Cestovanie zvládnete aj sami: Tieto európske krajiny sú pre sólo dovolenkovanie najlepšie

2021-02-17 08:01:00 |   |    | 

Osud nám to niekedy zariadi tak, že i keby sme sa najradšej vybrali niekde na výlet či dovolenku, nemáme ísť s kým. No našťastie sa aj v tomto smere mnoho ľudí začína čoraz viac osmeľovať a sólo cestovanie sa stáva jedným z aktuálnych hitov. Vtedy je dôležité vybrať si bezpečné miesta a oblasti, kde máte viacero pamiatok pokope, takže nemusíte niekde sami blúdiť. V Európe dominujú tieto krajiny.



 

Island

Keď sa povie bezpečné cestovanie, tak potom vám istotne ako prvý napadne Island. Tento ostrov sa dlhodobo chváli veľmi nízkou kriminalitou. Policajti tam dokonca chodia bez zbraní a vraždy či neprimerané útoky sú raritné. Preto pokiaľ milujete krásnu prírodu a nie sú pre vás problémom kratšie dni či chladnejšie počasie, toto je pre vás skvelá voľba. Ideálne je zostať priamo v Reykjavíku, odkiaľ sa pohodlne dostanete ku všetkým známym atrakciám. Majú tam dobrú organizáciu denných výletov, alebo sa pomocou miestnych spojov ľahko dopravíte tam, kam potrebujete. Môžete navštíviť slávnu ľadovcovú jaskyňu, nádherný kostol nad Reykjavíkom, vyhľadávané termálne pramene, ktoré sú skvelým zážitkom najmä počas zimy, divokú prírodu, ale aj nádherný vidiek. Keď sa rozhodnete zostať iba v meste, tam máte zase k dispozícii skvelú zmes modernej a pôvodnej architektúry a zaujímavé interaktívne múzeá.

 

Portugalsko

Zaujímavú možnosť vám ponúka aj juh Európy. Portugalsko sa pomaly popri svojich susedoch stále pretláča na výslnie a prináša niekoľko výborných tipov, ako tam stráviť dovolenku. Hlavné mesto Lisabon nie je veľmi veľké a má dobre riešený systém dopravy, takže sa pohodlne všade dostanete bez toho, aby ste zablúdili. Navyše aj odtiaľ máte k dispozícii tour na tie najvychytenejšie miesta ako napríklad do Fatimy či Tomaru. Ideálna voľba pre sólo cestovateľa je výlet do Sintry, kde máte množstvo pamiatok a všetky sú prepojené pomocou turistického autobusového okruhu. Z Lisabonu sa veľmi pohodlne dostanete aj do ďalších miest ako napríklad Coimbra či Porto. Tie taktiež nie sú rozlohou veľké a pohodlne ich spoznáte sami na vlastnú päsť. Opäť máte k dispozícii ideálnu kombináciu – more, história, moderné umenie a atrakcie.

 

Írsko

Pre sólo cestovateľov sú najvhodnejšie malé krajiny. Dokážu ich pohodlne sami precestovať, často patria k tým najbezpečnejším a navyše tam majú na malej ploche k dispozícii mnoho zaujímavých atrakcií. Z toho dôvodu by ste sa mali vybrať do Írska. Na prvej návšteve pokojne zostaňte len v Dubline. Samotné centrum je malé a v okruhu jedného kilometra máte všetky dôležité pamiatky, ktoré sú navyše opäť prepojené turistickým autobusom. Ideálnejšou voľbou je presunúť sa medzi nimi pešo a zároveň spoznať úžasnú miestnz architektúru. Ak sa nasýtite umenia a histórie, môžete zájsť aj k moru. Priamo z centra sa tam dostanete prímestským vlakom, takže nemáte kde zablúdiť alebo zle vystúpiť. Pokiaľ sa rozhodnete spoznať aj celý ostrov, mestá ako Galway, Cork alebo Limerick sú dobre prepojené pravidelnou medzimestskou dopravou, alebo sa k jednotlivým pamiatkam pohodlne odvezte s tour operátormi.

 

Luxembursko

Rovnakým prípadom je tiež Luxembursko. Rozlohou jedna z najmenších európskych krajín opäť ponúka skvelé možnosti aj pre sólo cestovateľov. V hlavnom meste Luxemburg si urobte svoj hlavný stan. V prvý deň si pozrite historické pamiatky v jeho centre, kráľovský palác, hradby, múzeá a nádherné starobylé domy. Potom sa už vyberte nasať atmosféru do zvyšku krajiny. Tam sa môžete tešiť na podobne nádhernú prírodu, ako majú vo Švajčiarsku, takže si pokojne naplánujte aj nejaké túry. Luxembursko má tiež výbornú infraštruktúru, môžete si teda požičať auto a malé mestečká či dedinky preskúmajte na vlastnú päsť.

 

Grécko

Toto je jedna z najvhodnejších volieb na sólo cestovanie. Malé grécke ostrovy vám ponúknu dostatok súkromia istotne sa nemusíte báť, že by ste sa niekde stratili. Vyriešte to čo najjednoduchšie, ubytujte sa v niektorom z rezortov, kde si zabezpečte aspoň polpenziu a potom si už začnite plánovať výlety. Keď sa vám nechce túlať po týchto lokalitách osamote, tak si zarezervujte výlety, ktoré ponúkajú cestovné kancelárie. A pokiaľ máte dobrodružnejšiu povahu, v tom prípade môžete nasadnúť na miestne autobusové linky a obzrieť si jednotlivé krásne prírodné a historické atrakcie sami.

 

Nemecko

V Nemecku si treba vyberať, kde by ste ako sólo cestovatelia šli na výlet. Pokiaľ by to boli veľké mestá ako napríklad Mníchov, Berlín či Frankfurt nad Mohanom, tam by ste sa nemuseli cítiť až tak bezpečne alebo by ste mohli zablúdiť. No našťastie táto krajina je dostatočne veľká na to, aby ste si aj pre seba našli nejaké ideálne miesta. Napríklad Kolín nad Rýnom je ideálnou možnosťou, pokiaľ sa odtiaľ chcete pozrieť aj do Belgicka. Do Liége je to len hodina a pol alebo do Bruselu niečo vyše dvoch hodín, takže sa tam dostanete veľmi pohodlne aj pomocou spojov. Ďalšími ideálnymi možnosťami sú Wiesbaden, ktorý je obklopený nádherným vinárskym regiónom. Krásne sú taktiež malé mestečká či vidiek v obklopení Álp.

 

Česká republika

Bez jazykovej bariéry a s ideálnymi spojmi – Česká republika je jednoducho skvelou voľbou aj pre sólo cestovateľov. Stačí nasadnúť do vlaku a vybrať si to mesto, ktoré chcete spoznať počas vášho výletu. Môže to byť napríklad Ostrava s industriálnymi pamiatkami, Praha s jej neopakovateľnou atmosférou, Olomouc alebo Brno s množstvom historických pamiatok alebo úžasné Pardubice. Taktiež si môžete naplánovať výlety do kúpeľov ako napríklad Karlove Vary či Luhačovice, alebo sa pozrite do nádherného Lednicko-valtického areálu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa