Dovolenka, ktorá ulahodí vášmu telu i duši: 7 najkrajších cyklotrás v Európe

2021-07-11 00:00:00 |   |    | 

Vziať si pár týždňov dovolenky, vysadnúť na bicykel a spoznávať tie najkrajšie kúty Európy – to je snom mnohých fanúšikov cyklistiky. Ak si aj nemôžete vziať v práci tak veľa voľna, môžete postupne počas svojich výletov prejsť na etapy tie najkrajšie cyklotrasy na našom kontinente.



 

Dunajská cyklocesta, Nemecko - Rumunsko

V rebríčkoch najkrajších cyklotrás sa pravidelne objavuje jedna, ktorá prechádza aj Slovenskom. Dunajská cyklocesta je rozdelená do dvoch častí. V tej kratšej verzii má 1200 kilometrov, začína sa v Nemecku na mieste, kde táto známa rieka vzniká spojením dvoch tokov a potom postupne prechádza až do Budapešti, kde táto trasa končí. No ak si ju chcete dopriať v dlhšej verzii, môžete sa vybrať aj po náročnejšom úseku, ktorý pokračuje cez Rumunsko až k Čiernemu moru. V tomto prípade meria celý cyklochodník takmer 3000 kilometrov. Trasa čiastočne prechádza cez mestá a ukáže vám hrdé metropoly Bratislavu, Viedeň a Budapešť. No taktiež sa môžete tešiť na nádhernú prírodu. Väčšina cyklistov to robí tak, že si počas niekoľkých dovoleniek rozdelia cyklocestu na jednotlivé etapy, aby ju v priebehu pár rokov prešli kompletne celú. Slovenský úsek začína v Bratislave a vedie k Štúrovu, kde prejdete do maďarskej časti tejto trasy.

 

Romantické cesty, Nemecko

Nemci sú známi tým, že milujú aktívne dovolenky. Kvôli tomu ponúkajú turistom aj vynikajúce podmienky pre cyklistiku. V celej krajine nájdete niekoľko zaujímavých trás, ktoré preveria vašu kondíciu. Romantické cesty prechádzajú regiónom, ktorý je známy vďaka vysokému výskytu zámkov a hradov. Jeho hlavným bodom je Neuschwanstein, pri ktorom si môžete urobiť aj viacdňovú prestávku a pozrieť si celý región. Potom budete pokračovať cez také krásne mestečká ako napríklad Rothenburg ob der Tauber. Celý cyklochodník má dokopy 440 kilometrov. I keď prechádza aj cez alpskú časť, jeho terén je mierny a prevýšenie maximálne do 600 metrov. Vďaka tomu si tento výlet môžu naplánovať aj začiatočníci.

 

Via Francigena, Canterbury – Rím

Niektoré cyklistické trasy ponúkajú dovolenkujúcim športovcom aj nejaký bonus navyše. Via Francigena prechádza z Anglicka do Talianska a dokopy meria 1800 kilometrov. V roku 990 ju pešo prešiel arcibiskup Sigeric, ktorý sa takto chcel pripraviť na pápežskú pozíciu. Zatiaľ čo na ceste do Ríma sa venoval najmä meditovaniu a modleniu, keď sa vracal naspäť, tak už začal všetko podrobne zaznamenávať. Postupne prešiel cez 80 zastávok, pričom časť trasy musel absolvovať loďou, ktorá ho prepravila späť do Anglicka. Vďaka týmto záznamom vytvorili ďalšiu dôležitú pútnickú trasu, ktorá konkuruje Santiagu de Compostelo. Via Francigena však nie je natoľko známa, ale na oplátku vám ponúka väčší pokoj. Mnohí veriaci ju absolvujú na bicykli, ale musíte sa pripraviť aj na ťažšie úseky. Ľuďom s lepšou kondíciou bude trvať jej prekonanie približne mesiac.

 

Údolím rieky Loira, Francúzsko

Pokiaľ chcete počas svojej cyklodovolenky zažiť aj kúsok kultúry, vyberte sa na spoznávanie údolia rieky Loira. Popri nej postupne postavili desiatky nádherných zámkov, ktoré slúžili najmä ako letné sídla francúzskych šľachticov. Trasa vedie cez väčšie mestá, ale zavedie vás aj do takýchto zákutí, kde si môžete pozrieť práve tieto historické pamiatky. Viaceré z nich sú sprístupnené pre verejnosť. Na takejto dovolenke navyše ušetríte aj veľa peňazí, pretože popri cyklochodníku sa nachádza viacero malých penziónov, kde vám ponúknu ubytovanie za symbolické ceny. Navyše si tak lepšie užijete obľúbený francúzsky vidiek.

                                              

 

Kattegattleden, Švédsko

Ísť na dovolenku na bicykli do severských krajín si možno vyžaduje aj trochu odvahy. Pretože i keď sa budete presúvať po nádherných oblastiach, musíte počítať s tým, že počasie je veľmi premenlivé. Snažte sa tam zájsť uprostred leta, keď máte najväčšiu šancu na väčší počet slnečných dní. Cyklocesta Kattegattleden meria takmer štyristo kilometrov. Začína sa v Helsingborgu a končí v Gothenburgu. Vo veľkej miere prechádza najmä popri pobreží. Preslávila sa vďaka nádhernej prírode v okolí a tým, že prechádza cez čarovné rybárske mestečká. Rozdelená je na osem úsekov, ktoré by mali zvládnuť aj ľudia s priemernou kondíciou.

 

Tauernská cyklotrasa, Rakúsko

Aj v Rakúsku nájdete mnoho pekných cyklochodníkov. Tento prechádza najmä cez národných park Vysoké Taury a je dlhý len niečo vyše dvesto kilometrov. Keďže však vedie náročnejším horským terénom, mali by ho absolvovať už skúsení cyklisti s dobrou kondíciou. Ak si chcete túto dovolenku zjednodušiť, prenajmite si elektrický bicykel, ktorý vám výrazne pomôže zdolať ťažké úseky. Odmenou za vaše úsilie bude nádherná príroda okolo vás.

 

Cyklocesta pri Baltickom mori, Poľsko – Litva

V podobe tejto cyklotrasy prichádza poriadna výzva. Jej dĺžka je totiž až vyše 9000 kilometrov a terén vo väčšine úsekov nie je vôbec jednoduchý. Ponúka však úžasné výhľady a prepojí vás s tunajšou prírodou tak, ako by sa vám to za iných okolností nepodarilo. Prechádza prevažne popri pobreží, takže sa v prípade záujmu môžete aj vykúpať v Baltickom mori. Postupne pôjdete cez Poľsko, Nemecko, Dánsko, Švédsko, Fínsko, Rusko, Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Už len samotný zoznam týchto krajín je tou najlepšou pozvánkou na vaše cyklodobrodružstvo.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa