Vatikán je jedinečný štát v meste: Kam až siaha jeho história?

2021-02-06 00:00:00 |   |    | 

Enkláv, „štátov v štáte“, poznáme na svete viac, ale len Vatikán je špecifický tým, že sa jedná o štát v meste. Ide o súčasť Ríma, centrum katolíckej cirkvi a pútnické miesto pre ľudí z celého sveta. Kam až však siaha jeho dávna história?



 

Štát, ktorému vládnu pápeži, nazbieral za svoju dvetisíc rokov trvajúcu históriu ohromné množstvo umeleckých diel a tiež úžasné architektonické bohatstvo, ktoré môžeme dnes obdivovať. V priebehu storočí sa však objavilo aj množstvo tajomstiev, na ktoré dodnes nepoznáme odpovede.

Poodhaliť nám ich pomôže nový dokument Vatikán – nadčasové mesto pápežov, ktorý si slovenskí diváci môžu naladiť na televíznej stanici Viasat History, a to v nedeľu 7. februára o 21:00. V priebehu hodiny nabitej informáciami sa tak dozviete napríklad aj to, ako jednotliví vizionári, pápeži rozširovali jednotlivé budovy mesta a ako sa v tomto dôležitom mieste našej civilizácie stretávali fenomény ako náboženstvo, politika, umenie a veda.

Miesto, kde dnes stojí Vatikán, bolo v období antického Ríma priestorom stredovekého cirku, prípadne závodnej dráhy pre konské záprahy. Bolo to aj miesto, kde mnoho otrokov bolo zavraždených a priamo na mieste, kde padli, boli aj pochovaní. Krutá doba si vybrala daň aj na apoštolovi Petrovi, považovanom za vôbec prvého pápeža. Toho tu mučili a nakoniec bol ukrižovaný cisárom Nerom.

Len o dve storočia neskôr bol už Vatikán známy ako pútnické miesto, na ktorom už vtedy údajne vznikla svätyňa zasvätená práve Petrovi. Dnešná bazilika sv. Petra vraj stojí priamo na mieste, kde bol Peter umučený a aj pochovaný.

Koncom 8. storočia už bolo kresťanstvo natoľko rozšírené po celom známom svete, že začalo prirodzene dochádzať k rozporom, ktoré nakoniec viedli k rozkolu západnej a východnej vetvy kresťanstva. Zatiaľ čo Východ mal naďalej sídlo v Konštantínopole, sídlom Západu sa stal Vatikán a to po roku 800, kedy vtedajší pápež Lev IV. korunoval kráľa Frankov Karla Veľkého cisárom.

Na území Vatikánu sa nachádza druhý najväčší kresťanský kostol, a to už zmienená bazilika sv. Petra, ktorej základy boli položené v roku 1506. Dokončená bola až o 120 rokov neskôr. Hneď na začiatku bola poškodená Sixtínska kaplnka. Opravy stropu sa ujal Michelangelo a jeho majstrovské dielo môžeme obdivovať dodnes.

Rovnako tak obdivujeme aj Vatikán ako celok, ktorý sa v priebehu času stal náboženským centrom pre približne 1,3 miliardu ľudí. Celkovo ide o umelecké dielo, jediné svojho druhu. Zo všetkých jeho kútov na nás dýcha história, konkrétne prehliadka toho najlepšieho z každého umeleckého slohu uplynulých dvoch tisícročí.

Vatikán je skrátka mesto, ktoré rozhodne stojí aspoň raz za život za návštevu. Vy si ho teraz máte šancu prezrieť aspoň prostredníctvom televíznej obrazovky, ktorá vás zavedie aj na miesta, kam sa bežný smrteľník nemá šancu dostať. Vatikán – nadčasové mesto pápežov na televíznej stanici Viasat History v nedeľu 7. februára o 21:00.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Viasat History / GEDEON Programmes
Zdroj: Viasat History

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa