Ostrov Skellig Michael – tajomné miesto, kde sa nakrúcali Hviezdne vojny

2020-09-22 12:00:00 |   |    | 

Írsko je pre cestovateľov tajomnou magickou krajinou s pútavými keltskými dejinami. Každý z kútov tohto ostrova ponúka inú zaujímavosť, ktorá potrápi vašu fantáziu. Na juhozápade je to ostrov Skellig Michael, ktorý je poriadnou výzvou pre vašu kondíciu, ale na konci vás prekvapí osobitým zážitkom.



 

Azyl pre utláčaných kresťanov

Okolo Írska sa nachádza niekoľko menších ostrovov. Niektoré sú opustené a slúžia iba ako domov pre vzácne druhy vtákov, iné sú stále obývané ako Aranské ostrovy na západe krajiny, alebo tam ľudia žili len v minulosti, ako napríklad na Dalkey Island, ktorý bol vstupnou bránou do Írska. Do poslednej skupiny patrí aj Skellig Michael, ktorý bol kedysi domovom kresťanov. V jeho blízkosti sa nachádzajú aj ďalšie ostrovy Skellig Rocks a Little Skellig, ktoré majú podobu malých útesových výčnelkov z vody.

Michael je z nich najväčší a najvyšší, preto si ho ako svoj nový domov vybrali prví kresťania na ostrove. Tí neboli v Írsku veľmi vítaní, preto hľadali azyl niekde v ústraní, kde by sa pokojne mohli venovať svojej viere a boli by ochránení pred prenasledovateľmi. Podľa nájdených artefaktov tam prví obyvatelia žili v 6. storočí, ale podľa odhadov historikov mohol byť ostrov obývaný už v období pred Kristom.

 

Domov dvanástich mníchov

Ostrov Skellig Michael je dnes súčasťou dôležitej pútnickej trasy, ktorá spája niekoľko krajín. Írsko sa na túto mapu dostalo vďaka dvanástim mníchom, ktorí na tomto mieste vystavali malý súkromný kláštor. Ich rád sa držal pravidla, že na ostrove nikdy nemohlo žiť viac alebo menej členov. Noví obyvatelia sa tam preto dostali až vtedy, keď niekto z dvanástky predošlých zomrel. Ich celodenná práca bola rovnomerne rozdelená medzi praktickú starostlivosť o ostrov a živobytie a modlenie sa. Taktiež sa tam nachádzala učebňa, v ktorej sa venovali písaniu kníh a rozjímaniu.

 

Úľové domy na ochranu pred dažďom

Toto výnimočné miesto si so sebou nesie niekoľko tajomstiev. Dodnes sa presne nevie, ako prebiehala výmena mníchov v kláštore a tiež, akým spôsobom sa pustili do prvého osídľovania. Terén je veľmi nehostinný, napriek tomu sa im tam podarilo vybudovať veľmi zaujímavé stavby, chrániace pred nepriaznivým počasím, ktoré ich trápilo počas celého roka. Svoje vlastné príbytky totiž vybudovali do tvaru úľov a urobili ich iba z kameňa.

No napriek tomu, že zvonku boli oblé, vo vnútri majú štvorcový pôdorys. Ide totiž o špeciálny spôsob stavania, vďaka čomu sa do vnútra nedostala ani jediná kvapka dažďa. Postačilo len dômyselné ukladanie kameňov, ktoré ich ochránilo pred zlým počasím. Navyše si tak vytvorili aj pomerne dobrú izoláciu počas zimy, takže sa im len vďaka vlastným zdrojom podarilo urobiť veľmi kvalitné domovy.

 

Výzva v podobe 600 schodov

Po príchode na ostrov vás čaká poriadna výzva. Už z prístavu uvidíte, ako kamenistý je jeho povrch. Vďaka tomu však vyzerá o to výnimočnejšie. Hneď potom, ako sa pokocháte okolitou krásou, pustite sa do zdolávania prírodného schodiska. Kým sa dostanete k hlavnej časti ostrova, kde sa nachádzajú pozostatky pôvodných obydlí, budete musieť zdolať až vyše 600 schodov.

Tie boli vytesané do skál, sú strmé a mali by ste si dávať pozor najmä pri schádzaní, keď môžete dostať závrat a spadnúť. Opatrnosti nie je nikdy dosť, preto počas nasávania atmosféry na Skellig Michael nezabúdajte aj na bezpečnosť. Po náročnom výstupe vás čaká nezabudnuteľný výhľad na okolie a taktiež pohľad na kus tajomných dejín, ktoré ukrýval tunajší rád.

 

Milujú ho fanúšikovia Hviezdnych vojen

Skellig Michael sa najviac spopularizoval v období medzi rokmi 2014 a 2017. V tom čase sa totiž stal jednou z hlavných hviezd dvoch častí série Hviezdne vojny. Dokonca bol dominantou aj jedného z trailerov na tieto filmy. Po prvýkrát sa objavil v časti Sila sa prebúdza a potom sa stal jedným z filmovacích miest aj pre film Poslední Jediovia. Ďalšie zábery na tieto časti sa nakrúcali v blízkej lokalite Wild Atlantic Way. Kvôli tomu domáci tour operátori ponúkajú prehliadky, ktoré vás okrem ostrova prevedú aj ďalšími dôležitými lokalitami spojenými s Hviezdnymi vojnami.

 

Neodporúča sa pre deti a počas sychravých dní

Ostrov nie je bežne dostupný pre verejnosť, pretože tam nepremávajú žiadne pravidelné trajekty. Musíte sa objednať na špeciálne tour, ktoré odchádzajú z prístavu v mestečku Portmagee. Na výber máte z dvoch alternatív. Prvá plavba je iba vyhliadková a uvidíte počas nej všetky tri ostrovy. Na tej druhej dostanete takmer tri hodiny času, aby ste sa v pokoji dostali k pôvodným obydliam a pozreli si celý ostrov.

Pri plánovaní tohto výletu majte na pamäti, že sa neodporúča ísť tam s menšími deťmi. Schody sú veľmi strmé, výstup by bol náročný a existuje tak vyššie riziko pádov. Dokonca ak by ste tam zavítali s malými školákmi, mali by ste použiť lano so skobami, ktorým prichytíte dieťa k sebe a budete ho mať pod dohľadom. Taktiež sa neodporúča absolvovať tam výlet počas dažďa alebo sychravých dní. Vtedy sú kamenné schody veľmi šmykľavé a mohli by ste si na nich ublížiť. Veľmi dôležité je taktiež vziať si správnu obuv a znížiť riziko zranení nôh.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Tourism Ireland

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa