Michelinské reštaurácie v Chorvátsku - gastronomický orgazmus za mastné sumy

2021-09-10 08:01:00 |   |    | 

K dobrej dovolenke patrí nepochybne aj chutné jedlo. Azda aj to je dôvod, prečo sa Chorvátsko teší tak veľkej popularite. Hoci sa tam môžete fantasticky najesť prakticky v každej dedinke, prestížnou Michelinskou hviezdou sa môže chváliť len desať podnikov.



 

Michelinský sprievodca už takmer sto rokov predstavuje tie najlepšie reštaurácie, označené jednou, dvomi či tromi hviezdami. Kým Slovensko nemá bohužiaľ ani jednu, v Chorvátsku ich môžete od tohto týždňa navštíviť až desať. Z prestížneho ocenenia sa najnovšie tešia tri ďalšie podniky – Nebo v Rijeke, Alfred Keller na ostrove Lošinj a Agli Amici v Rovinji. Predstavme si však kompletnú desiatku.

 

Alfred Keller, Mali Lošinj

Elegantná reštaurácia Alfred Keller je súčasťou Alhambra Boutique Hotela v meste Mali Lošinj na ostrove Lošinj. Počas obeda si môžete vybrať z niekoľkých jednoduchších jedál, večer je však v ponuke len jedno luxusné (finediningové) menu s tromi alebo štyrmi chodmi. Rakúsky šéfkuchár Chef Michael Gollenz sa zameriava najmä na prípravu rýb a mäsa.

Uverejnil používateľ Losinj Hotels & Villas Streda 8. septembra 2021

 

 

Nebo, Rijeka

Reštaurácia Nebo je súčasťou hotelového komplexu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, ktorý otvorili 30. júla 2021 medzi mestami Rijeka a Opatija. Ako jediná z celkovo šiestich láka hostí okrem lahodných jedál aj na nádherný výhľad zo strechy. Hlavou a srdcom reštaurácie je šéfkuchár Deni Srdoč, ktorý získal michelinskú hviezdu ako najmladší Chorvát už vo veku 27 rokov.

 

Agli Amici, Rovinj

Prestížnou michelinskou hviezdou je od tohto týždňa ovenčená aj istrijská verzia talianskej reštaurácie Agli Amici di Godia, ktorá funguje už od roku 1887. Nachádza sa v centre Rovinju na elegantnej promenáde pri prístave a ponúka tri degustačné menu v cene od 830 do 1050 kún, teda 111 až 140 eur.

Uverejnil používateľ Maistra Collection Pondelok 23. augusta 2021

 

 

Monte, Rovinj

V Rovinji už jednu michelinskú hviezdu mali. Ako vôbec prvá v Chorvátsku ju získala reštaurácia Monte, ktorá sa nachádza neďaleko baziliky svätej Eufémie. Varí z potravín od miestnych rybárov a farmárov a denne ponúka tri šesťchodové menu za 994 kún, alebo si môžete vyskladať vlastný výber. Za tri chody zaplatíte 744 kún, za štyri o stovku viac.

Uverejnil používateľ Monte Restaurant Rovinj Sobota 28. januára 2017

 

 

Pelegrini, Šibenik

Prekrásnou polohou v tieni šibenickej katedrály sv. Jakuba sa môže pochváliť reštaurácia Pelegrini, ktorá kombinuje tradíciu, sezónne miestne ingrediencie a potraviny malých producentov. Majiteľ a zároveň šéfkuchára Rudi Štefan ponúka degustačné  menu za 955 kún, alebo si môžete vybrať studené a teplé predjedlo a hlavné jedlo zo štyroch alternatív a dezert na záver z dvoch.

Uverejnil používateľ Pelegrini Piatok 31. júla 2020

 

 

360˚, Dubrovník

Michelinskú reštauráciu môžete navštíviť aj na hradbách čarovného Dubrovníka. Svojmu názvu vďačí za 360-stupňový výhľad z terasy, odkiaľ uvidíte strechy, prístav aj časť pobrežia. Reštauráciu vedie miestny rodák Marijo Curić, ktorý hosťom ponúka modernú verziu tradičných jedál z Dubrovníka a Dalmácie. 5-chodové degustačné menu stojí 980 kún, pri výbere À la carte zaplatíte za predjedlo a hlavné jedlo 580 kún.

Dear Guests, our restaurant will open its doors for the season 2020 on April 7th. To book a table please visit https://360dubrovnik.dinesuperb.com/

Uverejnil používateľ Restaurant 360 Dubrovnik Piatok 13. marca 2020

 

 

Noel, Záhreb

Najlepšou záhrebskou reštauráciou je podľa odborníkov Noel. Nachádza sa v ulici neďaleko Domu chorvátskych výtvarných umelcov a klasické degustačné menu ponúka za 130 eur. Originálnou alternatívou je jeho vegetariánska verzia za 89 eur, v ktorej dostáva svoju novú lahodnú podobu napríklad mrkva, karfiol či kaleráb.

 

 

Draga di Lovrana, Lovran

Rodinný boutique hotel**** Draga di Lovrana stojí na brale nad morom v lokalite Lovran na polostrove Istria. Jeho počiatky siahajú do roku 1978, keď ho ako ruinu kúpili manželia Nikolacovci z Opatije. Počas ťažkých vojnových rokov sa museli od rekonštruovania vrátiť k rybárčeniu, napokon sa im však podarilo splniť si sen a ich reštauráciu dokonca ovenčili michelinskou hviezdou. Ponúkajú v nej najmä ryby ulovené vlastným personálom. Degustačné menu stojí 590 kún, pri výbere z jedálneho lístka zaplatíte za hlavné jedlo do dvoch stoviek.

 

 

Boškinac, Novalja

Kamenný vidiecky hotel, reštaurácia a vináreň Boškinac patria k obľúbeným podnikom na ostrove Pag. Ich kuchyni dominujú najmä ingrediencie z ostrova a okolia (ryby, jahňacina, ovčí syr, olivový olej a víno), doplnené vlastnou zeleninou a bylinkami. Špecialitou podniku je makrela na fenikle.

Uverejnil používateľ BOŠKINAC Streda 24. marca 2021

 

 

LD terrace, Korčula

Desiatku najlepších reštaurácií Chorvátska uzatvára LD terrace v srdci mestečka Korčula, pomenovaná podľa rozľahlej terasy, ktorá sa tiahne popri stredovekej hradbe a ponúka panoramatický výhľad. Je súčasťou biskupského paláca z 18. storočia, ktorý dnes slúži ako hotel. V reštaurácii si hostia hostia môžu denne vybrať z degustačného menu, alebo à la carte.

You are what you eat... so eat something sweet 😀

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa