Jedlo, príroda aj skvelé ceny: 10 dôvodov, prečo navštíviť Estónsko

2021-04-25 00:00:00 |   |    | 

Pobaltské krajiny patria k aktuálnym európskym obľúbencom. Ich kultúra je aj pre nás stále veľkým lákadlom. V mnohom je nám blízka, kvôli čomu sa v každom ich meste cítime skvele, ale zároveň tam máme množstvo inšpirácií na ich neustále navštevovanie a spoznávanie. Dnes si prezradíme desať dôvodov, pre ktoré je Estónsko tou najlepšou voľbou na ďalšiu dovolenku.



 

 

1. Nedotknuté masovým turizmom

Toto začína byť jedným z najdôležitejších kritérií cestovania. Ľudia sú už unavení z preplnených ulíc miest, ktoré patria medzi turistické hity. Radšej si chcú vychutnať menšie krajiny, kde ešte stále dominuje pôvodná kultúra a vďaka tomu najlepšie spoznáte rozmanitosť sveta. Estónsko má množstvo zaujímavých historických a prírodných atrakcií, napriek tomu je stále na okraji záujmu turistov. Preto sa tam nebojte vybrať ešte v období, keď si ho užijete ako nedotknutú perlu Pobaltia.

 

2. Organické moderné jedlá

Estónci si potrpia nielen na chutnom, ale aj na kvalitnom jedle. Využívajú danosti tohto regiónu, kde sa dá dopestovať množstvo chutnej zeleniny a ovocia. Čo môžu, ponúkajú v bio kvalite a s dôrazom na množstvo drobných detailov pri príprave. Pri každom pokrme totiž chcú, aby sa nejakým spôsobom približoval ich pôvodnej gastronómii. Majú radi svieže a ľahko stráviteľné jedlá, využívajú zdravšie spracovania potravín ako napríklad sous vide, ktoré v nich uchovávajú dostatok vitamínov a minerálov. Na ich tanieroch sa často objavujú aj lesné plody.

 

3. Farebné ulice

Najmä Talin je známy historickým centrom, ktoré hýri rôznymi farbami. Nielen Nórsko alebo Portugalsko sa môžu pochváliť tak pestrou architektúrou. Aj v Estónsku dbali na zaujímavé farebné zladenie fasád, ktoré vytváralo veselšie pôsobiace štvrte. Tohoto zvyku sa držia až dodnes, preto sa ich mestá stali lákadlom pre influencerov. Hlavne počas pokojných rán si odtiaľ odnesú fantastické úlovky, za ktoré nepochybne získajú vytúžené pochvaly a liky.

 

4. Krajina festivalov

Estónsko si už od turistov stihlo vyslúžiť aj jednu milú prezývku. V krajine sa totiž koná veľké množstvo podujatí, preto ju prezývajú aj štátom festivalov. Tie sa netýkajú iba hudby, ale aj rôznych zaujímavých podujatí. Organizujú tam napríklad stretnutia milovníkov histórie, folklóru a venujú sa tiež tancu. Okrem toho si môžete pozrieť rôzne akcie týkajúce sa moderného umenia a viaceré zaujímavé festivaly sa konajú priamo pri mori, kde si počas leta užijete zároveň aj veľmi príjemnú atmosféru.

 

5. Na každom kroku je sauna

Kultúrou saunovania sa preslávili najmä Fíni. No rovnako vášnivo k nemu pristupujú aj v Estónsku. Priamo v domovoch ich nenájdete v až tak veľkom počte ako u ich vzdialených susedov z tohto zálivu. Všetko to kompenzujú verejnými saunami na tých najkrajších miestach. Tie sú zastúpené v podstatne väčšom množstve a môžete si ich vychutnať najmä v obklopení prírody. Oddych v horúcom prostredí tak poteší aj vaše zmysly, pretože po relaxe v pare si môžete ešte posedieť na lavičke a obdivovať krásne a pokojné okolie.

 

6. Príroda nadovšetko

Domáci si úzkostlivo chránia nádhernú prírodu, ktorú dostali do vienka. V krajine sa nachádza až päť národných parkov. Približne 30 percent ich rozlohy tvoria bažiny. Popri nich sa môžete vybrať na príjemné prechádzky, počas ktorých spoznávate jedinečné zákutia. Jednotlivé oblasti sa snažia uchovať v bezzásahovej forme, dbajú najmä na to, aby boli dobre prístupné pre ľudí a umožnili im tak navštíviť čo najväčšie územie parkov.

 

7. Jednoduché spoznávanie krajiny

Niektorých ľudí odrádza od cestovania do cudziny fakt, že sa boja komplikovaných spojov alebo toho, že by kvôli tomu bolo spoznávanie danej lokality veľmi obtiažne. To však nie je prípad Estónska. Talin a iné regióny ponúkajú vynikajúcu sieť miestnej dopravy, vďaka čomu sa veľmi pohodlne dostanete aj do odľahlejších miest. Môžete si tam prenajať aj auto, pretože cesty sú vo výbornej kvalite a umožňujú ľahké cestovanie na vlastnú päsť.

 

8. Letisko v Taline

Často sa nestáva, že by bolo letisko jedným z dôvodov návštevy nejakého mesta. No Talin medzi cestovateľmi vyhráva aj vďaka jeho veľkosti a skvelej dostupnosti. Kvôli tomu sa stáva vhodným miestom aj pre tých, ktorí prvýkrát cestujú sami bez pomoci cestovky. Letisko je menšie, nemáte sa tam kde stratiť a navyše ponúka veľmi dobré služby. Nespornou prednosťou je aj to, že sa nachádza len štyri kilometre od centra, takže vôbec nestrácate čas, ktorý môžete venovať spoznávaniu krajiny.

 

9. Dobré ceny

Cestovateľov nadšencov vždy zaujíma aj údaj o cene dovolenky v takejto lokalite. Keď patrí k drahým destináciám, musia tomu často obetovať buď ďalšiu cestu do zahraničia, alebo tam zostanú na menej dní a prichádzajú o niektoré zaujímavosti. No Estónsko a ani jeho hlavné mesto našťastie váš rozpočet veľmi nezaťažia. Ceny sa ešte stále pohybujú na veľmi prijateľnej úrovni, preto to je ďalší dôležitý dôvod, prečo by ste mali nabudúce plánovať práve cestu tam.

 

10. Nízka kriminalita

Jednou z nesporných výhod je, že aj Estónsko sa drží na hranici minima trestných činov. V krajine majú veľmi nízku kriminalitu a nedarí sa tam ani vreckárom či iným podvodníkom. Z toho dôvodu to uvádzajú ako ideálnu možnosť pre sólocestovateľov, aby sa nemuseli vôbec strachovať a taktiež je bezpečné aj pre sólo cestovanie žien.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Estonia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa