Škandinávska príroda na vlastnej koži: Prešli sme 150 kilometrov naprieč Južným Švédskom

2020-02-16 00:00:01 |   |    | 

Severské zeme sú známe nádhernou prírodou a bohatými príležitosťami na turistiku. Výnimkou nie je ani poloostrov Skåne, ktorý sa nachádza na juhu Švédska. My sme sa tam vybrali v lete. Ak chcete po dlhej zime načerpať sily na zvyšok roka a zároveň sa prejsť nádhernou krajinou, určite vyrazte! Terén je mierny, treky ľahko dostupné, a preto vhodné aj pre úplných začiatočníkov.



 

Na poloostrove Skåne sa nachádza viac ako tisíc kilometrov turistických chodníkov. Spolu tvoria trasu Skåneleden trail. My si konkrétne vyberáme okruh s názvom SL4 Österlenleden trail. Ponúka rozmanitosť terénu: cez rozkvitnuté lúky a voňavé borovicové lesy, rybárske dedinky a stredoveké mestečká, až po strmé útesy a biele piesočnaté pláže. Oblasť je vyhlásenou lokalitou na pozorovanie vtáctva a bežne tu môžete vidieť voľne žijúce jelene. Trasy sú prehľadne značené a sú rozdelené na menšie úseky, ktoré podrobne popisujú informačné tabule. Všetky potrebné informácie o Skåneleden trail vrátane aktualít a histórie nájdete tu: www.skaneleden.se/en. Doma si balíme batohy a po vlastných nohách vyrážame zdolať 150-kilometrový okruh.

Po príchode do metropoly Malmö pokračujeme lokálnym autobusom do mestečka Sjöbo. Odtiaľ nás pár kilometrov k jazeru Snogeholmssjön odvezú miestni rybári. Tu oficiálne začíname trasu.

Naše prvé kroky vedú od jazera Snogeholmssjön do mesta Ystad. Potešia nás urastené staré duby, ktoré sa pre ich vysoký vek prezývajú aj Stromy večnosti. Kŕdeľ divokých husí nám prefrčí ponad hlavy. Prechádzame cez polia, lúky a pasienky. Napriek tomu, že je dovolenková sezóna v plnom prúde, počas nasledujúcich piatich dní stretávame na cestách len pár turistov.

A hoci sme na samotnom juhu Švédska, polárny deň sa výrazne prejavuje aj tu. V praxi to znamená, že slnko takmer nezapadá a počas júla je tu noc iba štyri hodiny denne. Doma si preto v tomto ročnom období nezabudnite masku na oči, aby ste sa vyhli prebdeným nociam. Takmer nepretržité svetlo má ale aj výhodu. Môžete si podľa potreby prispôsobiť ranný budíček, a takisto aj čas, kedy pôjdete spať - slnko vás jednoducho počká.

Vo Švédsku využívame tzv. Allemansrätten - právo každého človeka na pohyb vo voľnej prírode. Je to právo na prístup k tomu, čo ponúka príroda: voľný pohyb, zber lesných plodov a rybárčenie pre vlastnú spotrebu (musíte si ale zakúpiť rybársky lístok, jednoducho cez aplikáciu v mobile). Na vhodnom mieste, mimo národných parkov a súkromných pozemkov, môžete tiež legálne stanovať. Samozrejme je vašou povinnosťou prírodu ochraňovať a svojou prítomnosťou ju neohrozovať. Našu prvú noc tak trávime v stane v háji neďaleko Ystadu.

Ráno sa posilňujeme typickým škoricovým pečivom, ktorým tu rozvoniava každá pekáreň. Potulujeme sa stredovekými uličkami Ystadu a razom sa cítime, akoby sme sa prechádzali cez námestie v Spišskej Sobote. Zakrátko dôjdeme na pobrežie mora a z pláže sa naša cestička postupne vinie smerom nahor až na vrchol veterných útesov Kåsebergaåsen Ridge. Na rozsiahlych stráňach sa pasú ovce a kravy a občas vidíme aj kone.

Dominantou dnešného dňa je megalitický monument Ales Stenar. Nachádza sa na vrchole piesočného útesu a tvorí ho 59 blokov kameňa usporiadaných do oválneho tvaru, údajne lode. Niektoré kusy sú ťažšie ako dve tony a podobne ako pri Stonehenge sa predpokladá, že boli využívané na pozorovanie cyklov prírody.

Cesta nás na konci dňa zavedie do rekreačnej oblasti Löderups strandbad. Môžete si tu oddýchnuť v niektorom z hotelov, kempov alebo penziónov. Náš stan ale nenesieme nadarmo, a tak opäť kempujeme vo voľnej prírode pri pláži. Užívame si veľmi neskorý západ slnka, popíjame čaj a v tichosti sedíme na jemnučkom bielom piesku. Pozorujeme okolie a čerpáme energiu.

Leto je v plnom prúde a jediné, čo nás trápi tretí deň, je narastajúca teplota. S pribúdajúcou únavou sa naše batohy zdajú byť čoraz ťažšie a ťažšie. Na túto časť trailu si nezabudnite pribaliť opaľovací krém a dostatok pitnej vody, nakoľko väčšinu dňa strávite pochodom priamo po plážach v oblasti Sandhammaren. Stretávame dovolenkárov, ktorí sa kúpu v mori, rodiny piknikujúce na pláži, pobehujúce deti... Letná idylka. Akoby miestna krajina dýchala bezstarostnosťou a pokojom.

Nakoniec ani my neodoláme a kúpeme sa v priezračnej a čistučkej vode príjemnej teploty. Pokračujeme cez ďalšie pláže Borrby strandband a pred mestom Simrishamn pozorujeme zachovalé petroglyfy. Prehistorické obrazy lodí, sekier a rôznych zvierat vyryté do skál môžete na poloostrove Skåne nájsť v hojnom počte, čo celému treku pridáva na zaujímavosti. Kempujeme v borovicových lesoch za mestom Simrishamn.

Ráno nás preberie kúpeľ v mori a na poludnie prichádzame do malého národného parku Stenshuvud. Tu sa to na rozdiel od zvyšku trasy hemží turistami. V miestnych lesoch vystúpime na náš prvý (a aj posledný) kopec s rovnomenným názvom Stenshuvud. S výškou 97 metrov nad morom nepatrí medzi velikánov, ale ponúka krásny výhľad na okolitú prírodu.

Mierime do prímorského mestečka Kivik. Za usilovný pochod odmeníme svoje žalúdky čerstvým lososom a typickým jedlom Köttbullar (mäsové guličky s brusnicami) v lokálnej reštaurácii Gröna Äpplet. Trek sa stáča do vnútrozemia a krajina pomaly mení svoj ráz.

Pribúda stromov a lúk a opäť prechádzame cez pasienky. Míňame aj niekoľko tradičných domov so slamenou strechou. Deň zakončíme stanovaním v rozľahlých bukových lesoch. Tu nachádzame pokoj a odpočinok. Spoločnosť nám robia iba jelene, ktoré tu bezstarostne pobehujú.

Posledné kilometre kráčame cez listnaté lesy a v sparnom lete si užívame ich tieň. Nasleduje blízke stretnutie s miestnym dobytkom a trek zakončíme v mestečku Andrarum. Užívame si pobyt vo vyhlásenej severskej saune, oddychujeme a pomaly spracúvame vnemy z posledných dní. Zo Skåneleden trail si odnášame pocit aktívneho odpočinku a už sa nevieme dočkať, kedy si tam opäť prídeme po dávku pokoja.

 

Autor: © Zoznam/Lýdia Rezničáková

Zdieľať článok na Facebooku

Foto. Lýdia Rezničáková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa