Florencia je centrom Toskánska: 6 zaujímavých výletov do okolia, ktoré nesmiete vynechať

2021-03-08 15:00:00 |   |    | 

Florencia je nepochybne nádherné mesto, z ktorého sa vám nebude chcieť odísť. Keď potrebujete aspoň jeden dôvod na to, aby ste sa predsa len vybrali aj na nejaký iný výlet, stačí vám povedať iba „Toskánsko“. Tento nádherný kraj si jednoducho musíte obzrieť na vlastné oči, aby ste pochopili, čím je táto časť Talianska výnimočná.



 

Toskánko s obedom vo viniciach

Dĺžka trvania: 10 až 12 hodín

Cena: od 55 eur vyššie

Najobľúbenejším druhom výletu je spoznávanie malebného toskánskeho vidieka. Z Florencie preto denne odchádza najviac tour, ktoré vám predstavia práve túto rustikálnu tvár Talianska. Viaceré z nich vám ukážu aj jedno z väčších miest ako napríklad Lucca či Pisa. Potom sa už vyberiete do dediniek, kde sa môžete tešiť na návštevy viníc. Viacerí tour operátori ponúkajú možnosť priplatiť si za obed, ktorý je priamo v niektorom z menších vinárstiev. Za pekného počasia si na lokálnych gastronomických pochúťkach zamaškrtíte v záhrade alebo dokonca pri rozkvitnutom viniči. Počas niektorých výletov si môžete užiť ochutnávky vín, preto si ešte pred objednaním prezrite konkrétny itinerár, ktorý ponúkajú jednotlivé firmy. Po dobrom jedle sa vyberiete na obľúbené vyhliadky, z ktorých uvidíte tie najväčšie krásy Toskánska.

 

Pisa, Siena, San Gimignano

Dĺžka trvania: 12 hodín

Cena: od 68 eur

Po potulkách vidiekom je toto druhá najobľúbenejšia tour. Taktiež sa prejdete po Toskánsku, ale hlavný rozdiel spočíva v tom, že tentoraz si obzriete viac tunajších miest. Hlavným lákadlom je Pisa, v ktorej uvidíte slávnu šikmú vežu a prejdete sa historickým centrom. Siena je známa vďaka stredovekej architektúre a historickému centru, v ktorom dominuje najmä katedrála s bohatým zdobením. V minulosti bola známa pretekami koní, na ktorých sa preháňali v starobylých uliciach s kamennou dlažbou. San Gimignano je zase obklopené kopcovitým terénom, preto vám ponúka krásne vyhliadky. Voľný čas môžete stráviť túlaním sa ich uličkami s historickými domčekmi. Súčasťou tohto výletu je obed v jednej z tradičných reštaurácií.

 

Hodiny varenia na vidieku

Dĺžka trvania: 7 hodín

Cena: od 80 eur

Florencia a okolie sú známe aj vďaka vynikajúcej gastronómii. Preto priamo v meste nájdete niekoľko škôl varenia, kde sa naučíte pripravovať ich najslávnejšie špeciality. Lenže pokiaľ si chcete dopriať zážitok navyše, v tom prípade by ste si mali zaplatiť kurz spolu s výletom na vidiek. Táto ponuka je síce cenovo drahšia, ale odnesiete si z nej intenzívnejší zážitok. Veľkou výhodou sú predovšetkým malé skupiny, kde budete mať s kuchármi osobnejší prístup. Na ich začiatku sa spoločne vyberiete na trh a do lokálnych obchodov, kde si nakúpite skvelé potraviny. Potom sa už presuniete do mikrobusu, ktorým vás zavedú na vidiek do niektorej zo starých víl s výhľadom na vinice. Tam si uvaríte kompletné menu, ku ktorému vám napárujú víno a užijete si príjemný deň s domácimi kuchármi a nezabudnuteľnou atmosférou.

 

Po stopách Leonarda da Vinciho

Dĺžka trvania: 5 hodín

Cena: 125 eur

Tento krásny región dal svetu skvelé umelecké diela, nádhernú architektúru, vynikajúce víno, ešte lepšie jedlo a krásnu prírodu. No a popri tom všetkom môžeme Toskánsku vďačiť aj za umeleckého velikána Leonarda da Vinciho. Ten sa narodil v okrajovej časti dedinky Anchiano, ktorá patrí pod správu mesta Vinci, podľa ktorého dostal tento umelec svoje pomenovanie. Jeho celé meno je totiž Leonardo di ser Piero da Vinci, co v preklade znamená Leonardo, syn Petra z Vinci. Počas svojho výletu sa dostanete k starobylej kamennej farme, kde sa tento maliar a intelektuál narodil. Navštívite aj múzeum, prejdete sa po miestach, ktoré sa spájajú s jeho detstvom a potom zájdete na obed do jednej z tunajších fariem. Keďže ide o výlet v malých skupinách, jeho cena je oproti ostatným podstatne vyššia.

 

Cinque Terre

Dĺžka trvania: 13 hodín

Cena: od 56 eur

Z Florencie sa môžete vybrať i do vzdialenejších oblastí. Veľmi populárny je výlet do Cinque Terre, teda tohto nádherného farebného pobrežia. Na výber máte z niekoľkých tour. Môžete sa tam zviesť vlakom alebo si vyberte výlet mikrobusom, vďaka čomu uvidíte viac z talianskeho vidieka. Cinque Terre si obzriete troma spôsobmi. Časť cesty prejdete autobusom, aby ste videli tie nádherné cesty s úžasnými výhľadmi. Potom sa už presuniete do vlaku, ktorý vám ukáže ďalšie skryté krásy tohto regiónu. Čaká na vás aj plavba loďou, počas ktorej si najlepšie vychutnáte krásu farebných domčekov. Viaceré tour ponúkajú možnosť kúpania sa na jednej z pláží a budete mať tiež voľný čas na preskúmanie tých najkrajších mestečiek.

 

Vinársky región Chianti

Dĺžka trvania: 5 až 10 hodín

Cena: od 50 eur

To najlepšie toskánske víno pochádza z regiónu Chianti. Z Florencie máte na výber z niekoľkých tour, ktoré sú zamerané najmä na vinárstvo. Tie najlacnejšie výlety vás iba prevedú po vidieku, pôjdete na krásne vyhliadky a dostanete sa do jednej vinice, kde dostanete ochutnávku. Pri drahších výletoch si už vyberiete zameranie, či chcete ochutnať aj tunajšiu gastronómiu, alebo sa zameriate na návštevu viacerých viníc a všade vyskúšate ich produkty. K dispozícii sú podvečerné výlety, počas ktorých uvidíte vinice pri západe slnka a všetko zavŕšite romantickou večerou priamo v niektorom zo starobylých vinárstiev.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa