Dovolenka v Madride: Naplánujte si aj poznávací výlet do okolitých miest

2021-09-11 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Španielska je nepochybne ideálnym miestom na krátky výlet, ale aj na dlhšiu dovolenku. Keď sa už nasýtite jeho krásy, možno budete mať chuť spoznať aj atrakcie v okolitých regiónoch. V tom prípade vám výborne pomôžu organizované tour, vďaka ktorým sa dostanete k tým najzaujímavejším pamiatkam.



 

Toledo a Segovia

Trvanie: 11 hodín

Cena: od 52 eur

Hneď pri Madride sa nachádzajú dve historicky ešte cennejšie a významnejšie mestá, ktoré si pozriete počas tejto celodennej tour. Toledo bolo v minulosti hlavným arcibiskupským mestom a taktiež centrom židovskej a arabskej kultúry. Spomedzi jeho pamiatok je najdôležitejší Toledský Alcazár, ktorý bol pôvodne pevnosťou, neskôr ho premenili na hrad. Jeho vznik sa datuje do 16. storočia a bol jednou z prvých štvorcových stavieb s obrannými vežičkami. Rovnakú podobu má aj Bratislavský hrad. Vstup do tejto pamiatky máte v rámci ceny tour. Potom sa už môžete prejsť v historických uličkách a pokochať sa výhľadom na rieku. Ďalšia zastávka je v meste Segovia. Jednou  z hlavných atrakcií je akvadukt, ktorý prechádza priamo cez historické centrum. Taktiež sa tam nachádza Alcazár, čiže šľachtický hrad. Tento má však romantickejší vzhľad a prirovnávajú ho k disneyovským rozprávkovým zámkom.

 

Ávila a Segovia

Trvanie: 8 hodín

Cena: od 80 eur

Segovia sídli 90 kilometrov od Madridu a dostanete sa k nej po ceste, ktorá vedie cez krásnu vidiecku oblasť. Kvôli tomu ju pridávajú do veľkej časti tour, ktoré odchádzajú zo španielskej metropoly. Preto okrem kombinácie s Toledom ju môžete navštíviť aj v spojení s mestom Ávila. Vo svete je známe najmä vďaka výborne zachovaným mestským múrom, ktoré dodnes chránia historické centrum. Postavili ich na konci 11. storočia a obyvateľov takto spoľahlivo ochránili pred nájazdmi nepriateľov. Vysoké sú 12 metrov a ponúkajú perfektný výhľad na okolie. Každých 20 metrov postavili obrannú vežu. V centre sa nachádza aj vzácna Bazilika svätého Vincenta a hlavná katedrála v gotickom štýle. Dominantou je tiež kláštor svätého Tomáša, ktorý založili v 15. storočí.

 

Ciudad Encantada a Cuenca

Trvanie: 11 hodín

Cena: 69 eur

Z Madridu sa môžete vybrať na výlety nielen ku kultúrnym pamiatkam, ale aj k prírodným zaujímavostiam. Ciudad Encantada je vzácna geologická oblasť, ktorá púta pozornosť zvláštnymi skalnými útvarmi. Z diaľky vyzerajú ako veľké hríby a vznikli vplyvom poveternostných podmienok. Keďže spodná časť je z iného typu kameňov a erodovala rýchlejšie, získali takúto netypickú podobu. V niektorých útvaroch spoznáte aj podobizne zvierat či rôznych predmetov, všetko závisí len od vašej fantázie. Druhá zastávka na výlete je v meste Cuenca, ktoré je od Ciudad Encantada vzdialené takmer tridsať kilometrov. Zaradené je medzi UNESCO pamiatky a nájdete tam viacero zaujímavostí. Veľkú pozornosť pútajú samotné historické obydlia, ktoré postavili na hrane útesov. Nádhernú katedrálu zasvätili Panne Márii a už z diaľky dominuje zdobeným priečelím. Prejdite sa i po moste San Pablo, odkiaľ sa vám naskytne najlepší pohľad na historické centrum.

 

Salamanca a Ávila

Trvanie: 9 hodín

Cena: od 51 eur

Mesto Ávila sme už predstavili pri predošlej tour. Okrem spomínaných pamiatok tam uvidíte ešte aj Mirador de los Cuatro Postes, odkiaľ máte nádhernú vyhliadku a je zároveň známym pútnickým miestom. Veľmi obľúbená je Židovská štvrť, známa vďaka nádhernej architektúre. Mesto Salamanca vás zase vezme na prechádzku španielskymi dejinami. V centre sa nachádza univerzita, ktorú založili na začiatku 13. storočia. Vďaka tomu bolo vždy živým miestom, kde sa mladí radi zabávali a vdychovali mu špeciálnu atmosféru. Nádherná je aj hlavná budova školy, ktorá má detailne zdobenú fasádu. Pozrite si tiež múzeum secesného umenia, ktoré sídli vo vile postavenej v rovnakom štýle a mestskú Novú katedrálu, ktorá sa nádherne vyníma aj z druhého brehu rieky.

 

Ochutnávka vín v okolitých viniciach

Trvanie: 6 hodín

Cena: 120 eur

Španielsko je dobre známe produkciou kvalitných vín. Niekoľko viníc sa nachádza neďaleko Madridu. Cena tejto tour je vyššia, pretože ju organizujú len v malých skupinkách a zahŕňa ochutnávky. Navštívite tri vinice, kde sa sa prejdete pomedzi rastúci vinič a dostanete odborný výklad priamo od správcov alebo majiteľov. Navštívite tiež jedno bio vinárstvo, kde sa špecializujú na výrobu prírodného vína. Dostanete sa do pivníc, kde skladujú viaceré vzácne druhy, ktoré tam dozrievajú veľa rokov. Pozriete sa na samotný proces výroby a počas presunov uvidíte krásy vidieka a tohto regiónu. Počas tour ochutnáte dokopy desať rôznych druhov tradičných vín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa