Prečo navštíviť Moldavsko: Tri pôsobivé vinárske chodníky k najskrytejším pokladom Európy

2020-03-21 12:00:00 |   |    | 

Moldavská republika je stále obľúbenejšou turistickou destináciou v srdci Európy. Moldavsko, preslávené bohatou históriou a dlhoročnou tradíciou pohostinnosti v podobe jedla a vína, oznámilo, že otvára tri nové vinárskej chodníky, ktoré sú skvelou bránou pre objavovanie tejto nie príliš známej destinácie.



 

Moldavské vinárskej chodníky úspešne nadväzujú na projekt ITER VITIS ROUTE, Európske kultúrne chodníky viniča a vína "Iter Vitis - Les chemins de la Vigne". Propaguje ich Európska federácia Iter Vitis a v roku 2009 získali certifikáciu "Kultúrny chodník Rady Európy". Projekt "Iter Vitis -Les chemins de la Vigne" usiluje o zachovanie biodiverzity vína a chce vyzdvihnúť jeho jedinečnosť v globalizovanom svete. Moldavská asociácia pre cestovný ruch (ANTRIM) v tomto projekte predstavuje Moldavsko a chce rozvíjať autentické vinárskej zážitky a plány ciest zameraných na víno pre turistov. Moldavské vinárske chodníky už zahŕňajú 7 jedinečných vinárskych a gastronomických itinerárov, nezabudnuteľné návštevy 30 vinárstiev, pivníc a ochutnávkových miest, prístup na 15 vinárskych podujatí a celý rad pôsobivých kultúrnych zážitkov.

Moldavské vinárske chodníky prechádzajú troma regiónmi, ktoré majú chránené zemepisné označenie (PGI). Centrálny vinársky chodník Codra (Codra PGI Wine Route) obsahuje najväčší počet viníc, kde nájdete výnimočné biele, červené a šumivé vína. Vinársky chodník Trajánov val (The Trajan 's Wall PGI Wine Route) vedie z hlavného mesta Kišiňov na juhozápad. Známy svojim červeným hroznom prechádza autonómnou oblasťou Gagauzia s tureckým vplyvom a rozmanitou gastronómiou. Vinársky chodník Štefana Veľkého (The Stefan the Great PGI Wine Route), ktorý začína v Kišiňove a pokračuje na juhovýchod, vám predstaví neuveriteľné vína, historické monumenty a krajinu, ktorá vám vezme dych.

Lonely Planet komentuje: "Moldavské vinárske chodníky tvoria sieť troch chodníkov, ktoré vedú do historických vinárskych regiónov Codra, Valul lui Traian a Stefan Voda. Chodníky začínajú v hlavnom meste Kišiňov a slúžia ako kultúrne a dobrodružné koridory, ktoré mapujú festivaly, udalosti a najzaujímavejšie miesta ako penzióny, pevnosti, kláštory, prírodné rezervácie a archeologické pamiatky. Turistom táto sieť poskytne jasný itinerár a zároveň im ukáže nepoškvrnenú autenticitu a neočakávané gurmánske zážitky spojené s viac ako 5000 rokmi histórie výroby vína a významnou vinárskou produkciou."

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa