Je čas zamilovať sa: 7 najkrajších dediniek a mestečiek v Belgicku

2020-08-29 00:00:00 |   |    | 

S krásou belgických miest je už nepochybne oboznámený každý cestovateľ. Lenže zabúdať by sme nemali ani na ich dedinky alebo menšie mestečká, ktoré majú často ešte väčší šarm. Ich architektúra v spojení s krásnou prírodou a lákavou atmosférou belgického vidieka sú jasnými dôvodmi na to, aby ste vykročili aj mimo známych ciest a objavili i tieto zaujímavé miesta.



 

Bouillon

Najvýraznejším bodom Boillonu je stredoveký hrad, ktorý sa nachádza na brale nad mestom. Ak si chcete dopriať najkrajší výhľad na okolie, tak jednoznačne navštívte túto pamiatku a poprechádzajte sa po hradbách, z ktorých uvidíte všetky zákutia tohto nádherného regiónu. Z centra vedie niekoľko vychádzkových chodníkov, ktoré vás prevedú popri brehoch rieky a zavedú vás aj do okolitej prírody. V meste nájdete viacero zachovaných historických budov a vybrať sa môžete aj na prehliadku do miestneho pivovaru, kde sa vyrába jedno z obľúbených belgických pív.

 

Damme

Bruggy patria medzi hlavné atrakcie tejto krajiny. No popri nich môžete navštíviť aj ďalšie zaujímavé zákutia. Mesto Damme sídli len pár kilometrov od Brúgg a v stredoveku patrilo k najvýznamnejším prístavným miestam. To mu zabezpečilo veľký rozmach a pomohlo tam vybudovať viacero cenných budov. V súčasnosti je známe vďaka dvom veciam. Priamo z Damme vedie známy kanál, ktorý ponúka množstvo nádherných výhľadov. Popri celej jeho dĺžke ho lemujú vysoké stromy, vďaka čomu pôsobí táto oblasť veľmi romanticky a ľudia ju často vyhľadávajú na dlhšie prechádzky. V súčasnosti už tento kanál spája Belgicko s Holandskom. Druhou zaujímavosťou je, že Damme prezývajú aj mestom kníh. Pravidelne sa tam organizuje známy knižný festival a na neveľkom území nájdete množstvo malých kníhkupectiev.

 

Durbuy

Ak uprednostňujete malé mestečká a dedinky, Durbuy vás istotne chytí za srdce. V Belgicku ho označujú za najmenšie mesto na svete. Vzniklo v 17. storočí a pozostáva najmä z dobových kamenných budov. Väčšina mesta zostala zachovaná v pôvodnom stave, takže pri prechádzkach jeho uličkami budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli niekde uprostred historického príbehu. Durbuy je veľmi populárne aj medzi belgickými prominentami. Nachádza sa tam pár vychytených reštaurácií, ktoré patria medzi kulinársku špičku v krajine. Keď vás už omrzí potulovanie sa po meste, môžete zájsť do okolitých hôr, ktoré patria medzi tie najkrajšie prírodné oblasti v Belgicku. Podľa odborníkov je blízke pohorie Homalius staré takmer 300 miliónov rokov a ponúka nádhernú ukážku divokého lesa.

 

Crupet

Ešte pútavejším miestom je malá dedinka Crupet, kde sa všetko točí okolo troch obľúbených atrakcií. Hlavnou dominantou je malý zámok z 13. storočia, ktorý postavili na pilieroch nad jazerom. Dostanete sa doňho po malom moste a tešiť sa môžete na zaujímavú historickú pamiatku. Hneď v susedstve sídli pôvodný farmársky dom, ktorý je postavený z kameňa v štýle tradičnej belgickej architektúry. Do tretice sa môžete tešiť aj na malú umelo vytvorenú jaskyňu, ktorá je zasvätená Antonovi Padovskému. Nachádza sa v nej štylizácia dvoch sôch, ktoré predstavujú súboj tohto svätca s diablom. V celom parku je dokopy rozmiestnených 22 sôch a tie väčšinou odkazujú na nejakú časť Svätého písma. Opäť sa môžete vybrať aj na prechádzky v okolí, pretože okolo Crupetu nájdete nádhernú zalesnenú oblasť.

Crupet Castle R02.jpg

By Marc Ryckaert (<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:MJJR" title="User:MJJR">MJJR</a>) - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY 3.0, Link

 

De Haan

Pri našich potulkách Belgickom sa teraz presunieme k moru, kde nájdeme mestečko s úplne inou atmosférou. De Haan vybudovali v priebehu tridsiatych rokov minulého storočia. Na rozdiel od zvyšku krajiny tam dominuje architektúra s čistými jemnými líniami a bielymi fasádami. Jednotlivé budovy boli vybudované v štýle secesie a neskôr tam vzniklo jedno z najobľúbenejších a najštýlovejších dovolenkových miest v krajine. Pol roka tam v minulosti strávil aj Albert Einstein a vila, v ktorej vtedy býval, sa dnes stala obľúbenou atrakciou. De Haan sa preslávil aj vynikajúcimi podmienkami na rôzne športové aktivity. Okrem vodných radovánok to sú cyklistické chodníky, vychádzkové trasy a viaceré športové ihriská.

 

Veurne

Toto krásne mestečko nájdete v blízkosti hraníc s Francúzskom, čo je poriadne cítiť aj na jeho atmosfére. Veurne bolo vtedy dôležitým poľnohospodárskym regiónom v tejto krajine. Úrodná pôda priala všetkým šikovným ľuďom, vďaka čomu aj samotné mesto dobre prosperovalo. Počas vášho výletu zájdite na hlavné námestie, ktoré sa kedysi využívalo na organizovanie trhov s potravinami. Odtiaľ to máte na skok ku všetkým dôležitým pamiatkam vo Veurne. Nádherné sú aj historické stavby na tomto mieste, istotne zájdite k pôvodnej radnici a k známemu svätostánku, v ktorom sa raz za mesiac konajú tradičné kresťanské procesie.

 

Rochefort

Putovanie po tejto nádhernej krajine zakončíme v Rocheforte. Stredoveké mesto je vyhľadávané vďaka zachovanému historickému jadru. To sa im podarilo uchovať napriek tomu, že sa tam odohrávali boje počas Francúzskej revolúcie, ale aj v období 2. svetovej vojny. Opäť nezabudnite na prechádzku centrom, kde je hlavnou dominantou kostol a od neho sa už vyberte k ruinám Rochefortského hradu. Po dlhej prechádzke vám padne vhod pohár lahodného piva. Ten si objednajte v miestnom pivovare, aby ste mohli ochutnať tunajšiu špecialitu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa