Malebný hrad Cochem: Preneste sa do stredoveku a užite si z doby temna to najlepšie

2021-04-09 12:00:00 |   |    | 

Nemecko je domovom mnohých zaujímavých hradov a zámkov. Tunajšia šľachta patrila v Európe k tej najbohatšej, preto si vytvárala príbytky, ktoré nám poskytujú obraz o ich živote ešte aj dnes. Cochem nad riekou Mosela ponúka návštevníkom ešte čosi navyše - pravidelné štvorhodinové večere, počas ktorých sa na chvíľu ocitnete v stredoveku.



 

Od mýtneho hradu ku cisárskemu sídlu

História Cochemu sa začala písať okolo roku 1000, ale prvá oficiálna zmienka pochádza až z 12. storočia. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzal mýtny hrad. Ten postavili na vysokej skale priamo nad riekou, aby mali už z diaľky dobrý výhľad na prichádzajúce lode. Vďaka tomu sa stal najvyššie položeným šľachtickým sídlom nad Moselom. Hradu sa začalo kvôli tomu dariť a postupne ho rozširovali. Práve preto sa z neho čoskoro stalo cisárske sídlo, ku ktorému prislúchalo aj postupne sa rozrastajúce mesto a niekoľko dediniek v okolí. V tomto období pribudli do celého komplexu viaceré moderné prvky a Cochem získal ešte krajšiu podobu. Postupne sa stal pýchou tunajšieho regiónu a s obdivom na neho pozerali aj panovníci z iných regiónov.

 

Zničil ho kráľ Slnko

Rozmach mesta a samotného hradu sa zastavil až v roku 1688. Vtedy napadol túto oblasť Ľudovít XIV., ktorý tento nádherný kraj vôbec nešetril. Kráľ Slnko a jeho vojaci začali plieniť najprv samotné mesto a neskôr sa im podarilo dostať aj na hrad. Tam zajali všetkých vojakov a túto nádhernú stavbu začali ničiť. Po niekoľkých mesiacoch ruinovania prišla ešte väčšia katastrofa. Francúzski vojaci tam najprv založili požiar a potom nechali niektoré budovy vybuchnúť. Domácim obyvateľom sa naskytol veľmi bolestivý pohľad, pretože ich bývalá pýcha bola kompletne zruinovaná a dlhé roky stála len ako smutná kópia bývalého strážcu rieky Mosel.

 

Zachránil ho berlínsky podnikateľ

Túto skazu ukončil až v roku 1868 berlínsky podnikateľ Louis Ravené. Ten ruiny Cochemu odkúpil a rozhodol sa ho kompletne zrenovovať podľa svojich predstáv. V tom čase bolo veľmi moderné, že majetní ľudia takto zachraňovali starobylé pamiatky a pomáhali uchovať časť dejín svojich rodných krajín. Druhým veľkým trendom bolo, že sa snažili vtlačiť starým hradom a zámkom neogotickú pečať. Najmä v Nemecku alebo Rakúsku sa inšpirovali zámkom Neuschwanstein, ktorý stelesňoval ich romantickú predstavu dejín historických budov. Preto i Cochem zmenil svoju tvár a i keď základy viacerých budov zostali zachované, dodali im nové ozdobné prvky. Žiaľ, rodina Louisa Ravena si počas 1. svetovej vojny nedokázala svoj majetok udržať a aby získali nejaké financie, museli neskôr hrad predať nacistom. Tí si tam otvorili špeciálnu školu pre právnikov a notárov a až po skončení 2. svetovej vojny sa tento komplex dostal pod správu štátu.

 

Zachovaný nábytok a prehliadky s domácim miláčikom

Ravené sa okrem iného zaslúžil o to, že sa mu podarilo do hradu zohnať veľa kusov dobového nábytku. Tie vkusne skombinoval s novým zariadením, ktoré na mieru vyrobili v retro štýle. V Cocheme robia prehliadky až v dvanástich jazykoch. Jeden okruh trvá takmer trištvrte hodiny a čo je zaujímavosťou, na prehliadku si môžete so sebou vziať aj psa. K hlavným atrakciám patria súkromné komnaty a veľká jedáleň, kde hostili návštevy. Interiér je nádherne zdobený a uvidíte tam viaceré lovecké trofeje. Hrad je veľmi obľúbený i medzi deťmi. Pre ne dokonca pripravili špeciálne prehliadky so zlodejským duchom, ktorý im hrad predstaví hravou a vzdelávacou formou.

 

Večer v stredovekom štýle

Počas roka organizujú v Cocheme niekoľko zaujímavých slávností. Veľmi obľúbené sú najmä vianočné trhy, ktoré sa konajú počas druhého adventného týždňa. V tomto čase organizujú špeciálne prehliadky, na ktorých sa dozviete niečo viac o starých zvykoch, ktoré sa pestovali počas týchto sviatkov. V lete zase pravidelne robia veľké stredoveké slávnosti s umelcami a remeselníkmi. Najobľúbenejšou súčasťou ponuky hradu Cochem sú stredoveké večere, ktoré sa konajú každý piatok a sobotu. Skupinka hostí sa na chvíľu presunie do tohto obdobia a počas štyroch hodín budú hodovať ako praví šľachtici. Pripravujú pre nich jedlo, na akom sa hostili bývalí panovníci a popri tom pre nich herci robia program, akí mávali počas podobných dobových hostín. Tieto posedenia organizujú v rytierskej sále, ktorá je zariadená v honosnom štýle.

 

Obklopený vinicami

Hrad pravidelne vyhľadávajú aj zamilované páry. V Cocheme sa totiž nachádza obradná sieň a môžete tam zorganizovať svadbu aj s posedením v tunajšej taverne. Nádherné je aj samotné okolie hradu. Máte z neho výhľad na úžasnú rieku obklopenú vinicami, čo dodáva tomuto kraju ešte romantickejšiu atmosféru. Na nádvorí pravidelne organizujú vínne slávnosti, počas ktorých môžete ochutnať tento nápoj z miestnych malých viníc. Veľmi obľúbené je najmä šumivé víno, ktoré je charakteristické pre túto pestovateľskú oblasť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: German National Tourist Board, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa