Atény sú trochu nuda, skúste radšej výlet do okolia

2021-04-24 00:00:00 |   |    | 

Atény patria k najznámejším a najnavštevovanejším európskym metropolám, pravdou však je, že okrem preslávenej Akropoly tam až toľko k videniu nie je. Ak sa teda do gréckeho hlavného mesta vyberiete na viac dní, určite si nájdete čas aj nejaký zaujímavý výlet. Ponuka je široká.



 

Delfy

Dĺžka výletu: 10 hodín

Cena: 75 – 90 eur

Pri návšteve Atén sa ľudia chcú najčastejšie pozrieť do starovekého bájneho mesta Delfy, kam sa najjednoduchšie dostanete práve prostredníctvom denných výletov. Táto nádherná oblasť bola osídlená už od doby železnej. Vzniklo tam jedno z najvýznamnejších gréckych osídlení, ktoré sa spája najmä s legendárnou veštiarňou, do ktorej putovali panovníci, ale aj obyčajní ľudia, túžiaci odhaliť tajomstvo svojej budúcnosti. V súčasnosti sa podarilo počas bádania odkryť jeden hlavný chrám a druhý menší, ktorý je zasvätený Aténe, bohyni múdrosti a odvahy. K najväčším tromfom tohto miesta patrí aj starobylý amfiteáter, z ktorého budete mať úžasný výhľad na okolité pohorie. Zaujímavosťou je, že Delfy boli dlhé roky dobre ukryté pod nánosmi pôdy. Prvé vykopávky sa podarilo odhaliť v 19. storočí a neskôr preskúmali ešte rozsiahlejšiu oblasť s pozostatkami viacerých budov. Tie odhalili pravdu o tom, ako veľkolepé bolo v minulosti toto miesto a akú významnú pozíciu malo v gréckych dejinách. Tour operátori vás z Atén privezú priamo k múzeu a tiež ku hlavnému chrámu, ktorý si pozriete počas prehliadky so sprievodcom.

 

Olympia

Dĺžka výletu: 13 hodín

Cena: Od 100 eur vyššie

Aj ďalší denný výlet vás zavedie na historické miesto, ktoré je spojené s gréckymi dejinami. Zatiaľ čo novodobé olympijské hry nám evokujú spomienky na Atény a ich známy štadión, v historickej verzii sa viažu k mestečku Olympia pri Elise. To je pokladané za rodné miesto pôvodnej myšlienky tohto športového podujatia. V minulosti tam taktiež každé štyri roky organizovali súťaže, ktorými vzdávali úctu Diovi. V tých časoch si merali sily v rôznych praktických zručnostiach, v behu a v súbojoch medzi športovcami. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum venujúce sa dejinám tejto oblasti a tiež tomuto športovému sviatku. Taktiež sú tam dva hlavné chrámy zasvätené Diovi a Here. Jedným z najdôležitejších miest je posvätný olympijský štadión, kde sa symbolicky pravidelne pred olympijskými hrami zapaľuje olympijský oheň, s ktorým potom športovci a významné osobnosti putujú po celom svete až do nového dejiska týchto hier.

 

Meteora

Dĺžka výletu: 1 až 2 dni

Cena: od 90 eur vyššie

V tomto prípade máte na výber z dvoch možností. Prvou je klasický zájazd autobusom, ktorú však najčastejšie ponúkajú v dvojdňových verziách aj s nocľahom v blízkosti Solúnu. Vtedy si okrem samotnej Meteory pozriete aj viaceré historické mestá. Druhou alternatívou je vlaková tour so sprievodcom, keď sa z Atén presuniete pomocou železnice, vďaka čomu ušetríte čas a zvládnete to počas jedného dňa. Na mieste vás už bude čakať autobus, kde sa pridáte k ostatným ľuďom na klasickú prehliadku. Meteora sídli v blízkosti mesta Kalabaka. Táto oblasť je známa horským prostredím s náročným terénom. Napriek tomu sa tam v 14. storočí rozhodol prvý mních vybudovať prvý kláštor priamo na vysokej skale, aby tak bol bližšie k Bohu. Jeho konanie nasledovali aj členovia ostatných rádov, vďaka čomu tam vzniklo hneď niekoľko podobných duchovných stavieb. V súčasnosti sú ešte stále niektoré z kláštorov obývané a žijú tam predstavitelia miestnych ortodoxných rádov.

 

Hydra, Poros, Ejina

Dĺžka výletu: 11 hodín

Cena: 104 eur

Využite možnosť spoznať aj niektoré z blízkych ostrovov. Z Atén vás v skorých ranných hodinách vezmú autobusom do prístavu na predmestí, odkiaľ sa už vyberiete na skvelé dobrodružstvo. Najskôr zamierite na ostrov Hydra, ktorý je známy ako jedno z najpokojnejších miest v Grécku. Nepoužívajú tam autá, všade chodíte pešo alebo na bicykli. Je tam nádherná príroda a pokiaľ sa presuniete ďalej, môžete zájsť na prechádzku v okolí. Ďalšou zastávkou je ostrov Poros, ktorý vznikol vulkanickým spôsobom. Jedna z jeho časti sa využíva na poľnohospodárske účely a pestujú tam najmä olivovníky. Na tej druhej sa nachádzajú viaceré historické budovy a hlavnou atrakciou je chrám zasvätený Poseidonovi. Dejiny Ejiny ovplyvnila najmä mykénska kultúra. Nachádzajú sa tam viaceré antické pamiatky a malé mestečká s príjemnou prímorskou atmosférou.

 

Sounion

Dĺžka výletu: 5 hodín

Cena: 40 – 60 eur

Pokiaľ máte chuť len na krátky výlet, potom sa istotne vyberte na aténske predmestie Sounion. Tam organizujú poldenné výlety, ktoré ponúkajú v dvoch alternatívach. Prvá je zameraná viac na historické pamiatky v tejto časti a jedným z jej vrcholov je návšteva Poseidonovho chrámu, ktorého pozostatky sa nachádzajú priamo pri pobreží. Väčší záujem je o podvečerné tour, keď vás zoberú na príjemnú prechádzku v okolí. Tú zavŕšite pohľadom na západ slnka, ktorý je v tejto časti skutočne nezabudnuteľný. Aj v tomto prípade zájdete až k ruinám spomínaného chrámu a odnesiete si odtiaľ tie najkrajšie zábery.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa