Dovolenka dva v jednom: Najkrajšie španielske mestá pri mori nikdy nesklamú

2021-08-11 08:01:00 |   |    | 

More, pamiatky, obchody a zábava - to je ideálna dovolenka pre mnohých z nás. V typických rezortoch však často nemáte na výber z toľkých možností služieb. Preto istotne neodoláte nášmu tipu zo Španielska. Tam vám voľný čas popri leňošení na mestskej pláži vyplní aj veľa zaujímavých atrakcií a kultúrny program. Zaručene sa nebudete nudiť a zamilujete si takýto typ dovoleniek.



 

Barcelona

Najznámejším španielskym mestom s plážami a zaujímavou kultúrou je nepochybne Barcelona. Na výber máte pobrežie priamo pri historickom centre, alebo zájdite na predmestia, kde budete mať väčší pokoj. Výhodou mestskej pláže sú bary a reštaurácie, v ktorých ponúkajú výborné služby. Takéto sladké leňošenie potom striedajte so skúmaním pamiatok. Keď ste v metropole Katalánska, nepochybne musíte zájsť aspoň k niektorým Gaudího pamiatkam. Povinnou zastávkou je Sagrada Família alebo Casa Batlló. Potom sa už vyberte do Parku Güell, ktorý taktiež navrhol tento známy architekt. Zájdite do historického centra s gotickou štvrťou a katedrálou, ktoré dýchajú pútavými dejinami. Nevynechajte ani múzeum čokolády, secesie a hudobných nástrojov. Barcelona je jednoducho plná prekvapení a ako stvorená na takúto dovolenku.

 

Málaga

Opäť jedno z miest, ktoré má pláže priamo v centre. Stačí si len na chvíľku odskočiť od pamiatok, oddýchnuť si trošku pri mori a môžete sa opäť pustiť do spoznávania Málagy. Najzaujímavejšou pamiatkou je Alcazaba, bývalý hrad s nádhernou výzdobou. Príjemnú prechádzku zažijete v botanickej záhrade s množstvom vzácnych rastlín. V Málage sa narodil aj maliar Pablo Picasso, ktorého život a tvorbu najlepšie spoznáte v múzeu, ktoré zriadili v jeho rodnom dome. Pozrite si tiež krásnu katedrálu a tržnica Mercado de Atarazanas, ktorej dominuje veľká pestrofarebná vitráž.

 

Marbella

Stačí sa raz prejsť uličkami Marbelly, aby ste pochopili čaro tohto mesta, ktoré z neho robí aj obľúbenú destináciu aristokratov. Keď zájdete do prístavu, budete prekvapení množstvom luxusných jácht, ktoré tam pravidelne kotvia. Tejto kvalite zodpovedajú aj pláže. Nájdete pri nich veľa podnikov, ihrísk a možností na využitie voľného času. Hlavnou atrakciou mesta sú sochy od fenomenálneho Salvadora Dalího. Tie dodávajú Marbelle osobitý charakter. Na prechádzku históriou Španielska sa vyberte do parku Paseo del Alameda, ktorý je na viacerých miestach ozdobený typickými farebnými kachličkami. V centre môžete navštíviť aj viaceré múzeá so zaujímavými výstavami. Potešia najmä tých, ktorí milujú umenie.

 

Valencia

Valencia patrí k tým mestám, v ktorých sa môžete okúpať v širšom centre. Veľkou výhodou je, že takto máte v blízkosti viacero kvalitných podnikov, kde nájdete dobré občerstvenie. Keď sa už budete na pláži nudiť, môžete sa presunúť k pamiatkam. Vo Valencii sa nachádza veľký podmorský svet, v ktorom uvidíte až 500 rôznych druhov morských živočíchov. Nevynechajte ani nádhernú gotickú stavbu La Lonja de Seda. Osobitým zážitkom sú návštevy tunajších kostolov, ktoré vynikajú vďaka nádhernej nástennej výzdobe. Obľúbenou zastávkou turistov je aj fontána di Neptuno na námestí Plaza de la Virgen, ktoré je najstarším v celej Valencii a obklopujú ho najvzácnejšie budovy.

 

San Sebastián

Ak spájate dovolenku aj s gurmánskymi zážitkami, v tom prípade by ste mali zájsť do San Sebastiána. Cez deň si oddýchnite pri mori na jednej z pláží v blízkosti centra, alebo zájdite na predmestia do odľahlejších častí. Napríklad hneď do tej najobľúbenejšej s názvom La Concha Bay. Potom sa vyberte na prechádzku do historického centra, kde najstaršie budovy pochádzajú zo 16. storočia. Obľúbenou atrakciou je pevnosť Castillo de la Mota, odkiaľ máte ten najkrajší výhľad na more. Pozornosť láka aj Palacio de Miramar, ktorý je kráľovským letným sídlom, no napriek tomu je celoročne prístupný pre verejnosť. Po potulkách mestom sa pripravte na večeru. Na výber máte z až jedenástich podnikov s Michelinskou hviezdičkou. Alebo si zájdite na tapas do niektorej z reštaurácií s domácou kuchyňou.

 

Palma

Na dovolenku sú ideálne aj mestá, ktorá sa nachádzajú na niektorých ostrovoch. Snáď najlepším výberom je Palma na Malorke. Po oboch stranách predmestia nájdete veľa skvelých pláží, pri ktorých stoja viaceré hotely. Nemáte to ďaleko z letiska a taktiež je to veľmi blízko do centra. Tam už na vás čakajú viaceré zaujímavé pamiatky. Pre ľahšie spoznávanie Palmy si objednajte hop on hop off autobus, ktorým sa dostanete na tie najzaujímavejšie miesta. Okrem historického centra so vzácnymi budovami patrí medzi hlavné atrakcie napríklad katedrála s krásnou výzdobou alebo hrad Castel de Bellver s perfektnou vyhliadkou na pobrežie. Pre dovolenku s deťmi je ideálny veľký podmorský svet s viacerými pútavými zábavkami.

 

Bilbao

Tentoraz to máte za plážami z centra trochu ďalej, ale napriek tomu vám aj sever Španielska dokáže ponúknuť zaujímavé možnosti. Za všetkých spomenieme najmä obľúbené Bilbao, ktoré je plné zaujímavých atrakcií. Ak si chcete poležať pri mori, v tom prípade zájdite napríklad na Playa de la Arena alebo Playa de Sopelana. Na oboch plážach je jemný zlatistý piesok a obklopené sú krásnou prírodou. Keď sa vrátite späť do centra, môžete sa tešiť na niekoľko zaujímavostí. Prejdite sa uličkami, kde uvidíte nádherné starobylé domy. Top atrakciou je potom Guggenheimovo múzeum, ktoré prezentuje najlepšie práce najmä domácich umelcov. Neobíďte ani katedrálu v typickom španielskom sakrálnom štýle a Námornícke múzeum, v ktorom uvidíte aj niektoré známe lode.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa