Írsko je večne zeleným ostrovom: Týchto 7 prírodných zaujímavostí láka turistov najviac

2021-01-30 00:00:00 |   |    | 

Potulky po Írsku sú vždy spojené aj s návštevou prírodných atrakcií. Tento ostrov ponúka množstvo úžasných miest, ktoré vás pri každej ďalšej návšteve prinútia ešte viac ho milovať. Stačí sa vybaviť nepremokavým oblečením, kvalitnou obuvou a dobrou náladou, aby ste sa mohli pustiť do spoznávania jeho zákutí.



 

Cliffs of Moher

Na prírodné atrakcie je bohatšia západná časť ostrova. Tam sa nachádza aj najpopulárnejšia atrakcia v Írsku - Cliffs of Moher. Útesy sú vysoké vyše 210 metrov a tiahnu sa päť kilometrov popri pobreží. Obmývajú ich vody Atlantického oceána, čo im dodáva ešte dramatickejšiu atmosféru. Najkrajší pohľad tam zažijete počas západu slnka, keď majú útesy nádherné sfarbenie. Na jednej z vyhliadok sa nachádza Brianova veža, v ktorej je situované malé múzeum. Väčšiu prehliadku aj s informáciami o prírodných zaujímavostiach celého regiónu nájdete v turistickom centre. Počas pekného počasia dovidieť až na najbližší z Aranských ostrovov. Taktiež si môžete naplánovať aj prechádzku popri väčšej časti Cliffs of Moher. Pokiaľ máte záujem, môžete si objednať tour loďou, ktorá vás zavezie práve na Aranské ostrovy a odtiaľ sa pôjdete pozrieť do blízkosti útesov a uvidíte ich z úplne iného uhla.

 

Connemara

Pri návšteve Cliffs of Moher ste už len na skok od národného parku Connemara. Rezervujte si ubytovanie v Galway, ktoré je hlavným mestom tejto časti krajiny a odtiaľ môžete podniknúť výlety k obom týmto krásnym atrakciám. Connemara je takmer nedotknutá časť Írska. Ide o kombináciu pohorí vhodných na turistiku, dlhých zelených lúk, výhľadov na more, jazier a najmä úžasnej prírody. Do sýtosti si tam vychutnáte aj tradičné malé biele domčeky so slamenými strechami, ktoré majú záhrady oddelené kamennými plotmi. Tie stavali špeciálnym systémom, keď kamene iba ukladali popri sebe a tak vytvorili pevné múriky. Niektoré oblasti Connemary sú bez mobilného signálu a užijete si tam pravú divočinu a pohodu.

 

Benbulbin

V oblasti Sligo sa nachádza pohorie Dartry. Jeho kopce nie sú na prvý pohľad veľmi vysoké a majú mierny terén. No v skutočnosti sú často poriadnou výzvou aj pre skúsených turistov. Najznámejšia je hora Benbulbin, ktorá upúta vašu pozornosť už na prvý pohľad. Z diaľky totiž pôsobí ako stôl usadený uprostred krajiny. I keď výstup na ňu vyzerá ako nebezpečný, v skutočnosti len musíte poznať správny smer, odkiaľ sa tam vydať. Severná strana je veľmi veterná a má náročný terén, ktorý si môžu vyskúšať skôr horolezci. Z juhu však vedie jednoduchý chodník, ktorý zvládnu dokonca aj rodiny s deťmi. Z vrchu Benbulbinu budete mať nádherný výhľad na krajinu a pobrežie.

 

Wicklow Mountains

Turisticky najobľúbenejšou prírodnou oblasťou je pohorie Wicklow. Nachádza sa totiž v blízkosti Dublinu a môžete sa tam vybrať na organizované tour, ktoré vám ponúkajú niekoľko alternatív. Môžete ísť len na jednoduchý výlet, ktorý vám ukáže krásy tohto regiónu. Zastavíte sa pri miestnom jazere Guinness, ktoré dostalo svoje pomenovanie podľa tmavej farby tohto írskeho piva a taktiež zájdete aj do bývalého kláštora svätého Kevina v Glendalough. Alebo si oblečiete turistické oblečenie a spolu so sprievodcom sa vyberiete na túru. Jednou z alternatív je odviezť sa z Bray do Glendalough a odtiaľ môžete podnikať výlety do okolia. Wicklow Mountains sú aj veľmi obľúbeným miestom filmárov. V minulosti sa tam nakrúcal romantický film P. S Milujem ťa a legendárne Statočné srdce.

 

Killiney Hill

Táto prírodná zaujímavosť je iba na skok od centra Dublinu, ale napriek tomu o nej nevie veľa ľudí. K parku Killiney Hill sa dostanete dvoma spôsobmi. V oboch použijete vlak cez predmestia, ktorý sa nazýva DART. V prvom prípade vystúpte na zastávke Dalkey, odkiaľ zájdete k moru na vyhliadku na ostrov Dalkey. Teraz už len budete prechádzať popri trati tohto vlaku až pod samotný vrch Killieny. Počas cesty uvidíte vstup do parku, ktorý pozostáva z nádhernej vyhliadky na celé pobrežie, ale aj Dublin, uvidíte tam malú pyramídu, nachádza sa tam kaviareň, ale dokonca aj skala s horolezeckou stenou. Druhá trasa vedie zo zastávky Killiney, od ktorej budete stúpať strmo hore až na vrchol kopca, ktorý budete mať stále pred sebou.

 

Gap of Dunloe

Nádhernú prírodu nájdete aj v národnom parku Killarney, ktorý sa nachádza na juhu Írska. Uvidíte tam mnoho zaujímavostí - od krásneho pobrežia až po úžasné vodopády. No tou najobľúbenejšou časťou je cesta Gap of Dunloe. Úzke cestičky cez nádherné pohorie ponúkajú to najlepšie spojenie s prírodou. jej veľmi známou súčasťou je kamenný most cez malú rieku. Keď budete cez neho prechádzať, mali by ste si niečo zaželať a to sa vám vraj veľmi skoro splní. Pre lepší zážitok prejdite túto cestu na bicykli alebo aspoň v niektorých úsekoch vystúpte z auta a poprechádzajte sa.

 

Hill of Tara

Toto miesto nie je iba zaujímavou prírodnou atrakciou, ale zároveň aj historicky veľmi dôležitým bodom v írskych dejinách. Výstup na Hill of Tara je veľmi jednoduchý. Dostanete sa tam z blízkeho parkoviska a uvidíte veľkú časť tohto regiónu. Práve preto si túto lokalitu vyhliadli aj prví obyvatelia ostrova. Hill of Tara sa totiž využíval ako obradné miesto, na ktorom kedysi korunovali kráľov. Až dodnes mu pripisujú magickú moc, ktorá prináša veľmi silnú atmosféru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa