte lož, o končatinu prídete. Tradíciu preslávil najmä film Prázdniny v Ríme s Audrey Hepburnovou a Gregory Peckom.

 

Miláno

Aj naoko chladné a hektické Miláno má romantiku v krvi a drží aj jeden unikátny primát. Je zrejme jediným mestom na svete, ktorého historické centrum má tvar srdca. Starobylé hradby z čias španielskej nadvlády, tzv. „Cerchia dei Bastioni“ totiž opisujú trochu kostrbatý, no určite rozpoznateľný symbol lásky. Opevnenie dnes už takmer nejestvuje, romantika aj staré príbehy lásky sú tu stále živé.

Jeden z nich sa viaže priamo na symbol Milána -  gotickú katedrálu. Povráva sa, že v ňom blúdi duša nevesty Carliny, odetá do čierneho hávu. Carlina pochádzala z dedinky Schignano pri jazere Como, kde zvykli obliekať nevesty do čiernych šiat, aby oklamali bohatých pánov, ktorí sa domáhali práva prvej noci. Aj Carlina sa vydávala v čiernom. Jej svedomie však ťažilo veľké tajomstvo. Predtým, ako povedala „áno“ svojmu snúbencovi, sa totiž dopustila nevery s neznámym cudzincom a otehotnela. Hoci sa veľmi trápila, rozhodla sa to utajiť. Mladomanželia sa po obrade vydali na svadobnú cestu do Milána, kde vyšli na strechu katedrály. Tu už Carlina nevydržala výčitky svedomia a skočila do prázdna. Jej telo nikdy nenašli. Dnes sa objavuje ako čierny prízrak na fotografiách zosobášených dvojíc.

Najobľúbenejším miestom stretávania Milánčanov bol v minulosti Ponte delle Sirenette – Most morských panien v parku Sempione. Tu sa vtedajšia mládež zhromažďovala za účelom nadväzovania známostí. Zamilované páry sem ale mieria aj dnes. Povráva sa, že ak sa na tomto moste pobozkáte, zaistíte si naveky vernosť svojho partnera.

 

Benátky

Výnimočné miesto na lagúne je v zozname najromantickejších miest Apeninského polostrova plným právom. Práve tu sa totiž narodil Giaccomo Casanova, najznámejší dobyvateľ ženských sŕdc a nenapraviteľný dobrodruh. Málokto však vie, že bol aj básnikom, obstojným huslistom a za svojho pobytu vo Francúzsku dokonca vymyslel prvú štátnu lotériu.

Jeho životný štýl ale ovládali hlavne milostné zálety, hazardné hry a dobrodružné cesty, a tak sa zapísal do histórie najmä ako nenapraviteľný sukničkár. Svoje pletky so ženami zachytil na sklonku života v knihe Histoire de ma vie, ktorá sa pre veľmi detailný a odvážny opis ľúbostných avantúr dostala na zoznam zakázaných diel a jej preklady boli dlho cenzurované.

Benátky si aj dlho po jeho smrti zachovali nenapodobiteľné čaro a ich krivoľaké uličky, ostrovčeky a kanály s charakteristickými gondolami sú priam zhmotnením všetkých romantických snov. Aj preto sú obľúbeným cieľom nielen na výlety vo dvojici, ale aj na sobáše či svadobné cesty.

 

Autor: © Zoznam/Katarína Antenozio

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa